Potenciazavar: a tesztoszteronpótlás normál hormonszint mellett nem sokat ér

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Bár nem ez az egyetlen androgén, ha férfi nemi hormonokról van szó, a legtöbbeknek a tesztoszteron jut az eszükbe. E hormon hiánya valóban erekciós zavarokhoz vezethet. Azonban ha a potenciaprobléma normál tesztoszteronszint mellett jelentkezik, nyilvánvalóan a hormonpótlás nem igazán fog javulást hozni.

Ezt támasztja alá egy, a neves Cochrane által végezett nagyszabású áttekintő tanulmány is. A kutatók ehhez 43 különböző vizsgálat eredményeit elemezték ki, amelyeknek összesen 11.000 olyan 40 éves kor feletti résztvevője volt, aki erektilis diszfunkciótól szenvedett.

Összevetették a tesztoszteronpótló terápia hatékonyságát a placebóval, illetve a hormonpótlást a foszfodiészteráz-5-gátló (PDE-5-inhibitor) kezeléssel, továbbá a tesztoszteron és PDE-5-gátló kombinációját a PDE-5-gátló önmagában történő alkalmazásával.

A tanulmány eredményei

Azt találták, hogy a tesztoszteron 12 hónapon át történő adagolása csak csekély mértékben javította vagy egyáltalán nem volt hatással az erekcióra, a férfiak szexuális életének minőségére. Az alanyokat nem követték nyomon 12 hónapnál tovább, így arra vonatkozóan a kutatók nem tudtak következtetéseket levonni, hogy az ennél tovább tartó tesztoszteronhormon-pótlásnak lett volna-e bármiféle hatása.

A merevedési zavarok gyógyszeres kezelésében jelenleg az elsőként választott szerek (amennyiben alkalmazásuk az adott páciensnél egészségügyi okokból nem ellenjavallt) a szájon át szedhető potencianövelő gyógyszerek, melyek mind a PDE-5-gátlók csoportjába tartoznak, ilyen hatóanyag az avanafil, a sildenafil, a tadalafil és a verdenafil. Közülük a legelső és legismertebb a sildenafil, amelyet eredetileg a magas vérnyomás kezelésére fejlesztettek ki, de 1998-ban potencianövelőként került forgalomba, ami áttörést jelentett a merevedési zavarok kezelésében.

Ha a PDE-5-gátlók sem segítenek

A potencianövelők sem működnek mindig, ebben az esetben érdemes a tesztoszteronszintet megméretni. A tesztoszteronszint helyreállítása után az ilyen esetekben a férfiak már jól reagálnak a PDE-5-gátlók alkalmazására.

Ajánlott minél előbb orvoshoz fordulni!

A merevedési zavarok előfordulásának valószínűsége a kor előrehaladtával nő. A 30 és 40 év közötti férfiak 2,3%-ánál jelentkezik, míg a 70-es éveiben járó korosztálynak már az 53,4%-ánál.

A potenciazavarok hátterében sok esetben állhatnak komoly, kezelést igénylő betegségek, így például szív-érrendszeri kórképek vagy cukorbetegség, de lelki tényezők is, ilyen esetekben a potencianövelők nem jelentenek megoldást, csak elfedik a valódi problémát, ezért fontos mielőbb orvoshoz fordulni, elvégezni a szükséges vizsgálatokat, hogy megfelelő kezelésben részesüljön és újra teljes életet élhessen.

Tovább

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: Impotenz: Testosteron bringt bei normalen Werten wenig (NetDoktor)

Cikkajánló

Merevedési zavar - Bárkinél jelentkezhet

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
Bár a merevedési zavar a 65 év feletti korosztálynál a leggyakoribb, bármely életkorban kialakulhat. Időszakos, ritka előfordulása önmagában nem tekinthető kórosnak, bárkivel előfordulhat.
Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Szabó Zsuzsanna és Dr. Zsuga Judit
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.