Helex SR tabletta elhagyása

Tisztelt Doktor Nő/Úr! 2014. áprilisában - a háziorvosom tanácsára, főként alvás zavar miatt - felkerestem a területileg illetékes pszichiáter doktornőt (depresszió gyanúval). A vizsgálatok eredménye: egyéb kevert szorongásos zavar (a doki szerinte enyhe). Kezelésként Helex SX 0, 5 mg retard tablettából írt 1X1-et, este. nem igazán vagyok híve a gyógyszereknek, így lehetőségem szerint szeretném abbahagyni a gyógyszer szedését. Sajnos az utóbbi néhány hétben megjelentek olyan tünetek, melyek a betegtájékoztató alapján akár a gyógyszer mellékhatásai is lehetnek (álmosság, gyakori hányinger, rémálmok, nemi vágy csökkenése). Olvastam néhány forrásban hogy a benzodiazepinek függőséget okozhat. Sajnos munkám és a helyi egészségügyi átalakítások miatt nagyon nehéz időpontot szereznem az orvosomhoz. A kérdésem az volna általánosságban milyen módon lehetne abbahagynom a gyógyszer szedését? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Jocó

▼ hirdetés

Dr. Veress Dóra válasza a gyógyszer témában

KEdves Kérdező! A leírt tünetek nem csak a gyógyszer mellékhatásai lehetnek, de az is okozhatja őket, hogy az ősz beköszöntével, az év indulásával jobban szorong. Ezt mindenképpen tisztázni kellene a kezelőorvosával, mielőtt abbahagyja a gyógyszerszedét. Egyebekben a hosszú hatású készítményről vissza kellene állni a hagyományos alprazolam tartalmú szerre és azt elhagyni. Így a legkisebb a gyógyszer elhagyásából származó tünetek kialakulásának veszélye.

Kérdés: 2014. szeptember 15., 20:14 ; Megválaszolva: 2014. szeptember 23., 12:46

CIKKAJÁNLÓ
Hüvelygomba és fogamzásgátló
Online konzultáció
Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
Világszerte a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak a hangulatjavítók. A ma is használt főbb készítmények használata már több évtizedes múltra tekint ...
Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a h...
A fájdalomcsillapítás története az ember történelmének igen fontos része. Már az időszámításunk előtti sumér és ókori görög kultúrából is vannak írásos emlékei ...
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Üdvözlöm!-olyan problémám van hogy kb.10 éven keresztül szedtem,szedek Citapram 20 mg gyógyszert,pánikbetegségre.Ami igen jól fogta is a pánikrohamokat és a szo...
Tisztelt Dr Nő/ Úr. Februàrban kezdődött teljes izületi fàjdalom a làgyrèszekben is mindenhol.A Hàziorvos reumatológiàra küldött Rheuma Arthitis gyanúval, ott ...
Tisztelt Doktornő! 2017 nyarától 2019 tavaszig gyógyszeres kezelés alatt álltam, ennek oka szorongas, szomatizacios zavarok voltak. Kb 3/4 évig escitalopramot ...
Tiszteletem panaszim kb 2 honapja kezdődtek mellkasi lacpocka kozti fájdalommal sohajtási kényszerrel.ügyeleten voltam ekg negativ.ezek a tunetek sajnos erősödt...
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 12 éve diagnosztizáltak nálam Hashimoto-t, erre nem kaptam gyógyszert, mert a vérkép és az ultrahang még nem indokolja. Ezért éven...