Melyik egészségügyi szakmához milyen önéletrajz illik?

BP Digital Group - Támogatott tartalom
megjelent:

A 21. század első kettő, illetve immár részben harmadik évtizede lényegesen különbözik az előző időszaktól és ez a megállapítás az élet számos területével kapcsolatban megállapítható. Elmondható ez a mindennapokkal, a szabadidővel kapcsolatban, de különösen a munkával, a különböző szakmákkal kapcsolatban. (x)

Az egész változás mögött a digitalizáció áll. Az internet és az azt kísérő technológia olyan meredek fejlődést produkált, aminek eredményeképpen az egészségügyön belül is számos új szakma alakult ki, illetve ma már a munkába állás során az elbírálás kritériumai, módszertana is megváltozott.

Annak, aki friss egészségügyi diplomával rendelkezik, vagy munkahelyet váltana, emiatt ma már az önéletrajz írása során is új kihívásokkal szembesül. Ma már nem az van, hogy fogsz egy papírt, időrendben felviszed az oktatási és szakmai életutadat és ezt az anyagot küldöd el minden pályázatra.

Ma egy jó önéletrajz készségek kidomborításán alapszik, ugyanis egyre több az olyan munkaadó, munkahely, ahol sokkal fontosabb az, hogy milyen tudással, képességekkel, gyakorlattal rendelkezel, mint az, hogy milyen okleveleid vannak.

Ebből a szövegből megtudhatod, hogy a különböző egészségügyi területen megjelenő álláshirdetések esetén mire kell összpontosítanod az önéletrajzod megírása során, de előtte szó esik az ágazat fejlődéséről, illetve annak hatásáról a humán erőforrás menedzsment területére.

Új fejlődési irányok

jegyzettömb, gyógyszer és gyógynövényA fent leírt trendeknek, elsősorban a technológiai fejlődésnek köszönhetően az egészségügy is jelentős mértékben átalakult, aminek a hasznát egyrészt a betegek észlelhetik új módszerek, gyógyászati megoldások folytán, másrészt viszont az ágazatban dolgozók is, hiszen jelentősen megnőttek a karrierlehetőségek.

Az egyik új jelenség a személyre szabott egészségügyi szolgáltatások megjelenése, amelynek célja a páciensek egyedi igényeinek megfelelő diagnosztika és terápia kidolgozása, amelynek alapját az adott személy életmódja, biomarkerei, genetikai és genomikai adatai biztosítják.

A mesterséges intelligencia számos más ágazathoz hasonlóan az egészségügyet sem kerülte el, a felhasználási területei pedig folyamatosan bővülnek, de már ma is kiterjednek olyan dolgokra, mint a gyógyszerfejlesztés, a diagnózis felállítása, illetve a tömeges betegellátás menedzselése.

A precíziós gyógyászatot is érdemes megemlíteni, amely által sokkal pontosabb diagnózis állítható fel, illetve a betegek genetikai profilja alapján maga a kezelési folyamat is hatékonyabb, sikeresebb lehet.

A mobiltechnológiát is egyre sikeresebben alkalmazzák a gyógyászat területén, mégpedig az online elérhetőségre épülő különböző alkalmazásokon keresztül. Napjainkban számos olyan mobil appot találhatsz, amelyek digitális terápiás eszközként szolgálnak és segítséget nyújtanak a betegeknek a krónikus betegségek kezelése során.

A robotika is hatékonyan alkalmazandó a medicinában, ma már vannak olyan robotok, amelyek a műtétek, vagy a rehabilitációs folyamat során tudnak értékes segítséget nyújtani. Emellett, a big data elemzések is értékes innovációnak számítanak, ugyanis a hatalmas adatmennyiség elemzési képessége segítséget nyújthat a betegségek megértésében, a kockázati tényezők sikeresebb felismerésében és a megfelelő megelőzési stratégiák kidolgozásában.

Az új évezred egészségügyi foglalkozásai

Alapvetően, a gyógyászat mint olyan alapjai nem változtak, így a népszerű foglalkozások is azonosak, mint korábban. Ha a statisztikai adatokat vesszük alapul, akkor a 2020-as években ezek a legnépszerűbb szakmák az egészségügy területén.

Az ápolókra mindig szükség van, ők állnak a betegellátás első vonalában, ők felelnek a betegek ellátásáért, megfigyeléséért, a gyógyszerek beadásért és nem mellékes a pácienseknek nyújtott érzelmi támogatás sem. Ez a munkakör különösen keresett a belgyógyászat, a sebészet, a gyermekgyógyászat és az onkológia területén egyaránt.

Az orvosi asszisztens is egy keresett munkakörnek számít. Az asszisztensek feladata az orvosok munkájának a segítése a vizsgálatok során és a kezelési terv kidolgozásában, de ők felelnek a betegfogadásért, a kórtörténet naprakészen tartásáért, a laborvizsgálatokért és a szükséges orvosi dokumentációért is.

A gyógyszerész, mint szakma fontosságát nem is szükséges különösebben hangsúlyozni ma, amikor a gyógyszeripar olyan lendületben van, amilyet te is megtapasztalhatsz. A gyógyszerész feladata ennek megfelelően növekedett az utóbbi időszakban. Ők felelnek a gyógyszerkiadásért, az ezzel kapcsolatos tanácsadásért, illetve szakvizsga után komolyabb feladatokat is elláthat.

Az új korszak hozta az orvosi informatikusok megjelenést. Ők az egészségügyi adatok begyűjtését, elemzését és hasznosítását végzik. Fejlesztik és karbantartják az egészségügyi nyilvántartásokat, elemzik azokat és új megoldások kifejlesztésén is dolgoznak.

Alkalomhoz illő önéletrajz

A fentebb leírt változások alapján már nyilván neked is világos, miért nem olyan egyszerű megfelelő önéletrajzot írni egy egészségügyi pályázat esetében. Mielőtt példákon keresztül ismerhetnéd meg, hogyan tudsz megfelelő szöveget összeállítani, nézzük a leggyakoribb CV típusokat.

A CV legrégibb, legismertebb formája a kronológiai önéletrajz. Ez úgy néz ki, hogy fordított időrendi sorrendben felsorolod iskolai tanulmányaidat és munkahelyeidet. Arra érdemes figyelni ennél a formánál, hogy lehetőleg ne legyen túl hosszú. Használj rövid, kötőjeles felsorolásokat és lehetőleg férj egy egy oldalon.

Vannak persze kivételek is. Ha több évtizedes tapasztalatod van, sokféle projekten, több vállalatnál, intézménynél dolgoztál, akkor ez a felsorolás is lehet hosszabb, de akkor se legyen több oldal. Ilyenkor érdemes csak a legutóbbiakra, vagy a legfontosabbakra szorítkozni.

A másik ismert önéletrajzi forma a funkcionális. Ez abban tér el az időrenditől, hogy itt a munkatapasztalat helyett a készégeken van a hangsúly. Ez hasznos lehet akkor, ha pályakezdő vagy, illetve ha úgy méred fel, az adott pozícióhoz nem rendelkezel elegendő tapasztalattal, viszont készségeiddel tudod ezt pótolni.

Egy ilyen CV a korábbi szakmai eredményekre mutat rá, viszont a formája miatt nehezebben követhető, mint az időrendi, ezért érdemes megfontolni a használatát.

Az ígéretnek megfelelően következzen néhány jótanács. Az ápolói munkakörre írt CV-ben mindenképp érdemes kiemelni a klinikai tapasztalatot, a csapatmunka preferálását. Az ide illeszkedő továbbképzéseket, az ápolói szakvizsgákat mindenképp tüntesd fel, de adhatsz konkrét példákat is korábbi szakmai sikerekről.

Az orvosi asszisztensi munkakör esetén a fentieken túl az informatikai ismeretekre is érdemes kitérni, emellett a megfelelő orvosi terminológia, a betegellátási protokollok ismeretére és persze itt se maradjon ki a konkrét sikerek felsorolása.

Következzen még a gyógyszerész álláspályázathoz néhány ötlet. Mindenképp emeld ki kommunikációs képességeidet és persze sorold fel szakvizsgáidat, a továbbképzéseket, amelyeken részt vettél. Ezen felül itt is hasznos lehet kitérni olyan konkrét projektekre, amelyekben részt vettél és sikeresek voltak.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.