Az elhízott nők petefészke kevésbé fogamzásképes

MTI
megjelent:

Az elhízott nők petefészkének környezete olyan elváltozásokat szenved, amelyek csökkentik fogamzóképességüket. Az elhízott nők nehezebben esnek teherbe még akkor is, ha fiatalok és menstruációjuk szabályos - írja az ausztráliai Adelaide Egyetem kutatócsoportja a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című folyóiratban.

A szakemberek 2006 februárja és 2007 áprilisa között 96 nő esetét vizsgálták meg, akik egy dél-ausztráliai magánklinikát kerestek fel fogamzási problémákkal. Petesejtjeik leszívása nyomán a tüszőfolyadékot vizsgálva figyelték meg, hogy az elhízott nők petefészke olyan elváltozásokon megy keresztül, amelyek felelőssé tehetők azért, hogy egy petesejtből a megtermékenyítés után nem lesz embrió.

"Az elhízott nők petesejtjeit körülvevő tüszőfolyadékban gyakori a gyulladás és szokatlanul magas a zsírtartalom, ami hatással lehet a sejt lehetséges fejlődésére. A petesejtek tulajdonságait befolyásolja a petefészken belüli közeg" - magyarázta Rebecca Robker, a kutatás vezetője.

A zsírok megváltoztathatják a petesejt anyagcseréjét, és ez ártalmas az embrió kialakulására. A gyulladás kárt okozhat a petesejtekben, ami hatással van az embrió túlélésére.

Azt már eddig is tudták, hogy az elhízás változásokat okoz a vérzsírban és növeli a gyulladás lehetőségét, ami rossz irányban befolyásolja az ember általános egészségét.

Az ausztrál orvosok most arra jöttek rá, hogy ezek a változások a petefészek környezetére is hatással vannak.

(MTI)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.