A hőségben is ügyeljünk az anafilaxia esetén életmentő készítmények helyes tárolására

Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet
megjelent:

Az előrejelzés szerint a napokban hazánkba ismét visszatér a kánikula. A nyári hőség idején fokozott figyelmet igényel az EpiPen Junior 150 mikrogramm oldatos, valamint az EpiPen 300 mikrogramm oldatos injekció előre töltött tollban elnevezésű gyógyszerek tárolása!

A súlyos allergiás rohamok esetén életmentő készítmények tárolása abban az esetben megfelelő, ha – a fénytől való védelem érdekében – saját dobozában, legfeljebb 25 °C-on tárolja. A gyógyszer hűtőszekrényben nem tartható, és nem fagyasztható!

Kérjük, időnként ellenőrizze az oldatot az injektor ellenőrző ablakán keresztül, hogy meggyőződjön róla, hogy az tiszta és színtelen. Amennyiben az oldat elszíneződött vagy csapadékot tartalmaz, a készítmény akkor sem használható, ha még nem járt le a szavatossága.

Az autoinjektort – a megfelelő tárolási körülmények betartása mellett – legkésőbb a címkén található lejárati idő leteltéig lehet alkalmazni, ez után nem szabad felhasználni!

Felhívjuk a figyelmet, hogy bár a két gyógyszer egyforma tárolási körülményeket igényel, azonban felhasználhatósági időtartamuk eltérő. Ez a 300 mikrogramm hatáserősségű EpiPen esetében 2 év, azonban a 150 mikrogramm hatáserősségű EpiPen Junior vonatkozásában 19 hónap.

Tájékoztatjuk, hogy a veszélyes hulladéknak minősülő lejárt vagy visszamaradt gyógyszerhulladékát az ország bármely gyógyszertárában térítésmentesen leadhatja, a betegtérben elhelyezett gyógyszerhulladék-gyűjtő dobozokba helyezve.

Az OGYÉI álláspontja szerint az EpiPen termékek ideális tárolási hőmérséklete a +9 és +25 °C közötti tartományban van. Az utazáshoz, kiránduláshoz magunkkal vitt autoinjektorok megfelelő hőmérsékleten tartására mi is a bababoltokban, drogériákban, illetve egyes webáruházakban megvásárolható cumisüvegtermoszokat tartjuk a legoptimálisabb megoldásnak.

Epipen maximális tárolási hőmérséklete

Tovább Miért veszélyes az anafilaxia? Hogyan kell kezelni?

(Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet OGYÉI) - Facebook)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Vaspótlás
Vaspótlás

Válasszuk a számunkra legmegfelelőbb formát! (x)

A migrén tünetei
A migrén tünetei

Mikor beszélhetünk migrénről?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.