Hajlamos vagyok a trombózisra?

Honnan lehet tudni, hogy valaki trombózisra hajlamos-e vagy sem?

▼ hirdetés

WEBBeteg szakértő válasza a Trombózis témában

A trombózishajlam azt jelenti, amikor főleg a vénákban a vér alvadása fokozott mértékben jelentkezhet.

Vannak örökletes formái, amikor a vérben levő a véralvadásban szerepet játszó véralvadási fehérjéknek vagy a működése vagy a mennyisége nem megfelelő. A legtöbb ilyen betegség fiatal felnőttkor előtt nem okoz problémát. Akkor gondolnak rá először, ha az illetőnek már volt két különböző időben jelentkező trombózisa.

Az örökletes formák az esetek nagy részében az ún. Leiden mutációhoz (ez az ún. V. alvadási faktor) köthetők, ezért hormonális fogamzásgátló tabletta felírásakor elvégzik a faktorvizsgálatot a vérből, hiszen ez az eltérés a trombózis kialakulásának a kockázatát jelentősen növeli.

Az örökletes trombózishajlam 2. leggyakoribb oka a II. alvadási faktor fokozott termelődése. További okok lehetnek: a vér emelkedett homociszteinszintje, protein C, protein S, antitrombin, VIII. faktor eltérései.

Ezen faktorok vizsgálata a vérből történik, elsősorban fokozott családi vagy egyéni hajlam esetén, vagy fogamzásgátló tablett felírásánál.

WEBBeteg Szakértő
Orvos
Itt kérdezhet
Kérdés: 2009-06-09 13:52:07 ; Megválaszolva: 2011. október 05., 12:31

CIKKAJÁNLÓ
A hurutos köhögés
COVID-19 kisokos
A mélyen fekvő vénákban, leggyakrabban a lábszár, comb és medence vénáiban kialakuló vérrög esetén beszélünk mélyvénás trombózisról. Melyek a betegség okai és k...
A lábdagadást számos betegség okozhatja, de a kellemetlen duzzanat leggyakrabban valamilyen érrendszeri rendellenesség, keringési zavar következménye.
Az már régóta ismert, hogy a hosszabb utazás növeli a trombózis kialakulásának kockázatát. Elsősorban a repülőutakkal kapcsolatban halljuk ezt gyakran, ám a koc...
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Jó napot! 2008 óta szedek szívgyógyszert. Volt három szívritmus zavar miatti infarktusom. Az utóbbi 1 évben azt tapasztalom, hogy a merevedésem nagyon rövid id...
Üdvözlöm! Extraszisztoléim vannak évek óta, mitrális prolapszusom is van. Legútóbb tavasszal a karantén előtt voltam kontrollon. Ma délelőtt nagyon megijedte...
Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy reggelente úgy ébredek, hogy légszomjam van és zsibbad mind a két karom, valamint szédülök, bal oldali s...
Tisztelt Doktor Nő! Szeretném a segítségét kérni a mellékelt lelet értelmezésében, a rengeteg adat miatt számomra ez átláthatatlan. Kardiológiai kivizsgáláson ...
Tisztelt doktor nő! Szeretném ha elmagyarázná a legutóbbi kardiológiai vizsgálat eredményét.Echocardographia:27mm-es aorta gyökben,19mm-re szép.aorta billentyű....