Strike a pose - így készítsen jó fotókat a bőrgyógyászati távkonzultációhoz

Szerző: Dr. Tamási Béla PhD.

Abban biztos vagyok, hogy sokan tudják, hogyan kell a tökéletes(hez közeli) fotót elkészíteni Instagramra vagy Pinterestre. De azt már biztosan kevesebben tudják, hogyan kell egy bőrtünetet úgy fotózni, hogy az megfelelő legyen a bőrgyógyászati távkonzultáció (azaz a távbőrgyógyászat) számára, biztosítva a lehető leggyorsabb és legpontosabb diagnózist. Dr. Tamási Béla javaslatait érdemes megfontolni.

Ez a távbőrgyógyászat felértékelődésével és elterjedtebbé válásával egyre fontosabb – ilyen szolgáltatás elérhető többek között a Semmelweis Egyetem Bőrklinikáján, és magánrendelőmben is. Álljon itt tehát egy érthető, leegyszerűsített gyorstalpaló a profi bőrgyógyászati fotózásról.

Fotókat ma már kevés kivétellel okostelefonnal készítünk – szerencsére a mai telefonok kamerája rendkívül jó minőségű fényképeket készít. Javasolt azonban, hogy a telefon hátlapi kameráját használjuk, ennek a felbontása ugyanis sokkal jobb, mint az előlapi kameráé. Az optimális képfelbontás 300 dpi, vagy ennél magasabb.

Tippek a profi fotóért

Az talán egyértelmű, hogy a #nofilter ebben az esetben nemcsak menő, de szükséges is: próbáljuk meg minél kevésbé módosítani az eredeti látványt.

Bőrtünetéről fotót lehetőleg nappali, kültéri fényben, de ne direkt napfényben készítsen.

Mindig használjon vakut! Ez biztosítja, hogy rossz fényviszonyok között nem “mozdul be” és mosódik el a fénykép a hosszabb záridő miatt. Arra azonban figyeljen, hogy ne vigye a kamerát túl közel a bőrhöz, mert akkor a vaku “besüti” a képet, és csak egy fehér paca fog rajta látszódni.

Használja a kamera autofókusz funkcióját a bőrtünetre irányítva, az elmosódott képek a távbőrgyógyászat ellenségei. Ha egy bőrtünet kicsi, inkább fotózza le távolról, majd zoomoljon rá, semmint hogy túl közeli, túlexponált és homályos kép készüljön. Egy megfelelő felbontású kép később amúgy is felnagyítható megtekintéskor.

Először azt a testtájat fotózza le távolról, ahol a bőrtünet van, majd készítsen közeli képeket is, lehetőleg 2-3 szögből, hogy az elváltozás jobban megítélhető legyen. Ha nagyon profi szeretne lenni, egy vonalzót is tehet a bőrtünet mellé, vigyázva, hogy ez ne kerüljön takarásba. Egyébként egy másik tárgy a bőrtünet mellett segíthet megtalálni a kamerának a fókuszt, különösen ha az elváltozás nem emelkedik ki a bőrből.

A bőrtüneten ne legyen krém vagy bármilyen más készítmény, ami takarhatja. Arra is figyeljen, hogy fotót ne közvetlenül azután készítsen, hogy megmosta az érintett területet, mert a meleg víz vagy a dörzsölés átmeneti bőrpírt okozhat, illetve a nedvesség hatására a hámlás átmenetileg láthatatlanná válik, pedig ez is egy fontos diagnosztikus jel lehet.

Arcon lévő bőrelváltozás esetén távolítsa el az alapozót, korrektort, BB vagy CC-krémet a tünetről.

Lehetőleg használjon egyszínű hátteret (pl. fal, lepedő), és ez legyen minél közelebb a bőrhöz, hogy ne keletkezzenek árnyékok.

A kép készítése után ellenőrizzük le a végeredményt, és ha kell, ismételjünk.

Végül győződjön meg arról, hogy a fénykép arra az eszközre kerül, ahonnan a távkonzultáció indul. Ha ez egy mobil applikáció, akkor nyilván maradhat a telefonon, de pl. videochates konzultációhoz a képeket javasolt átpakolni a számítógépre.

(Szerző: Dr. Tamási Béla PhD.)

Módosítva: 2020.06.16 22:05, Megjelenés: 2020.06.16 22:05

CIKKAJÁNLÓ

 A könnyedebb lábakért

A könnyedebb lábakért

Krónikus vénás elégtelenség? Csökkentse hatékonyan a panaszokat! (x)

Hüvelygomba és fogamzásgátló

Hüvelygomba és fogamzásgátló

Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.

Online konzultáció

Online konzultáció

Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?

Az ekcéma az egyik legkellemetlenebb bőrbetegség...

Az ekcéma az egyik leggyakoribb és legkínzóbb bőrbetegség, ami nemcsak hazánkban, hanem a világon vezető kórság. A világ népességének legalább a...

Az A-vitamin csökkenti a laphámsejtes bőrrák...

Csodaszer lenne az A-vitamin, már ami a bőrrák megelőzését illeti? Ez ügyben óvatosnak kell lennünk, már csak azért is, mert a bőrráknak különböző...

Atópiás dermatitisz és ekcéma: Így enyhíthető...

Az atópiás dermatitiszben és az ekcémában a legrosszabb a bőr rendkívül erős viszketése. A vakarás csak ingerli a bőrt és még jobban fokozza a viszketést....

Pattanások, gombásodás, barnító krémek...

Cikkünkben a bőr ápolásával, betegségeinek kezelésével kapcsolatos néhány tévhit eloszlatását kívánjuk elősegíteni.

Mikor forduljon orvoshoz az aknéval?

Ha az akne vagy az akne talaján kialakuló hegesedés befolyásolja társas kapcsolatait vagy önértékelését, kérdezze meg bőrgyógyászát a lehetséges...

A lábgomba okai

A lábgomba rendszerint emberről emberre terjed. Ez ritkán történik közvetlen érintkezéssel. Minden emberről, függetlenül attól, hogy egészséges-e vagy...

Bőrbetegségek és úszás: Az elkapható...

A bőrbetegségeket uszodában könnyen el lehet kapni, melyek lehetnek vírusos és bakteriális fertőzések. Ne látogassuk ezen helyeket, ha valamely bőrbetegségben...

Egy ritka betegség: a De Sanctis-Cacchione...

A De Sanctis-Cacchione szindróma a xeroderma pigmentosum (XP) három klinikai megjelenési formájának egyike, mely szellemi és neurológiai zavarokkal jár....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó