Hogyan segíthet a babának, hogy átaludja az éjszakát?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta:
Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Sok szülő belefáradt már abba, hogy éjszakáról éjszakára órákat van ébren kisbabája sírása miatt. Az alábbi tippekkel segíthet gyermekének átaludni az éjszakát.

Az újszülöttek általában 16 órát vagy még annál is többet alszanak egy nap, de csak rövid, 1-2 órás szakaszokban.

Először furcsán hangozhat, de a baba idegrendszerének érésével és az étkezések közötti hosszabb idő kihasználásával lehetőség van egy következetes alvásritmus kialakítására. Ennek segítségével a baba 3 hónapos korára már képes egyhuzamban akár öt órát is aludni, ami fél éves korára akár 9-12 órásra is elnyújtható.

A megfelelő alvási szokások kialakítása

Az első hónapokban az éjszakai etetés megzavarja mind a baba, mind a szülők alvását, ám sosincs elég korán ahhoz, hogy jól alvó gyereket neveljünk.

Mire figyeljen az újszülötteknél?

  • Az újszülött is igényli a kommunikációt!
  • Fontos a testi kontaktus és a figyelem!
  • A kisbabákat nem lehet elkényeztetni!
  • Alakítsuk ki a mindennapok ritmusát!
  • Ne zavarjuk meg, ha önállóan játszik!

Nappali foglalkozások

Amikor a baba ébren van, kösse le a figyelmét azzal, hogy beszél hozzá, énekel neki, játszik vele. Vegyék körül a mindennapok zajai, fényei a babát. A nappali foglalkozások, élmények kifárasztják a kicsit, elősegítik a jobb, hosszabb éjszakai alvást.

Ellenőrizze a baba nappali szunyókálásait!

Ezeknek fontos szerepe van a kicsi fejlődése szempontjából, ám a túl hosszúra nyúlt nappali alvások hosszú éjszakai ébrenléthez vezetnek.

Alakítsanak ki lefektetési szertartást!

Az esti, jó hangulatban töltött fürdés, mesélés segít a babának ellazulni, relaxálni. Hamarosan ezeket a következetesen ismétlődő rituálékat az alváshoz fogja kötni. Amennyiben a lefektetésnél zenét hallgatnak, az legyen minden alkalommal ugyanaz, mikor a babát ágyba teszi.

Az álomittas, ellazult babát még ébren tegye az ágyba!

Így a kicsi az ágyat az alvással fogja összekötni. Mindig az oldalára vagy a hátára fektesse a gyermeket.

Hagyjon időt a babának a megnyugváshoz!

Előfordulhat, hogy nyűgösködik vagy sírdogál kicsit, míg megtalálja a számára alváshoz legkényelmesebb pozíciót. Ha a sírás nem csillapodik, beszéljen hozzá halkan, megnyugtatóan, miközben simogatja a hátát. Lehetséges, hogy csak az Ön jelenléte kell a babának ahhoz, hogy biztonságban érezze magát és nyugodtan elaludjon.

A téma cikkei

6/1 Kisbabák alvási testhelyzete: Figyeljen oda rá!
6/2 Mi a legjobb alvási testhelyzet kisbabáknak?
6/3 Alvás csecsemőkorban
6/4 Gyermekkori alvászavarok - Mi állhat mögötte?
6/5 Hogyan segíthet a babának, hogy átaludja az éjszakát?
6/6 Alvási problémák kisbabáknál, kisgyerekeknél: Jó tanácsok szülőknek

Vegye fontolóra a cumi használatát!

Ha a babának problémája van az elalvással, a cumi sokat segíthet. Ráadásul a cumi alvás közbeni használata csökkenti a hirtelen csecsemőhalál (SIDS) kockázatát. Hátránya, hogy gyakori éjszakai ébredésekre lehet számítani, amikor a cumi kiesik a baba szájából.

„Mozgalmas” éjszakákra számítson!

A babák álmukban gyakran nyújtózkodnak, mocorognak, vergődnek, nyöszörögnek és felsírnak. Hacsak nem biztos abban, hogy a kicsi éhes, nyugodtan várjon pár percet, míg eldől, teljesen felébredt, vagy vissza tud-e aludni a baba.

Az éjszaka szükséges etetést és egyéb teendőket minél kevesebb fénynél végezze

Ha gyermekének bármiben szüksége van Önre az éjszaka folyamán, azt a lehető legkisebb fénynél tegye, ezzel is jelezve a kicsinek, hogy az este az alvásidő, és nem játszásra van.

Ne vegye maga mellé az ágyba éjszakára!

Ezzel ugyanis csak megnehezíti a számára azt, hogy megtanuljon egyedül elaludni.

Tisztelje a baba természetét!

Akár éjszakai bagoly, akár korán kelő típus a gyermeke, tisztelje ezt a tulajdonságát, és amennyire lehetséges, igazítsa a napirendet a baba természetes bioritmusához. Egyes gyerekek már a kezdetektől nagyokat alszanak és csak az etetés idejére ébrednek fel, míg másoknak sok időbe telik, hogy megtanulják visszaaltatni magukat. Hagyjon időt magának arra, hogy megtanulja gyermeke jelzéseit, reakcióit, bioritmusát.

Amennyiben a baba a fent említettek kipróbálása ellenére is nehezen alszik el, és gyakran van ébren az éjszaka, kérjen tanácsot gyermekorvosától, védőnőjétől. Ne feledje: az, hogy a baba végigalussza-e az éjszakát vagy sem, nem az Ön szülői képességeitől függ. Minden gyermek más, és előbb vagy utóbb mindegyiknél eljön az idő, mikor hagyja a szüleit aludni.

Mobilapp Tanácstalan? Naplózza a kisbabája fejlődését a Babanapló mobilalkalmazással!

WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Módosítva: 2020.06.20 22:03, Megjelenés: 2018.01.06 21:47
Címkék: Alvás, Altatás, Csecsemő

CIKKAJÁNLÓ

 A könnyedebb lábakért

A könnyedebb lábakért

Krónikus vénás elégtelenség? Csökkentse hatékonyan a panaszokat! (x)

Hüvelygomba és fogamzásgátló

Hüvelygomba és fogamzásgátló

Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.

Online konzultáció

Online konzultáció

Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?

Az egészséges, pihentető alvás záloga...

Amikor az alvás szót halljuk, legtöbbünk pihentető, nyugodt éjszakai pihenésre gondol, mely testi-lelki regenerációnkat szolgálja. Sokan vannak azonban,...

A nyári táborok, óvodai, bölcsődei ügyeletek...

A hazánkat is sújtó koronavírus-világjárvány miatti egészségügyi óvintézkedések alaposan próbára tették március elejétől hazánk minden lakosának...

Az egyedülálló szülőket segítenünk...

Az egyszülős családokat érintő kérdésekkel, életvitelük javításával, megsegítésével nemcsak a veszélyhelyzettől mentes hétköznapokban foglalkoznak...

Alvási apnoe - Miért fontos a szűrés?...

Az alvási apnoet napjainkban súlyos betegségnek tartják, amely a mindennapokra és a párkapcsolatra gyakorolt káros hatása mellett számos szövődményt...

Az alvászavar és típusai

Az alvás alapvető létszükséglet a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódáshoz, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi szempontból...

Alvásproblémák? - Tippek a nyugodt pihenéshez...

Sokan szenvednek alváshiánytól, de kevesen tudják, hogy a helyes alvási higiéné kialakítása mellett akár gyógyszer nélkül is legyőzheti az alvásproblémákat....

Mi történik alvás közben? Pécsett ezt...

A horkolással, légzéskihagyással járó alvászavar inkább a férfiak betegsége, míg az inszomniások, az álmatlanságban szenvedők között jóval több...

Az alvási apnoe kezelése

Az alvási apnoe enyhébb eseteiben orvosa életviteli változtatásokat javasolhat Önnek, többek között fogyást és a dohányzás elhagyását. Ha ezek nem...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó