Az üdítőitalok károsíthatják a csontozatot

szerző: stern.de - WEBBeteg
megjelent:

Azok a fiatalok, akik gyakran fogyasztanak üdítőitalt, kevés ásványi anyagot juttatnak csontjaikba, melyek kevésbé lesznek stabilak, ezáltal megnő az időskori csontritkulás kialakulásának esélye.

A kutatást a bonni Gyermektáplálkozástudományi Egyetem (FKE) Donald-tanulmányában tették közzé. A kutatók 1985 óta vizsgáltak gyerekeket és serdülőket, nagyrészüknél CT-vel ellenőrizték a csontok ásványianyag-tartalmát az üdítőital-fogyasztás tükrében.

Az eredmények az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban jelentek meg. "Minél több üdítőitalt fogyaszt egy fiatal, annál inkább csökken csontjainak ásványianyag-tartalma. Összefüggést találtunk a koffeintartalmú üdítők és a csontok anyagcseréje között" - foglalta össze a tanulságokat Thomas Remer, a kutatás vezetője.

"A túlzott üdítőital-fogyasztás az egyetemes kiegyensúlyozatlan táplálkozás része, kifejezésformája. Aki kólával oltja a szomját, sokkal kevesebb fehérjét, tápanyagot juttat szervezetébe. Aki a cukros üdítőket részesíti előnyben, az valószínűleg szénhidrátgazdagon és proteinszegényen táplálkozik, márpedig a protein elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz és a csontfejlődéshez egyaránt."

(WEBBeteg, forrás: stern.de)

Cikkajánló

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.