Hepatitis C es terhesség

Mivel a nejem rosszul lett csinaltunk par vizsgalatot es az eredmenyek azt mutatjak hogy mindketten hepatitis c virusal vagyunk fertozve. A kerdesem a kovetkezo: Mivel az interferonnak eleg sok mellek hatasa van es nekunk meg nincsen gyerekunk, valaha lehet majd gyerekunk? Azert kerdezem igy mert egyik orvos azt mondja hogy lehet masik meg azt hogy nem. Mi pont most terveztunk gyereket en 32 vagyok a nejem meg 30 eves amig meg kapjuk az interferont 6 honap, aztan a kezeles, aztan meg megint legalab 6 honap mig lehet gyerekunk ha minden ok. Egy tanacsot szeretnek, mert en nagyon szeretnek egy gyereket es minel hamarab. Koszonom!

▼ hirdetés

WEBBeteg szakértő válasza a hepatits c, terhesség témában

Az infektológus válasza:

Tisztelt Kérdező!

Úgy tűnik, az interferon kezelés nem okoz magzati károsodást, de ezügyben még kevés a tapasztalat ahhoz, hogy biztonságosnak nyilvánítsák. A ribavirin több kísérleti állatfajban okoz fejlődési rendellenességet, ezért egyértelműen ellenjavallt terhességben. HCV hordozás esetén lehet szülni, nem befolyásolja a terhesség kimenetelét, szoptatni is lehet. A gyermekre történő átvitel esélye 5% körüli, befolyásolni ezt jelenleg nem lehet. Tudni kell róla és egy éves korban tesztelni a gyermeket. Gyógyszeres kezelés alatt tehát nem érdemes babát vállani, de ha a betegség aktivitása visszaszorítható annyira, hogy nincs szükség a gyógyszerre, terhesség is vállalható. Ezt mindenképpen meg kell beszélni a kezelőorvossal. A HCV fertőzés nem ritkaság, a népesség közel 1%-át érinti, akár tudunk róla, akár nem.

 

 

Kedves Kérdező!


Amennyiben friss fertőzés igazolódott, úgy én a kezelésre szavaznék előbb. A Hepatitic C nem vicc, komolyabb késői szövődményei is lehetnek. Ha rám hallgatnak, előbb a kezelés, utána a gyermek.


Üdvözlettel: Dr. Juhász A. Gábor
 

 

WEBBeteg Szakértő
Orvos
Itt kérdezhet
Kérdés: 2009-02-12 19:50:11 ; Megválaszolva: 2009. február 12., 19:50

CIKKAJÁNLÓ
Az urológus is csak ember
Dr. Bánfi Gergely urológussal beszélgettünk a Movember mozgalomról.
Hüvelyfolyás és terhesség
Pánikba esni nem szabad. Bízzunk a segítségben.
Nemcsak a normál terhességnek vannak korai jelei, hanem az ikerterhességnek is. Általánosságban elmondható, hogy a terhesség korai jelei ikerterhesség során fok...
Gyermekvárás során az egyik legfontosabb feladat, hogy mind a kismama egészsége, mind a magzat fejlődése szempontjából fontos vitaminok és ásványi anyagok megfe...
Sokáig a tudósok is azt gondolták, hogy az anyaméhben fejlődő embrió védve van mindenfajta külső hatástól, az 1950-es években azonban megdőlt ez a tévhit, ugyan...
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Tegnap csináltam egy tesztet és nem tudom eldonteni hogy ez pozitív e vagy negatív,a párom és a barátaim szerint negativ de van az erős csík mellett egy nagyon ...
Tisztelt Doktor úr! Egy hete egy vérvétel alkalmával tudtam meg, hogy van 7,8 U/L hcg a szervezetemben, és 52 nmol/l progeszteron, ekkor voltam a ciklusom 25 n...
Tisztelt doktor úr. 9hetes terhes vagyok enyhe székrekedéssel küzdök. A kérdésem az lenne hogy duphalac belsőleges oldatos lehet e szedni? Progeszteront szedek ...
A kérdésem az lenne október 10 én a sürgősségire kerültem enyhe vérzéssel de ott kiderult terhes vagyok. 4 napig bent tartottak. Viszont nem tudják mitől volt a...
Üdvözlöm Doktor úr! Egy olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy az utolsó menstruációm 2020.08.28-án kezdődött, majd kimaradt. 2020.10.09-én 2db pozitív teszt k...