Mit kell tudni a tejfehérje-allergiáról?

Szerző: WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus

Sokan nem tudják, hogy az ételallergia és az ételintolerancia különböző fogalmak, így a tejallergia (tejfehérje-allergia), azaz a kazeinallergia sem keverendő össze a tejcukor-érzékenységgel, azaz a laktóz intoleranciával!

A téma cikkei

13/1 A 10 leggyakoribb, allergiát kiváltó tényező
13/2 Milyen tüneteket okoz az eperallergia?
13/3 Tojásallergia - Tünetek és kezelés
13/4 Mikor beszélhetünk gabonaallergiáról?
13/5 Mit kell tudni a tejallergiáról?
13/6 Milyen tünetei lehetnek a földimogyoró allergiának?
13/7 Még a napra is lehetünk allergiásak? Napallergia
13/8 Rovarcsípés-allergia
13/9 A gyógyszerallergia
13/10 A latexallergia
13/11 Vegyszerek elleni allergia
13/12 Pollenallergia: tünetek, okok és kezelés
13/13 Kérdések és válaszok a parlagfű allergiáról

Tejallergia akkor áll fenn, amikor a szervezet az elfogyasztott tejben lévő tejfehérjét (kazeint) allergénként észleli és ellene kóros immunválaszt ad.

Előfordulása, kialakulásának okai

A tejallergia kialakulásában az örökletes tényezők fontos szerepet játszanak, a kórkép ezért családi halmozódást mutathat: akiknek mindkét szülője atópiás (allergia kialakulására hajlamos), és azonos típusú allergiában szenved, azok 60-80%-ban maguk is allergiásak lesznek. Akiknek szülei eltérő allergiában szenvednek, 40-60%-ban, akiknél pedig csak az egyik szülő allergiás, azok 20-40%-ban válnak allergiássá. Az ételallergia kisgyermekek 6%-ában, felnőttekben már csak 1-2%-ban fordul elő. A tejallergiát a kisgyermekek 90%-a három éves korára kinövi.

Míg laktóz intoleranciát a laktáz emésztőenzim csökkent működése vagy hiánya okozza, és a szervezet maradék laktáz aktivitása képes a kis mennyiségű tej bevitele esetén történő bontásra, így kis mennyiségű tej esetleg nem okoz tüneteket, addig tejallergia esetén a betegség tünetei bármely kis mennyiségű tej bevitelét követően, rövid időn belül kialakulnak. A tejallergia a tehéntej kazein vagy laktalbumin alkotórészeivel szembeni azonnali típusú túlérzékenységi reakció, amely immunválasz során IgE antitest termelődik a szervezetben.

Tünetei

A tejallergia változatos tüneteket okoz közvetlenül a tejfogyasztás után. Jellemzőek a bőrtünetek (viszkető, vörös foltok, csalánkiütés, ekcéma), az emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás, haspuffadás) és a légúti tünetek (fulladás, asztma, gégevizenyő), súlyos esetben ún. anafilaxiás roham alakulhat ki, ami perceken (maximum egy órán) belül kialakuló, hasi fájdalommal, az ajak, a gége és a nyelv dagadásával járó erőteljes allergiás reakció. A keringés összeomlásáig fokozódó életveszélyes, azonnali sürgősségi ellátást igénylő állapottá fajulhat.

Kivizsgálása

A tejallergia vizsgálata bőrpróbával és vérvizsgálattal lehetséges. Biztosak lehetünk a diagnózisban, ha az elimináció (néhány hétig minden tejet tartalmazó étel kizárása az étrendből) során a tünetek megszűnnek, majd a terhelés (a tej fokozatos újra bevezetése) során ismét kialakulnak.

A tejallergia kezelése és megelőzése

A kezelés egyetlen módja az allergén, azaz a tejfehérje teljes kiiktatása az étrendből. Ez azt jelenti, hogy kerülni kell nemcsak a tejet, de minden tejből készült ételt, gyógyszert, táplálékkiegészítőt és tápszert is.

Tejfehérjét tartalmazhatnak a sós- és édesipari termékek, a sós és édes sütemények, a péksütemények, a zacskós kenyerek, a ropik, a chipsek, a csokoládék, a lekvárok. A felvágottak, a sonkák, a virslik, a szalámik, a félkész, és a kész termékek szintén tartalmazhatnak tejet. Vigyázni kell a levesporokkal, a snackekkel, az ételízesítőkkel, sőt a nővényi tejszínhabokkal is, valamint figyelni kell az üdítőitalokra is.

A táplálkozásból az összes olyan terméket is ki kell zárni, amelyre rá van írva, hogy tejet nyomokban tartalmazhat. Fontos továbbá, hogy a szoptató anya is szigorú tejfehérje diétát tartson, mivel a tejfehérje kiválasztódik az anyatejbe. A tejallergiát időbeni felismerése lehetővé teszi a kórkép kezelését, ugyanis az egy-két éves szigorú eliminációs diéta után a gyerekek többségében megszűnik az allergiás reakció.

A megelőzés célja, hogy a gyerek minél később találkozzon az idegen fehérjével. Ezért ha tejallergiás van a családban, célszerű minimum egy-két éves korig a tejfehérjét kiiktatni a kisgyermek és a szoptató anya étrendjéből. Sajnos gyakran előfordul az ún. atópia, ami azt jelenti, hogy az ételallergiás gyerekek fokozottan hajlamosak légúti allergiára és ekcémára.

Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus

Legutóbb frissült: 2019.05.04 13:33
Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

CIKKAJÁNLÓ

 Intim védelem
Hogyan előzhetjük meg a hüvelyfertőzéseket, illetve kiújulásukat? (x)
Hogyan előzhetjük meg a hüvelyfertőzéseket, illetve kiújulásukat?
A tej és a tejtermékek Magyarországon alapélelmiszernek számítanak, számos ételt és italt készítenek belőle, valamint sok élelmiszerben is megtalálható...
Antibiotikum kúrát követően vagy hasmenéssel, hányással járó fertőzések után sokan tapasztalják, hogy a tejtermékek fogyasztása kellemetlen hasi tüneteket,...
Míg a tejcukorérzékeny (laktózintoleranciás) betegek speciális (laktózmentes) termékekkel pótolják a tejet, addig a tejfehérje (például kazein) allergiában...
A világ lakosságának 70 százaléka kisebb-nagyobb fokú laktózérzékenységben szenved, ennek evolúciós okai vannak. Sok étel tartalmaz titokban laktózt...
A múltról és a jelenről a szakma hazai úttörőjével, a több évtizedes munkájáért Pro Sanitate kitüntetésben részesült dr. Polgár Marianne gyermek...
Tudta, hogy a kecsketejben több D-vitamin van, mint a tehén tejében? És azt gondolta volna, hogy C- és A-vitaminban is igen gazdag? Folytatjuk tejes sorozatunkat....