Állandó kötőhártya gyulladás mitől lehet?

Üdvözlöm! Tanácsot szeretnék kérni kisfiamat érintő, rendszeresen visszatérő kötőhártya-gyulladással kapcsolatosan. Születésekor könnycsatorna elzáródása volt, 3 hetes korában sikeresen átmosták neki, majd 2 éves koráig semmi probléma nem volt a szemével. A bölcsődében elkapta a kötőhártya-gyulladást, amiből nagyon nehezen gyógyult, 4x jött vissza neki, majdnem 2 hónapig küzdöttünk vele, ez volt tavaly év végen. Idén, már harmadszor pirosodik be a szeme (mindig ugyanaz, az átmosott), és enyhén váladékos, de nem a "hagyományos" kötőhártya-gyulladás tünetei jelentkeznek, nem rosszabbodik rohamosan, sőt estéről reggelre szinte meg is szűnik a pirosság. Szemészeten írnak fel szemcseppet, ami nagyon hamar (1nap) helyre is hozza. Kérdésem a következő: szükséges-e Ön szerint komolyabban kivizsgáltatni, illetve szükséges-e mindig antibiotikumos szemcseppet (Floxal) adni neki, vagy esetleg magától is gyógyulna. Tudna-e ajánlani valamilyen szemcseppet, amivel ilyenkor kezelhetnénk? Összefügg-e a korábbi könnycsatorna elzáródással? Valamint hogy ilyenkor közösséget látogathat-e, vagy nem? Lehetséges, hogy csak érzékenyebb a szeme? Huzatra? Hidegre? Szélre? Válaszát előre is köszönöm

▼ hirdetés

WEBBeteg szakértő válasza a kötőhártya gyulladás témában

Kedves Anyuka! A könnycsatorna szűkület csecsemőkori megoldása esetén is még néhány évig előfordulhat, hogy az erősebb hatásokra (szél, hideg, erős fény) jelentkező könnytermelés fokozódása időszakos könnyezést okoz, ekkor még relatív szűkebb a csatorna. Nátha esetén az orrnyálkahártya duzzanat miatti csatorna szűkület is okozhat azon az oldalon könnyebb fertőződést, de ezek nem maradandó állapotok. Antibiotikum tartalmú szemcsepp erős váladékozás esetén javasolt. Ilyenkor a gyermek a könnyel, váladékkal fertőző, emiatt javasoljuk a közösségből való kiemelését is. A "csak" pirossággal járó gyulladást okozhatja a napfény, enyhe allergia vagy szemszárazság is. Ennek eldöntése szemész feladata, de ilyenkor első kezelési lépés a hatóanyagmentes műkönny alkalmazása, amit Önök is elkezdhetnek panasz esetén. Mivel gyógyszermentes naponta többször, korlátozás nélkül alkalmazható. Üdvözlettel: dr. Hangyál Éva

WEBBeteg szerkesztőség
Itt kérdezhet
Kérdés: 2014. április 23., 08:41 ; Megválaszolva: 2014. április 24., 15:40

CIKKAJÁNLÓ
Hüvelygomba és fogamzásgátló
Online konzultáció
Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
A farkasvakságban szenvedők szürkületben, rosszul megvilágított helyiségekben látásromlást tapasztalnak, a tünetek pedig bizonytalan mozgással, rossz tájékozódá...
A szem daganatai sok esetben szabad szemmel is jól láthatók: sötétbarna, előemelkedő, egyenetlen felszínű elváltozások. A melanoma malignumot egyszerű szemészet...
Mára éltünk részévé váltak a számítógépek. Szinte nincs olyan életterület, ahol ne találkoznánk velük. Hogyan előzhetőek meg vagy csökkenthetőek a számítógép ok...
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Üdvözlöm Már legalább 2-szer írtam a szememmel kapcsolatban általában olyan tünetek miatt mint pl. Foltokat,fényvillanásokat látok! Most azonban egy teljesen ...
Szép napot kívánok! Évek óta nem igazi a szemem (nem egészséges) voltak jobb és rosszabb időszakok is. Általában nap végére 22:00 óra felé a szemem fáj ég visz...
Üdvözlöm! A családban sajnos előfordult már a makuladegeneráció és én is azt tapasztaltam itthon az amsler rácsnál hogy nem a fekete pont közelében hanem a szé...
Kedves Doktor úr/Doktornő! Egyik reggelre a bal szemem nagyon csúnyán bedagadt (szemhéjam és a szemem alatt is). Korábban már előfordult ilyen, akkor elmentem ...
Üdvözlöm! Korábban írtam már olyan tünetekkel hogy sokszor látok foltokat illetve hogy sokszor van nyomó érzés a szembe és hogy fáj is és a lámpák körül úgy ne...