Élet krónikus betegként

WEBBeteg
megjelent:

Egy krónikus betegséggel együtt élni ugyan igen nehéz, de ha tartósan (hónapokon át) elkeseredett, jusson eszébe, hogy a depresszió kezelhető, a problémákról pedig érdemes beszélni. Tanácsaink segíthetnek feldolgozni a betegséggel járó lelki nehézségeket.

Tudjon meg mindent a betegségéről! Derítse ki, hogyan halad előre, mik a kilátásai, milyen kezelési lehetőségek állnak a rendelkezésre és mik a mellékhatások. Minél többet tud, annál aktívabb lehet a saját gondozásában. Beszéljen orvosával, de emellett keressen információt könyvekből illetve az interneten.

Legyen kezdeményező! Bár lehet, hogy Ön szorong és elkeseredett, ne hagyja, hogy mások (ide értve a családját és orvosát is) hozzák meg a fontos döntéseket Ön helyett. Vegyen aktívan részt a kezelésben!

Keressen támaszt sorstársaiban! A szoros emberi kapcsolatok elengedhetetlenek a krónikus betegséggel való megbirkózásban. Bár a régi barátok és a család lehet a legfőbb segítője, olyan betegekkel is tartsa a kapcsolatot, akik tudják, hogy mi az, amin keresztülmegy. Léteznek önsegítő körök a betegek és családtagjaik számára is.

Minimalizálja a munkával kapcsolatos stresszt! A legtöbb krónikus betegség nem azt jelenti, hogy Önnek abba kell hagynia a munkát. Lehet viszont, hogy másképp kell a munkához állnia. Bontsa a munkáját tudatosan részfeladatokra. Készítsen időrendet, melyben a legnagyobb kihívást jelentő feladatokat akkorra időzíti, amikor a legjobb állapotban van. Bizonyos esetekben felmerül a részmunkaidő vagy a munkahely váltása.

Valószínű, hogy kényelmetlenül érinti Önt, de mégiscsak érdemes felettesével is beszélni betegségéről, így vele együttműködve jobban meg tudják teremteni a munkájához szükséges feltételeket. Természetesen Önnek semmi jogi kötelezettsége nincs arra, hogy munkáltatóját beavassa a betegsége részleteibe, amíg el tudja látni a feladatát.

Legyen nyitott partnere felé! A betegség megváltoztatja az Ön és hozzátartozói életét. A legjobb, ha őszintén beszél ezekről a változásokról. Szükség lesz arra, hogy partnere tisztába jöjjön azzal, hogy mikor van szüksége segítségre és mikor nincs.

Időnként a pároknak szexuális problémáik is támadhatnak. Ezek egyfelől a betegség következményei, másrészt az alkalmazott gyógyszereké is lehet. Ezeken a problémákon gyakran lehet segíteni. Próbálja meg az együttléteket arra az időre tenni, amikor a gyógyszerek legjobban hatnak, és amikor legkevésbé zavarják a tünetek. Tartsa észben, hogy nem a közösülés az intim együttlét egyetlen formája. Fontos, hogy nyíltan, őszintén beszéljen érzelmeiről és aggályairól. Az elfojtott félelmek károsíthatják a jólétét és a hosszú távú egészségét is.

Legyen őszinte a gyermekeivel! Ha gyerekei vannak, ne próbálja meg eltitkolni előlük a betegségét. Ha nem tudják, mi a baj, az sokkal jobban megterheli őket, mintha tisztában lennének az igazsággal.

(WEBBeteg - Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.