Internetfüggőség - Mit tegyek?

20 éves egyetemista fiú vagyok, azt hiszem, hogy számítógép és internet függő vagyok, de legalábbis közel állok hozzá. Akkor kezdett el aggasztani a dolog, mikor azt vettem észre, hogy már lényegében semmi mással nem foglalkozom gépezésen kívül, semmi más nem is érdekel. Korábban sportoltam, aztán elmaradoztam az edzésekről, ma már nem is járok. Igazából, ha nem vagyok gépközelben, akkor csak tengek lengek mindenfele, nem tudom lefoglalni magamat semmivel, esetleg TV-vel, egy rövid időre. Kicsit furcsa lehet, de egyáltalán nem játszom és nem is csetelek, mint azt a sajtóban annyiszor leírják, hanem egyszerűen kalandozom mindenfelé. Egyfajta információ vágyként jellemezhetném, mikor gép előtt vagyok, sorban jönnek a gondolatok, hogy ennek és ennek kéne utána járni, ezek a kérdések merülnek fel bennem, és link linket követ, folyamatosan bolyongok és olvasok mindenfélét. Ez első hallásra nem is olyan nagy gond, mert végül is fejlesztem magamat, ott kezdem el érezni, hogy gond van, ha mással már nem is foglalkozom. De mondjuk, sokszor van olyan is, hogy gép előtt ülök és lényegében nem csinálok semmit, csak sorra nyitom ugyan azokat az oldalakat, hátha van frissítés, de megnyugtat az érzés, hogy a gép közelében vagyok, és ha felmerülne egy gondolat azonnal utána tudnék nézni. Utóbbi időben egyre gyakrabban marad el a vacsora, vagy a zuhanyzás. Az önkontroll nem megy. Azt sajnos nem tehetem meg, hogy kidobom a gépem az ablakon, mert a tanulmányaim nagy részét interneten keresztül kell végeznem. Próbálkoztam azzal, hogy elhatároztam csak egy órára ülök a gép elé, elolvasom a leveleimet és elvégzem a tanulmányi ügyeimet és mással foglalkozom. Egy-két pillanat elteltével azt veszem észre, hogy már 2 órája itt ülök, és nem is szándékozom abbahagyni. Mivel laptopom van, így próbálkoztam azzal, hogy eldugom a szekrénybe egy darabig, de folyamatosan előjöttek a gondolatok, hogy ezt és ezt kéne megnézni neten, úgyhogy hamar előkerült a gép. Egyetlen bástya maradt még állva, a Barátnőm. Ha Vele vagyok, akkor egyáltalán nem jut eszembe a gép, sem az internet. Sajnos a távolság és egyéb okok miatt csak hetente kb. egyszer találkozhatunk, így ez sokat nem segít, de azért valami.

WEBBeteg szakértő válasza a internetfüggő témában

A függősége, a kényszeres internetezése egyben kényelemszeretetet, sőt lustaságot is fed.
Addig sem kell ugyanis semmit tennie, talán még gondolkodnia se, amíg a gép előtt ül. Látszattevékenységgel múlatja az időt.
Át kellene gondolnia az életét, a céljait, a vágyait, azt, hogy mit szeretne kezdeni az életével, önmagával. Valószínűleg itt lehet a probléma gyökere.
Ha egyedül nem megy ennek a végiggondolása, kérjen pszichológustól, vagy pszichiátertől konzultációs időpontot, és beszélje át vele mindezeket, ne késlekedjen, a gép nem társ, nem cél, hanem eszköz (de esetleg mentőöv...) az élete pazarlására.

Üdvözlettel: Kazimir Ágnes pszichológus, pszichoterapeuta

WEBBeteg Szakértő
Orvos
Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

Orvos válaszol

Kedves Kérdezőnk!

Felhívjuk figyelmét, hogy az Orvos válaszol szolgáltatás díjköteles, amit egy emelt díjas SMS elküldésével lehetséges kifizetni.
Az SMS díja bruttó 508 Ft/SMS.
Részletesen a szolgáltatásról, ügyfélszolgálat elérhetőség

1. Küldje el a WEBBETEG szót a következő telefonszámra: 06-90-643-644
2. Írja be a válaszüzenetben kapott kódot a következő oldalon!
3. Írja le kérdését szakértőnknek!

KÉRDÉS FELTEVÉS

CIKKAJÁNLÓ

Lábzsibbadás
Mi okozhat lábzsibbadást? Milyen vizsgálatok szükségesek ilyen panasz esetén?
Állítsa meg az időt!
Íme, a Vichy speciálisan a változó korba lépő hölgyeknek kifejlesztett innovációja.
Közismert dolog, hogy a túlzásba vitt kávéfogyasztás ártalmas lehet a szívre és az érrendszerre. Emeli a pulzusszámot, a vérnyomást, fokozza a szív munkáját. So...
A huzamosabb időn keresztül fennálló, rendszeres alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okoz az egyén fizikai, pszichés állapotában, a közösségi életében, a tág...

Kedves Doktor Úr/Nő!

 

Azért írok önnek, mert a segítségét szeretném kérni. Elég bonyolult és összetett a probléma, de megpróbálom megfogalm...