Élményekkel gazdagodva, ne bőrkárosodással térjen vissza szabadságáról!

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A bőrrákra kívánják irányítani a teljes lakosság figyelmét orvosok, politikai döntéshozók Luxemburgban. A kampány kezdeményezője az Európai Dermato-onkológiai Szövetség (European Association of Dermato Oncology) illetve a nagyhercegség szakmai társasága (Société Luxembourgeoise de Dermato-Vénérologie). A téma fontosságáról, időszerűségéről Lydia Mutsch egészségügyi miniszter szólt üzenetében (az alábbiakban ezt ismertetjük).

A bőrrák bárkit fenyegethet, ezért a kockázatokat célszerű nagyon komolyan venni. Mivel egészségünk ügye saját felelősségünk, meg kell tanulni, hogy mi a megelőzés lényege, miként lehet időben felismerni a legkisebb veszélyt jelentő bőrelváltozásokat is. A miniszter beszámolt róla, hogy már a nyári hónapokat megelőzően „okosító” brosúrákat postáztak a polgárok címére. A tájékoztató levél értékes (egészségmentő) segédeszközként nyújtott az információ, az adatok mellé fénykép-felvételeket, külön mutatva be az ártalmatlan szeplőket, illetve a potenciálisan veszélyes foltokat. Az önvizsgálat útmutatójául szolgáló szöveg arra kérte a címzettet, hogy figyeljen mindenre, ami kicsit is gyanús lehet. „Több kép egyáltalán nem esztétikus látvány, viszont rendkívül hasznos lehet. A tudatlanság nem megnyugtató állapot, a tudás életet menthet”- fogalmazott Lydia Mutsch.

Fontos a bőrbetegségek megelőzése

A bőrgyógyászok társaságával együttműködve évente szervezi meg tájékoztató kampányát a luxemburgi egészségügyi minisztérium. A rendszeres ismétlés, és az egyénnek szánt üzenetek segítségével, hosszú távon, könnyebben meg lehet győzni a lakosságot, rávenni arra, hogy keressen fel bőrgyógyászt. A szakma képviselői amúgy készséggel állnak bárki rendelkezésére a nagy közönségsikert élvező nyári információs standoknál, ahol bárki ingyen megvizsgáltathatja bőrét, és kaphat a számára legalkalmasabb napvédő krémből is mintát.

„Luxembourgban nem túlzottan magas ugyan a napfényes órák aránya, mégis jelentős probléma itt is a bőrrák. 2015-ben 1351 új esetben diagnosztizálták. Ezek közül 118 volt melanóma (a legveszélyesebb forma), 1233 egyénnél a bőrrák általánosabb, kevésbé veszélyes formáját találták. A jó hír az, hogy négy melanóma közül egy esetben korai stádiumban fedezték fel a bajt, a többi 3 személynél azonban nem. 2006-2015 között Luxembourgban 179-en haltak meg (143 melanóma, 36 non-melanóma) bőrrák következtében, miközben közülük sokak halála megelőzhető lett volna. A helyi lakosok közül sokan utaznak, s elsősorban déli országokba!”- hangoztatta a miniszter, s hozzátette: „Bár a bőrrák a különféle tumorok közül az egyik legkönnyebben kezelhető (gyógyítható!) típus, de csak abban az esetben, ha korán fedezik fel. Ekkor igen magas a túlélési arány. Ha viszont nem veszik észre, gyakran végzetes, már csak azért is, mert a melanóma igen ellenálló a gyógyszeres kezeléssel (kemoterápiával) szemben. Mivel egyes esetekben rendkívül gyorsan halad előre a kórfolyamat, elengedhetetlen az érintett egyén önvizsgálata is.”

A lakosság egy része hajlamos ugyan rá, hogy figyelmen kívül hagyja a felhívásokat, mégis, az ismétlődő kampányok hoznak némi eredményt. Igaz, minden korosztályban divat még ma is a napbarnított bőr, hiszen vonzónak, a jó egészség jelének tekintik a barnaságot – mértéken felül túlértékelve a fizikai megjelenést. Sokan tehát nem veszik elég komolyan a bőrrák lehetőségét – a napégést egy súlycsoportba sorolva a megfázással. Holott, akár egyetlen egy erősebb lesülés az élet későbbi szakaszában beindíthatja a bőrben a sejtek rákos elfajulását. (A bőr nem felejt! – hangsúlyozzák dermatológusok.) A sötétebb bőrtípusúaknak is tisztában kell avval lenniük, hogy ők sem immunisak a nap ártó sugaraival szemben.

Az Európai Uniónak a megelőzést szolgáló iránymutatása (European Code against Cancer) és a szűrések segítséget jelentenek a bőrrák okozta terhek csökkentésében, Luxemburgban is. Rendkívül hasznos lehet az Európai Bizottság tudományos testülete által végzett kockázatelemzés, amiben a szoláriumok „napágyai”-nak biztonságával kapcsolatos kutatási eredményeket ismertették. Eredményt hozhat, ha ennek alapján érvénybe léphet az egészségügy-minisztérium szabályozása, amely a fiatalkorúak számára megtiltja a szolárium-használatot.

A doktori iskolában a bőrrák témáját kutató luxemburgi diákok – a Marie Curie Program keretében – támogatást kapnak a Bizottságtól. A helyi egyetem élettudományokban kutató részlege pedig 500 ezer eurós támogatást nyert el, ami része annak a több mint 3 millió eurós összegnek, amit az EU 11 különböző államban fordít egyetemek, kórházak, vállalkozások támogatására ('MEL-PLEX' network) - hálózatba kapcsolva őket a bőrrák témájú kutatásaikban.

Ezen kezdeményezés eredményeként várhatóan új tudományos felismerések születnek majd, ezek pedig nagy egészségnyereséget hozhatnak sok európai polgár életében. „Nagyon büszkék lennénk rá, ha a ma egészségügyi problémáit orvosló holnapi eredmények közül akár egyet is országunkban fedeznének fel”- ismertette a luxemburgi egészségügy-miniszter szavait az EU hírlevele (Health Newsletter).

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Fazekas Erzsébet, újságíró

Cikkajánló

Melanoma
A melanoma a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganat a daganatos elváltozások 2 százalékát teszi ki, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. A melanoma rendkívül rosszindulatú daganattípus.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.