Lehet-e baja a babámnak?

Kilencedik hétben lévő kismama vagyok. Óvónőként dolgozom. A csoportomban az egyik kislány skarlátos lett, és a lappangási időben még nem voltam biztos benne, hogy babát várok, így érintkeztem a kislánnyal. Milyen veszéllyel lehet ez a babámra? Azt sajnos tudom, hogy az első három hónap legveszélyessebb a fertőzések szempontjából. Úgy tudom, hogy a skarlátot baktérium fertőzés okozza, és ez kevésbbé veszélyes mint a vírusok. Igaz ez? Milyen vizsgálattal lehet kinyomozni, hogy bekerült-e a szervezetembe a fertőzés? A nőgyógyászom szerológiai vizsgálatra küldött, és ott a "varicella zoster" vírusra irányultak az általa kért vizsgálatok. Ennek két hét múlva lesz eredménye. Ahogy én utána olvastam ez a "varicella zoster" a bárányhimlő vírusa. Lehet ennek valami köze a skarláthoz? Ha másra irányuló szerológiai vizsgálat lenne szükséges, akkor mi legyen ez? Vagy nem is szerológiai vizsgálattal lehet ezt kideríteni? A nőgyógyászom és a helyi gyermekorvos javaslatára penicilin származékot szedtem öt napig. Panaszom nincsen, csak aggódom, hogy lehet- e baja a babámnak és ha igen, mi? Válaszukat köszönöm.

▼ hirdetés

WEBBeteg szakértő válasza a terhesség témában

A skarlátot egy baktérium, a Streptococcus pyogenes fertőzése okozza, amely nem egy jellemzően magzatkárosító baktérium, de veszélyes lehet a babára a rózsahimlő (rubeola), a bárányhimlő (varicella), a toxoplazmosis, CMV-és a herpes vírus fertőzés, amelyeket  a Toxoplazma kivételével mind vírusok okoznak. Tehát a  bárányhimlő kórokozója egy vírus, és semmi köze a skarláthoz.

A skarlát veszélye abban van, ha nem kezelik. Ilyenkor késői szövődményei lehetnek: vese- és szívproblémák.De Önnél, amint felmerült a gyanú penicillint kapott, amely gyógyszerre nagyon érzékeny ez a baktérium, de a babára nem káros. Ahogy írja, jól van, tehát feltételezem, hogy torka nem fájt, láza nem volt, amely erre a betegségre jellemző lenne.

Nem valószínű, hogy a kisbabájának ártott ez a betegség, de saját megnyugtatására háziorvosától kérhet egy torokváladék vizsgálatot, amely - ha még a torokban van - kimutathatja ezt a kórokozót.
 
Dr. Jóna Angelika

WEBBeteg Szakértő
Orvos
Itt kérdezhet
Kérdés: 2008-05-05 18:12:23 ; Megválaszolva: 2011. július 28., 14:01

CIKKAJÁNLÓ
Hüvelygomba és fogamzásgátló
Online konzultáció
Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
Nem kell egyből meddőségre gondolni, ha pár hónap alatt fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres szexuális élet mellett sem következik be a teherbeesés. Megér...
Amikor a tavaszi hónapokban megtudják a kismamák, hogy áldott állapotban vannak, ritkán gondolnak arra, hogy milyen napokkal, hetekkel és terhekkel szembesülnek...
A gesztációs diabétesz (terhességi cukorbetegség) a cukorbetegségnek azon formája, amelyet első ízben a terhesség alatt ismernek fel. Magyarországon a terhesség...
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Üdvözlöm.Olyna gondom lenne , hogy megharapott egy egér viszont mint kiderült előtte való héten ,hogy terhes vagyok .Jeleztem a háziorvosnak és azt mondta hogy ...
Tisztelt Doktornő/Úr! 26 hetes várandós vagyok, 2 nappal ezelőtt a védőnői tanácsadáson a védőnő a baba szívét hallgatva rendellenességet hallott. Még aznap fe...
Jó napot kívánok. 33éves anyuka vagyok, van egy 4hónapos kisfiam (7.5kg),szoptatok szükség/igény szerint. Az utóbbi időben,gondolom a nagy meleg miatt és a so...
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! 4 hetes várandós vagyok. Irodai beosztásban dolgozom egy üzemben, ahol motortèrbe való alumínium csövek forrasztásával foglalkozn...
Tisztel Doktor Úr! Ma 2 napja, hogy késik a menstruációm és a tesztem pozitív lett. Ez, ha jól számolom, azt jelenti, hogy nagyjából 2-3 héttel ezelőtt eshett...