Pajzsmirigy alulműködés hatása terhesség idején ártalmas-e a babának?

Tisztelt Webdoktor! 40 éves nő vagyok, 8 hetes terhes. A terhesség miatti laboreredményből derült ki, hogy a TSH-m 11, 78. Eddig nem tudtam róla, hogy pajzsmirigy problémám lenne, ezért gyógyszert sem szedtem. Voltam endokrinológusnál, mától szedek napi 1 db Letrox 50 tablettát. Azt szeretném megtudni, hogy mi lehet a következménye annak, hogy 8 hétig nem szedtem gyógyszert, milyen károsodás érhette a babát? Mekkora esélye van, hogy emiatt beteg lesz, vagy valamilyen rendellenességgel születik? Nagyon várom válaszát! Köszönettel:

▼ hirdetés

Dr. Pétervári László válasza a pajzsmirigy-alulműködés témában

Anyai pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis) Az anyai kezeletlen pajzsmirigy alulműködés esetén ritka a terhesség, de még a tünetek nélküli enyhe esetekben is csökken a teherbe esés valószínűsége. A göbös golyva A göbös golyva követése egész terhességen szükséges. Amennyiben rosszindulatú folyamat igazolódik a vizsgálatok során, a műtét a terhesség második harmadában elvégezhető, vagy esetleg halasztható a szülés utánra. Ez a kimenetelt nem befolyásolja. Természetesen a műtét után a megfelelő gyógyszeradaggal a hormon pótlása megoldandó. A jó hormonellátottság hiányában a magzat idegrendszeri fejlődése károsodik, alacsony születési súly, spontán vetélés, lepényleválás következhet be. Ha a pajzsmirigy alulműködés már korábban ismert volt a kismamánál, és ezt megfelelő gyógyszeradaggal be is állították a teherbe esésnek nincs akadálya. Ilyenkor a terhesség első harmadában a gyógyszerigény általában 50 százalékkal megnő. A várandósság ideje alatt 6-8 hetente szükséges a pajzsmirigy hormon szinteket ellenőrizni.

Kérdés: 2013. február 15., 16:16 ; Megválaszolva: 2013. február 17., 18:58

CIKKAJÁNLÓ
Hüvelygomba és fogamzásgátló
Online konzultáció
Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
A fokozott szőrnövekedés, a pattanásos bőr, a túlsúly és a menstruációs zavarok mind az inzulinrezisztencia tünetei, bár meglétük nem törvényszerű....
A pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis) különböző életkorokban sokszor eltérő módon alakul ki, de bizonyos formái gyermekkortól a felnőttkoron át az időskori...
Pajzsmirigy-alulműködésben (hypothyreosis) a pajzsmirigy túl kevés pajzsmirigyhormont termel, vagy egyáltalán nem működik. A hormonok hiánya lassítja az anyagcs...
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Tisztelt Doktornő/Úr! 26 hetes várandós vagyok, 2 nappal ezelőtt a védőnői tanácsadáson a védőnő a baba szívét hallgatva rendellenességet hallott. Még aznap fe...
Jó napot kívánok. 33éves anyuka vagyok, van egy 4hónapos kisfiam (7.5kg),szoptatok szükség/igény szerint. Az utóbbi időben,gondolom a nagy meleg miatt és a so...
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! 4 hetes várandós vagyok. Irodai beosztásban dolgozom egy üzemben, ahol motortèrbe való alumínium csövek forrasztásával foglalkozn...
Tisztel Doktor Úr! Ma 2 napja, hogy késik a menstruációm és a tesztem pozitív lett. Ez, ha jól számolom, azt jelenti, hogy nagyjából 2-3 héttel ezelőtt eshett...
Jó napot kívánok. Olyan kérdésem lenne hogy terhesség alatt a 6.hetben miért vérzek? Minimális reggeli vérzésem van. Az emlők nagyon fájnak. Főleg éjjel s hajn...