Hogyan károsítja a COPD a szívet?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Amennyiben Ön is krónikus obstruktív légúti betegségben (COPD) szenved, akkor fokozott a kockázata egyéb betegségek, mint például csontritkulás, gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD), cukorbetegség és különböző szívbetegségek kialakulásának.

Egyes időszakokban a COPD-s betegek sokkal veszélyeztetettebbek szívrohamra vagy stroke-ra, mint mások. Ezek azok a napok, vagy hetek, melyek a tünetek olyan súlyos fellángolását követik, hogy előfordulhat, kórházi kezelésre van szükség.

Az exacerbatió (a tünetek hirtelen súlyosbodása, fellángolása) gyakran az élet természetes velejárója, ha Önnek súlyos COPD-je van. Legyen szó akár légszennyezettségről, megfázásról, vagy más egyéb tüdőfertőzésről, mely kiváltja ezeket a fellángolásokat, veszélyes szintre növelheti a köhögést vagy légszomjat.

Szakértők szerint a betegek háromnegyede legalább évente egyszer tapasztalja ezt, s még ha sikeresen át is vészelik, vagy a tünetek gyorsan múlnak, akkor is hónapokba telhet, míg a korábbi életminőséghez visszatérnek. Általában, a gyakoribb exacerbatiót tapasztaló betegre jellemző a gyengébb légzésfunkció, csökkent aktivitás, fokozott gyulladás és magasabb halálozási arány.

Mi okozza a COPD fellángolását?

A tünetek fellángolását általában vírusos vagy bakteriális fertőzés okozza, különösen a dohányosoknál, akiknél fokozott a fertőzés kockázata. A COPD kezelésére szolgáló gyógyszerek, beleértve az inhalációs szteroidokat is, növelik a tüdőgyulladás kockázatát, ami exacerbatióhoz vezethet. Ezért is fontos a gyógyszerek alkalmazásánál a lehetséges előnyök mellett a kockázatok mérlegelése is, ám a nem megfelelő gyógyszerhasználat maga is eredményezheti a tünetek hirtelen fellángolását.

A fellángolások mintegy harmadának nincs nyilvánvaló, egyértelmű kiváltó oka. Lehet környezeti hatás, vagy a gyógyszerszedés abbahagyása, vagy esetenként valamilyen szívbetegség ami kiváltja.

A COPD-vel kapcsolatos exacerbatiók kockázatának csökkentésére a betegeket általában oxigénnel, béta-agonista gyógyszerekkel, antibiotikumokkal és időnként szteroid gyulladáscsökkentőkkel kezelik.

Hogyan befolyásolja a szív egészségét a COPD?

Minden COPD beteg veszélyeztetett szívbetegségekre, és körülbelül 30 százalékuk szív-és érrendszeri megbetegedésben hal meg. Azoknál, akik a betegség hirtelen rosszabbodását tapasztalják, nagyobb a valószínűsége a szívbetegség kialakulásának a tünetek fellángolása után.

Egy 2009-ben készült tanulmány szerint az exacerbatiót követő 1-5 napon belül 2.7 –szeres a szívroham kockázata, és 1.26-szorosa a stroke kockázata a tünetek súlyosbodását követő 49 nap után. Emellett azt is megállapították, hogy azoknál a COPD betegeknél, akiknek magas a C-reaktív protein szintjük (egy fehérje a vérben, mely mennyisége gyulladás hatására nő), majdnem kétszer nagyobb a szív-és érrendszeri betegségekben, vagy rákban való elhalálozás kockázata, mint az alacsony C-reaktív proteinnel rendelkező betegeknél.

Közös kockázati tényező a COPD és a szívbetegségek esetén a dohányzás. Egy másik valószínű oka a krónikus gyulladásnak az erek károsodása.

A gyógyszerek is szerepet játszanak?

A fellángolásokra alkalmazott gyógyszerek, mint például az inhalációs béta-agonisták is negatívan befolyásolhatják a szívműködést. Ezek ugyanis megnövelik a szívfrekvenciát, mely hatására a szívnek keményebben kell dolgozni, s ez növeli a ritmuszavar, szabálytalan pulzusszám kialakulását, illetve emelheti a vérnyomást.

Nincs garantált módja a fellángolások elkerülésének, de számos módon megelőzhetők, s ezáltal a szívroham kockázata is csökkenthető.Használjon hosszú hatású hörgtágítókat inhalációs kortikoszteroidokkal kombinálva, és antikolinerg szereket, melyek pihentetik, megnyugtatják a légutakat, csökkentik az exacerbatiókat. Ezek kombinációjával 60 százalékkal csökkentheti a szívroham kialakulásának kockázatát.

Ezen felül alapvető óvintézkedések betartásával csökkentheti a légúti fertőzések, így a fellángolások kockázatát is. Rendszeresen mosson kezet, nyilvános helyen ne piszkálja az arcát a kezével, és ne feledje beoltatni magát influenza ellen!

Mindemellett fontos a rendszeres testedzés, a főként növény-alapú étrend, és a rendszeres szűrésekre járás, hogy megbizonyosodjon arról, vérnyomása és koleszterinszintje rendben van. Egészséges életmóddal sokáig megelőzheti az egészségügyi problémákat!

(WEBBeteg - Cs. K., fordító, Forrás: health.com; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

A COPD és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
COPD
A COPD a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével (légúti szűkület) járó betegség, amely az egyik fő halálozási tényező világszerte. A betegség visszafordíthatatlan károsodásokat okoz, a tüdő szerkezetének helyreállítására nincs lehetőség.
Vaspótlás
Vaspótlás

Válasszuk a számunkra legmegfelelőbb formát! (x)

A migrén tünetei
A migrén tünetei

Mikor beszélhetünk migrénről?

WEBBeteg - Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.