Aorta aneurysma

Tisztelt Doktor ur! 2010ben 5, 21 cm-es mellkasi aneurysmat allapitott meg a CT vizsgalat a marosvasarhelyi Kardiologiai Klinikan, a mult heti ellenorzes alkalmaval ez az ertek( szinten CT vizsgalat alkalmaval)5, 52 cm-es nagyobbodast mutat.Kerdesem az lenne, hogy jelen esetben indokolt-e a muteti beavatkozas? A masik kerdes az lenne, hogy igaz-e az az ertesules, mely szerint Nyugat-Europaban vegeznek olyan ao.aneurysma mutetet, amely soran nem kell megnyitani a mellkast, mivel a combi eren kersztul helyezik fel a protezist? Tuneteim:faradekonysag, mell es hatfajdalmak, nyelesi nehezsegek, lukteto szivveres. Valaszat elore is koszonom! Tisztelettel G.GY

▼ hirdetés

Dr. Bene Orsolya válasza a aorta aneurysma témában

Kedves kérdező! Nem mindegy, az aorta melyik szakaszán van a tágulat. Ha az ascendensen, akkor az 55mm műtétet igényelne, ebben az esetben azonban sokszor az aortabillentyű is érintett, szintén operálni kell. Az aortaív aneurysmája ritka, a descendensen (leszálló aorta) bizonyos ajánlások szerint 55mm, mások szerint 60mm a határ. Valóban vannak próbálkozások, ill. egész jó eredmények ennek a szakasznak a stentelésével (a felszálló aortán ez nem igazán kivitelezhető, már a billentyű miatt is), de nem tudom, hazánkban hogy áll ez a kezelési lehetőség - ez az érszakasz már inkább az érsebészethez tartozik, esetleg érdemes lenne érdeklődni a SE Érsebészeti Klinikán.

Dr. Bene Orsolya
Dr. Bene Orsolya
kardiológus szakértőnk
Itt kérdezhet
Kérdés: 2011. november 09., 07:23 ; Megválaszolva: 2011. november 16., 16:06

CIKKAJÁNLÓ
Hüvelygomba és fogamzásgátló
Online konzultáció
Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
Az régóta köztudott, hogy a hosszan tartó alkoholizálás számos egészségügyi problémát okoz, illetve az egyszeri italozás egyes hatásai is széles körben ismertek...
Bizonyos ritmuszavarok esetén szükség lehet a szívritmus gyógyszeres vagy eszközös helyreállítására - ezt nevezzük kardioverziónak.
A szívritmuszavar a szabályostól eltérő szívműködés. Ez jelentheti azt, hogy a szív a normálistól gyorsabban (tachycardia) vagy lassabban (bradycardia) működik ...
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Tisztelt doktornő! Sokszor úgy érzem, hogy nem tudok elég mély levegőt venni, terhelésre kifulladok (pl. lépcsőn, dombon felfele menet), gondoltam, azért van, ...
Jó napot! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy mivel lehet véglegesen negszüntetni az extrákat? Sajnos van mikor rengeteget érzek, főleg akkor amikor közeled...
Kedves Doktornő!10 éve kialakult nálam visszér mindkét lábamon. Mostanáig nem volt tünetem , de most mindennap azt érzem hogy nagyon fáradt vagyok mintha bányáb...
Kedves Dr! Az elmúlt két hónapban sokszor volt mellkasi fájdalmam ezért vásároltam egy wiwe készüléket mert ha szakrendelésre mentem ott a pár másodperces ekg n...
Üdv. Fel eve tartó kálváriám ujabb ponthoz ért... Egy kis info rolam: kb 1 eve vannak kisebb nagyobb bedobbanasai a szivemnek. Voltam mar ekg, ultrahang, holte...