Vitaminhiány és a pszichiátriai kórképek összefüggései

szerző: Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - WEBBeteg
frissítve:

A vitaminokat sokszor túlzó várakozás, tévhitek veszik körül. Sokan például a C-vitamint az egészség általános biztosítékának látják, és több C-vitamin több egészség alapon valójában már egészségtelen mértékben, túladagolva fogyasztják.

A vitaminkérdésről a fogyasztók körében heves viták zajlanak sok indulattal (pl. a szükséges napi mennyiségek körül), egyesek összeesküvéselméleteket gyártanak, így nem meglepő, hogy a laikusok számára nem könnyű a tisztánlátás. De mi a helyzet ezekkel az anyagokkal valójában?

A vitaminok az emberi szervezet működése számára nélkülözhetetlenek, és mivel a szervezet nem vagy csak bizonyos körülmények között képes előállítani őket, így táplálékunkkal kell bevinnünk azokat. Normál, vegyes táplálkozás mellett azonban a napi szükségletet többnyire probléma nélkül felveszi szervezetünk, így életformaszerű szedésük nem indokolt, ám tény, hogy speciális körülmények között (pl. téli, napfényhiányos időszakok) vagy egyes betegségek mellett kiegészítő, célzott pótlásuk szükségessé válhat.

A vitaminhiány betegségek forrásává, meglévő betegségeket rontó tényezővé válhat, pszichiátriai és testi kórképekben egyaránt. Ezen rövid összefoglalásban a pszichiátriai vonatkozásokról írok.

Bővebben A pszichés kórképekről részletesen

B-vitaminok

Különféle, számokkal jelölt vitaminok tartoznak ebbe a csoportba. Az idegrendszeri működés szempontjából közülük elsőként kiemelendő a B1-vitamin (tiamin) szerepe. A B-vitaminok vízoldékonyak, emiatt a túladagolás veszélye csekély, de egészséges szervezet normál, vegyes táplálkozás mellett nem igényel célzott pótlást, noha az emberi szervezet maga nem tudja előállítani.

Idegrendszeri hatásait az úgynevezett citromsav-ciklus, a cukoranyagcsere szabályozásán és egyes aminosavak (pl. leucin) előállításának befolyásolásán keresztül fejti ki. Szükséges az alkohol lebontásához is, de az alkohol csökkenti is a B1-vitamin hatását, az alkoholistáknál nem ritka Wernicke-Korsakov-szindróma B1-vitamin hiánybetegségnek is nevezhető. Ahogy öreg tanárom mondta az egyetemen, "aki iszik, az nem eszik", tehát esetükben az elégtelen vitaminbevitel is része a folyamatnak, aminek szellemi leépülés, emlékezetzavar, valótlan történetek kitalálása, hangulatzavar a tünetei. Alkoholbetegek kórházi kezelésében, pl. a megvonási tüneteknél rutinszerűen alkalmazzuk a B-vitaminokat.

A B1-vitamin hiánya együtt járhat a B6-vitamin hiányával is, adott helyzetben elégtelen vagy rossz táplálkozás, alkoholizmus esetén leginkább. Hiánya gyengíti az immunrendszert és zavart okoz idegi jelátviteli folyamatokban fontos neurotranszmitterek (pl.: noradrenalin, szerotonin) működésében.

Mind a B1- és a B6-vitamin hiánya szerepet játszik az úgynevezett neuropathiák (fals ingerek érkezése távoli idegnyúlványokból, pl.: bizsergés, viszketés) kialakulásában. Alkoholbetegeknél szintén nem ritkák ezek, de a B-vitamin-hiány persze nem csak alkoholproblémák velejárója, pl. a B6-szint terhesség esetén is csökkenhet, vagy érdekesség, hogy egyes fogamzásgátlók akár 20%-kal is ronthatják a B6-vitamin hasznosulását.

A B12-vitamin szerepe is fontos az idegrendszer megfelelő működésében, az idegszálakat körülvevő, nagyon fontos, úgynevezett mielinhüvelyek megfelelő képzése stabilan jó B12-vitamin-szint nélkül nem tud végbemenni. A B12 felszívódása gyomorbetegeknél sajnos problémás lehet, de a dohányzás is rontja a hasznosulását! Terhesség és szoptatás alatt a B12-igény ugyancsak fokozott lehet. Fontos tudni azt is, hogy kedvezőtlen esetben a ma divatos vegetáriánus életmód velejárója is lehet B12-vitamin-hiány.

C-vitamin

A tévhittel ellentétben a C-vitamint nem Szent-Györgyi professzor "találta fel", a skorbut ellenes hatás már évszázadok óta ismert volt, de nem ismert maga a hatásért felelős anyag. Ő a munkatársaival a hatóanyag izolálásában játszott fontos szerepet, de érdekesség, a témán több kutatócsoport is dolgozott párhuzamosan a világban, az elsőbbségről vádaskodásokkal tarkított, elmérgesedő vita zajlott, végül szabadalmi hivatal, majd a Nobel-bizottság mondta ki Szent-Györgyiék elsőbbségét.

A C-vitamin az idegrendszeri betegségek közül befolyásolni tudja a Parkinson-kór előrehaladtát, mivel hatása van a dopamin-anyagcserére. Gyulladáscsökkentő hatása szintén kedvező, javítja az immunrendszert és a vas felszívódást is segíti. Szellemi leépülési folyamatokkal szemben is rendelkezik bizonyos védőhatással, és a vérnyomásra is kedvező hatással, ami szintén pozitív az agyi vérkeringésre.

Számos belgyógyászati és egyéb kórkép esetén is kutatják, leírják szerepét, ám a magam részéről óvatosan írnék az elvárásokat illetően, mert bár sokszor segíthet, de a gyakorlatban (a skorbutot leszámítva) azért nem igazán van olyan betegség, amit C-vitaminnal tényleg meg lehet gyógyítani. Másrészt, aki figyel a C- (és egyéb) vitaminokra, az általában figyelmesebb és tudatosabb egyéb életvezetési kérdésekben is, így egy-egy faktor szerepe nehezebben kiragadható.

D-vitamin

A pszichiátriai betegségek, konkrétan a depresszió vonatkozásában kiemelten érdekes szerepe lehet a D-vitaminnak, melynek alacsony szintje fáradtságot, kedvetlenséget, levertséget okozva a depresszió tüneteit mutatja.

A D-vitamin természetes úton, a bőrünkben is keletkezik, de ehhez megfelelő mennyiségű napfény (UV) is szükséges, ám aktív 1,25-dihidroxi-kolekalciferollá alakulásához a májban és a vesében is szükségesek bizonyos "gyártási" lépések, így romlott máj- és vesefunkciók vagy a fényhiány egyaránt vezethet a D-vitamin hiányához. Hosszabb, sötétebb téli időszakokat hozó észak Svédországban például az orvosi vizsgálatok közé gyakran tartozik egyszerű vérvétellel a D-vitamin szint meghatározása, és szükség esetén pótlása.

Egyes kutatások szerint a depressziós betegek kb. 15%-nál lehet D-vitamin-hiányt mérni, de a statisztikákkal óvatosan kell bánni, a hiány ok, de következmény is lehet, hiszen a depressziós betegek hajlamosak önmagukat jobban elhanyagolni, és kevésbé figyelni a megfelelő vegyes alaptáplálkozásra. Ám szezonális (télen romló), vagy terápiára rosszul reagáló, szociális-családi okokkal, más testi betegséggel nem magyarázható depresszió esetén érdemes gondolni a D-vitamin szerepének lehetőségére is. Fontos, hogy a vízoldékony C-vitaminnal ellentétben a D-vitamin könnyebben túladagolható, így ilyen kiegészítő terápiát csak háziorvosunkkal egyeztetve folytassunk!

E-vitamin

A C-vitaminhoz hasonlóan antioxidáns, sejtvédő hatású, bizonyos védelmet jelent szellemi leépüléses folyamatokkal, pl. Alzheimer-kórral szemben. A gyakorlatban azonban ez a hatása nehezen mérhető, és az E-vitamin sem tekinthető a ma még gyógyíthatatlan Alzheimer-kór megoldásának, maximum a romlás kismértékű lassítása remélhető tőle. Szintén a szellemi leépülésekkel szembeni kedvező hatása, hogy az agyi erek elmeszesedését is lassítani tudja valamennyire.

Összességében

Fontos hangsúlyozni, hogy a vitaminok csak egy építőkockának tekinthetők az egészséges életmód bonyolult építményében. Ép testben ép lélek, tartották már a régiek is, a fizikailag és szellemileg aktív életforma, normál testsúly, megfelelő mennyiségű és szélsőségektől mentes vegyes táplálkozás, a káros szenvedélyek kerülése mind-mind nélkülözhetetlen az egészségtudatossághoz, és nem pótolhatók vitaminpasztillákkal.

Viszont a szellemi aktivitás szerepét fontos kiemelni, az "agytréninget" (pl. olvasás, tanulás, szellemi élmények stb.), a családdal, barátokkal való kapcsolatot, pozitív szociális ingereket, melyek mind kellenek a kiegyensúlyozott hangulathoz, és védenek akár későbbi szellemi leépülésekkel szemben is.

Dr. Dinya ZoltánForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.