Migrén vagy stroke lehet?

Jelenleg 22 éves vagyok, nő. Nem dohányzom, alkoholt ritkán fogyasztok és nem vagyok túlsúlyos. Körülbelül 2 éve kezdődött nálam, hogy változó időközönként(van amikor egy hónapban 2-szer is)elkezdődik a szemem vibrálása, zsibbad a karom és a szám. (Egyszer beszédzavar is fellépett, melynek során nem tudtam elmondani, amire gondolok.) Van amikor ez a jelenség a migrénes fejfájással párosul. )Amiként az irodalomban olvastam, ezek a tünetek a migrén aurának felelnek meg. Azoknál az embereknél, akiknek migrén aurája van gyakoribb, hogy stroke-ot kapjanak. A családomban- történetesen anyai ágon a nagymamámnak többször volt agyérgörcse. Voltam már a háziorvosomnál és panaszkodtam neki, de ő csak annyit mondott, hogy a tüneteim lelki eredetűek. Valószínű, hogy már volt stroke-om vagy ezek "csak" az előjelei? Mit tegyek ebben a helyzetben? Mit javasol nekem?

WEBBeteg szakértő válasza a migrén témában

Az migrén és az stroke két különböző dolog. Az aurával járó migrén tünetei fokozatosan alakulnak ki, és kb. 60 percig tartanak. Homályos látás, zsibbadás, beszédzavar lehetnek a tünetei.

A stroke (agyérgörcs)-ot megelőző állapot az ún. TIA (transitorikus ischemiás attack), amely szintén jelentkezhet hasonló tünetek formájában, és neurológus vizsgálata dönti el, hogy melyik kórkép van a háttérben. A TIA tünetei hirtelen jelentkeznek, és gyakran perceken belül javulnak, de 24 órán belül mindenképp megszűnnek.

A stroke tünetei (a test féloldalának bénulása vagy gyengesége) 24 órán túl is fennállnak és sürgős kezelést igényelnek.

Az Ön esetében a korából adódóan a migrén sokkal valószínűbb, hiszen a stroke középkorú, idősebb embereknél gyakoribb, veszélyeztető tényezői a magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsírértékek, dohányzás.

Egyes tanulmányokban az aurával járó migrénes hölgyeknél a stroke gyakoribb kockázatát írták le, főleg ha dohányoznak (ön ezt helyesen nem teszi), és ha fogamzásgátló tablettát szednek. Mindenképpen javasolnék Önnek egy ideggyógyászati vizsgálatot.

Üdvözlettel: Dr. Jóna Angelika

WEBBeteg Szakértő
Orvos
Itt kérdezhet
Kérdés: 2008-07-15 11:15:25 ; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 08:31

CIKKAJÁNLÓ
Kell a dohány? - Szokjon le!
Töltse le leszokást segítő mobil alkalmazásunkat!
Folyadékfogyasztás
Tények és tévhitek a vízről és az üdítőitalokról.
A fogamzásgátlók szedését nem zárja ki az, ha valakinek migrénes fejfájása van, de fontos figyelembe venni a migrénes fejfájás típusát, illetve a fogamzásgátló ...
A migrén krónikus betegség, amelyet gyakran nem diagnosztizálnak és ezért nem is kezelnek megfelelően. Súlyos vagy szokatlan tünetek esetén keresse fel kezelőor...
A hőmérséklet emelkedésével és a nyári szabadságnak köszönhetően, a mindennapi rutinból való kiszabadulással, a migrén az egyik leggyakrabban jelentkező fájdalo...
Kérdések és válaszok: Stroke (Agyvérzés és agyi érelzáródás)
Kedves Doktornő! 31 éves, rendszeresen sportoló (heti 3-4 súlyzós edzés, heti 1-2 cardio edzéssel, csak fehérjét fogyasztok mint táplálékkiegészítőt), általáb...
November 8.-án az utcán lettem rosszul, mentő érkezett magas vérnyomást mértek, és mivel előző nap extra mennyiséget bicikliztem ( cca 100 km) dehidratáltságra ...
Tisztelt Doktor Nő. Édesapám 76 évesen idén augusztusban minden előzmény nélkül elhunyt. Halottvizsgálati bizonyitványon az szerepel hogy agyállományi vérzés ...
Kedves Doktornő! A barátom 1 hónapja Stroke-ot kapott. Nem volt lehetőségünk a 3 órában maradni. Amikor a mentők bevitték a sürgősségire, azt gondoltam, hogy gy...
Már volt strokom, magas a vérnyomásom és a koleszterinem is. Vérnyomás csökkentőt, és vérhígítót is szedek, és a koleszterinre tablettát Azt szeretném kérdezni ...