Allergiás, asztmás tünetek - Vegye komolyan!

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Az allergiát, a szénanáthát, az erős tüsszögést, a nehézlégzést, a tartós köhögést nem szabad elbagatellizálni! Fontos, hogy az említett panaszokkal tüdőgyógyász szakorvoshoz forduljon!

Az allergiások szervezete túlzott immunválasszal reagál olyan anyagokra, amelyek egyébként teljesen ártalmatlanok. Az erőteljes immunválasz különféle tünetekben nyilvánul meg. Az allergiás tüneteket nagyon gyakran félvállról veszik, a nem múló krónikus köhögéshez hasonlóan. Az utóbbi években a gyerekek körében drámaian nőtt az allergiás asztma előfordulása.

Az elhanyagolt allergiából asztma fejlődhet ki, ezért is fontos, hogy az allergiás betegségekben szenvedők mihamarabb orvosi kezelést kapjanak! Az orvos megválasztja az allergiás, asztmás páciensek megfelelő terápiáját és elmondja a betegeknek, hogy hogyan kezelhetik betegségüket. A tüdőgyógyász szakorvos nemcsak az olyan súlyos tüdőbetegségekkel foglalkozik, amilyen a tuberkulózis vagy a rák, hanem kezeli a páciensek mindennapi panaszait is.

Az allergia és az asztma főbb tünetei

Allergia: A tünetek addig állnak fenn, amíg az allergénnel (az allergiát kiváltó anyag) valamilyen formában kapcsolatban van a páciens. Tipikus tünet a nátha, az orrdugulás, a légszomj, a szemviszketés és könnyezés, az allergia típusától függően előfordulhat még bőrkiütés, hányás és hasmenés is.

Asztma: A légutak tartós gyulladása miatt a nyálkahártya megduzzad, ennek következtében a légutak beszűkülnek, a légzés akadályozottá válik, a hörgőcskék görcsös összehúzódása miatt a kilégzés akadályozott, ami tipikus sípoló, hörgő hanggal jár.

Ezért szükséges a mielőbbi kezelés!

Minél hamarabb megkezdik az allergiás betegségek és az asztma orvosi kezelését, annál eredményesebben javítható a beteg állapota. Az optimális terápia mellett az asztma nem korlátozza a páciens várható élettartamát.

A gyermekkori asztma általában nagyon jó eséllyel gyógyítható, minden harmadik gyermek felnőttkorában panaszmentes lehet, ha idejében megkezdik a kezelését. Előfordulhat, hogy akár évtizedekig tartó panaszmentes periódus után a tünetek kiújulnak. A légutak valamennyi asztmás betegségben egy életen át érzékenyek maradnak. Súlyos esetben viszont a gyermek testi fejlődése lelassul és korlátozódik.

Az intenzív kutatások ellenére az asztma ma még nem gyógyítható, a cél az idejében megkezdett és optimálisan megválasztott gyógyszerekkel történő kezeléssel a beteg panaszmentessé tétele, fizikai teljesítőképességének és életminőségének javítása. Allergénspecifikus immunterápiával (hiposzenzibilizáció) az immunrendszer sok esetben toleránssá tehető az allergénnel szemben, és így az allergiás asztma tünetei is enyhülhetnek. Nagyon fontos, hogy a betegek jól tájékozottak legyenek betegségükkel és annak kezelésével kapcsolatban.

Tovább

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; onmeda.de, Allergisches Asthma (Lungeninformationsdienst)
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.