Halálos földimogyoró-allergia: új terápia segíthet

Medipress
megjelent:

Jelenleg nincs olyan eljárás, mely allergiások számára teljes védelmet jelentene a mogyoró ellen, azonban a egy új terápia képes csökkenteni a halálozást – állítják német és amerikai tudósok.

Más ételallergiákkal szemben, melyeket a gyerek "kinőhet", a mogyoróalllergia egy életen keresztül tart. Az Egyesült Államokban a földimogyoró és a hagyományos mogyoró a leggyakoribb olyan túlérzékenység, mely végzetes kimenethez vezethet.

Dr. Wayne Shreffler vezetésével a Berlini Egyetemi Kórház és a Mount Sinai Orvosi Központ (New York) kutatói a Journal of Allergy and Clinical Immunology hasábjain közölt tanulmányban arra keresték a választ, miként lehetne csökkenteni a véletlenül elfogyasztott földimogyoró fatális következményeit. A vizsgálat során őrölt mogyoró igen kis mennyiségét helyezték a gyermekek szájába. A biztonság növelése érdekében a betegeket folyamatosan kórházban látták el a terápia első hetében.

Az adag fokozatos emelésével átlagosan hét hónap alatt tolerancia fejlődött ki a mogyoró 500 milligrammjával szemben, vagyis a gyerekek fokozatosan hozzászoktak ahhoz a mennyiséghez, amit egy véletlen fogyasztás jelent. Azonban a vizsgálatból ki kellett zárni a gyermekek mintegy egyharmadát, ugyanis allergiás reakciók jelentkeztek, illetve olyan fiatal résztvevő is akadt, aki nem tartotta be az előzetesen felállított szabályokat.

A végére 14 gyermek maradt, akik képesek voltak akár 1 grammot is tolerálni, azonban a kutatók szerint ez a félig telt pohár esete. Ráadásul a védőhatást csak két hetes időszakban nézték, hogy tart-e hosszabb ideig, az egyelőre megválaszolatlan kérdés. Az eljárás elképzelhető, hogy majd tabletta formájában is bevezetésre kerül, azonban ehhez az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) hozzájárulása is szükséges.

Fontos tudni!

Anafilaxiában, azaz fulladással, vérnyomáseséssel járó allergiás reakcióban egy előretöltött adrenalintartalmú önadagoló „toll” használata menthet életet, melyet igazoltan súlyos allergiás betegek részére írhat fel az orvos. Ezt az injekciót anafilaxiás tünetek esetén azonnal, izomba kell beadni.

(Medipress)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.