Allergia – Kerülje a kiváltó tényezőket az ünnepek alatt is!

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Az asztmás betegek, élelmiszer- vagy környezeti allergiában szenvedők számára az ünnepek számos kockázati tényezőt jelenthetnek, ezért jó, ha előre terveznek – állítják szakértők.
A karácsonyi szezon az allergiában, asztmában szenvedők számára kihívást jelent, ám bizonyos óvintézkedésekkel csökkenthetik a tüneteiket.

Az élelmiszer allergiások számára az ünnepek azért jelentenek problémát, mert a legtöbb, hagyományosan a karácsonyi szezonhoz köthető étel olyan allergéneket tartalmaz, mint a búza, tej-és diófélék. Ezért a legbiztonságosabb választásnak a natúr, töltelékmentes sült húsok, gluténmentes péksütemények számítanak.

Allergénmentessé teheti a burgonyapürét, ha tej és vaj helyett például húslevest és margarint használ. Amennyiben vendégségben tölti az ünnepeket, jó ötlet, ha felajánlja, hogy saját desszertet hoz, így nem csak besegít vendéglátójának, de biztosra is veheti, hogy Ön is nyugodtan fogyaszthat belőle.

Vendégként - Vendéglátóként

Az asztmásoknak a másoknál való vendégeskedés során számolni kell számos lehetséges környezeti kiváltó tényezővel. Így például a szappan tartalmazhat olyan illatanyagokat, mely allergiás rohamot okozhatnak, ám nagyobb probléma, ha családnál háziállat van. Ebben az esetben kérje meg vendéglátóját, hogy korlátozzák a kutya/macska szobában tartózkodását, és mindenképpen javasolt, hogy legyen Önnél antihisztamin, orrspray, dekongesztánsok vagy egyéb megfelelő asztma gyógyszer.

Abban az esetben, ha Ön a vendéglátó, és asztmás vagy allergiás vendéget vár, alaposan töröljön port, és a vendégnek szánt ágyneműt forró vízben mossa át, hogy kiirtsa a poratkákat. Ha nincs allergénmentes párnája, kérje meg vendégét, hogy hozza magával a sajátját.

Az ünnepekhez kapcsolódóan számos dolog válthat ki allergiás reakciót, de gondos előretervezéssel zökkenőmentessé teheti az ünnepeket.

Allergia

Az allergia a szervezet egy nem megfelelő immunválasza, melyet valójában ártalmatlan környezeti anyagokkal szemben produkál. A válaszreakció, az allergia súlyossága enyhe viszketéstől, náthától, múló bőrkiütésen át súlyos, halálos anafilaxiás reakcióig terjedhet. Miért van egyre több beteg?

(WEBBeteg - Cs. K.,fordító; forrás: healthday.com; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Az asztma és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Asztma
Az asztma a légutak - elsősorban a hörgők - krónikus gyulladásos megbetegedése. A hörgők simaizomgörcse, nyálkahártya-duzzanata okozza a légutak szűkületét és a nagymennyiségű váladékképződés tovább akadályozza a levegő áramlását.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.