Babamasszázs: jó a mamának, jó a babának

szerző: Dr. Soltész Annamária, általános orvos - WEBBeteg
frissítve:

Az apukákat és az anyukákat az elkényeztetéstől, a gyermek elrontásától való félelmük gyakran visszatartja attól, hogy megfelelően szeressék, szeretgessék gyermekeiket. Pedig a csecsemőjüket ösztönösen gondozó, ápoló anyák érzik, tudják, hogy a gyakori ölelgetés, simogatás a baba testi-lelki fejlődését szolgálja. Ennek egyik formája a babamasszázs.

A téma cikkei

2/1 Babamasszázs: jó a mamának, jó a babának
2/2 Babamasszázs - előkészületek, mozdulatok

Az érintés minden ember életében rendkívüli jelentőséggel bír, folyamatosan átszövi emberi kapcsolatainkat. Gondoljunk csak bele, hogy milyen fontos ez egy kisbabának, akinek a kommunikációs eszközei jóval szegényesebbek a mieinknél.

A szeretetteljes masszázs egy csodálatos kapocs, aktív együttlét a szülő és gyermeke között, mely által jobban megismerik egymás személyiségét, igényeit, temperamentumát, s mely mindkettőjüket meghitt pillanatokkal ajándékozza meg. A gyermek érzelmi fejlődését is pozitívan befolyásolja, ha rendszeres fizikai kontaktusba kerül szüleivel, ezáltal is érzi, hogy szeretik, óvják őt.

A babamasszázsnak több formája ismert. Az eltérő módszerekkel végzett fogások, simítások lényege azonban közös: a baba megérintése, és saját nyugalmunk, szeretetünk átadása mozdulataink által.

A babamasszázs jótékony hatásai

Nem a nyomkodáson, a test „átgyúrásán” van a hangsúly, mint a felnőtteknél végzett masszázs során, hanem a puha, finom, de mégis határozott simításokon. Fontos, hogy még véletlenül se csiklandozzuk a babát, mert az kellemetlen lehet számára, és nem tud ellene védekezni.

A csecsemők masszírozásának jótékony hatásait szinte vég nélkül lehetne sorolni: erősíti a szülő-gyermek kötődést, az immunrendszer működését, serkenti a vérkeringést, csökkenti a stresszhormonok felszabadulását. Segíti a testkép kialakulását, saját testrészeinek megismerését, az idegrendszer érését, az érzékszervek fejlődését.

Jó az anyának, jó a babának

A rendszeresen masszírozott apróságok éjjelenként jobban, mélyebben alszanak, súlygyarapodásuk egyenletesebb, gyorsabb ütemben fejlődnek, és kiegyensúlyozottabbak, mint a velük egykorúak többsége. Az is megfigyelhető, hogy a környezetükből folyamatosan feléjük áramló rengeteg ingert könnyebben feldolgozzák, valamint kevésbé hajlamosak az agresszióra és a depresszióra.

A masszázs fokozza az anyánál a tejtermelést. Fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik, javítja továbbá az emésztést, hiszen elősegíti a szelek távozását. És végül, de nem utolsósorban felfrissíti vagy megnyugtatja a csecsemőt.

Az elmúlt években számos kutatást végeztek, melyek eredményei megerősítették a masszázs kifejezetten jó hatásait a koraszülöttekre, és a szellemileg, vagy testileg fogyatékos babákra is.

A legideálisabb időszak a masszírozás elkezdésére a másfél-két hónapos kor. Ekkor már nem olyan törékeny a pici, kezdi érdekelni környezete, és már 1-2 órát el tud tölteni alvás nélkül. Ekkor itt az idő, hogy a mindennapi babaápolási teendők közé beillesszük a masszázst.

Nem csak az édesanya masszírozhat. Az apuka, a nagymama, a keresztmama is megtapasztalhatja azt érzést, amellyel egy kisbaba testének simogatása és az ő erre adott reakciói, mosolya, nevetése ajándékoznak meg bennünket.

Tovább A babamasszázs technikája

Dr. Soltész AnnamáriaForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Soltész Annamária, általános orvos

Előző oldal | 2/1 | 2/2 Babamasszázs - előkészületek, mozdulatok

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.