A reflux gyógyszer nem használ

Már több éve megállapították nálam a reflux betegséget. Kétszer volt gyomortükrözésem, ami kimutatta, hogy refluxom van. Most jelenleg is szedem a Refluxon gyógyszert, de nem használ. Állandóan fáj a gyomrom, fel vagyok püffedve, állandóan böfögök, de nem érzem, hogy a sav most feljönne és marna. Kérdésem: mit tegyek? Újból menjek el tükrözésre, vagy milyen gyógyszert szedjek, ami elmulasztaná ezt a kellemetlen érzést?

▼ hirdetés

WEBBeteg szakértő válasza a reflux témában

Az említett panaszok nem feltétlenül reflux betegségre utalnak, sokkal inkább fokozott levegőnyelés, aerophagia idézheti őket elő. Az emberek jelentős része stressz-szituációban hajlamos evés-ivás, beszéd közben nagy mennyiségű levegőt lenyelni, mely felhasi puffadást, fokozott böfögést eredményez (a gyomorban nem képződnek gázok, kivéve ha szénsavas italokat fogyasztunk).

Leírása alapján a gyógyszer hat, mert nincs savas felmaródása (a Refluxon csak a savtermelést csökkenti, más hatása nincs), de a panaszok megoldása így nehezebb lesz, mert nem gyógyszeres terápiát igényel. Megoldás attól várható, ha tudatosan sikerül odafigyelni arra, hogy evés-ivás, beszéd közben minél kevesebb levegőt nyeljen. Ennek alapvető követeleménye a nyugodt, lassú, rendszeres ülve történő étkezés, ugyanígy a folyadékfogyasztás is.

Üdvözlettel: Dr. Plósz János  gastroenterológus

WEBBeteg Szakértő
Orvos
Itt kérdezhet
Kérdés: 2008-07-14 11:15:55 ; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 09:11

CIKKAJÁNLÓ
Az urológus is csak ember
Dr. Bánfi Gergely urológussal beszélgettünk a Movember mozgalomról.
Hüvelyfolyás és terhesség
Pánikba esni nem szabad. Bízzunk a segítségben.
Együtt élni a COPD-vel nehéz feladat. Előfordulhat, hogy bizonyos tevékenységeket, amelyeket korábban élvezett, egészsége érdekében abba kell hagynia....
Egyes embereknél alkati adottságuknál fogva eleve gyengébb a nyelőcső alsó záróizmának működése, másoknál a helytelen életmódra vagy egyéb betegségekre vezethet...
A rekeszsérv kialakulhat az élet során bármikor, de lehet veleszületett rendellenesség is, amikor is a rekeszizmon már születéskor abnormális nyílás van. Ezen á...
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Tisztelt Doktor Úr! Gyomortükrözés során megállapításra került, hogy nem záródik rendesen a gyomorszájam. Valószínű ez okozza a rossz leheletet. Mi a megoldás ...
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Körülbelül két hete mellkasi fájdalomra panaszkodok. Néha a hátam is szúr. Elmentem orvoshoz ahol elküldtek terheléses szívre, vérvételr...
Tisztelt Doktor úr! Március óta küzdöttem köhögéssel, slejmmel a torkomban és a mai napig tartó hőemelkedéssel 37,5 A járvány miatt 2 hónapig telefonon 4 antib...
Kedves Dr Plósz János úr! Refluxos panaszaim miatt fordulok Önhöz. Gasztroenteorológus előírására február elejétől 40mg Esomeprazolt szedtem, február 20án volt...
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. 21 hetes terhes vagyok, és a kezdetektől küzdök gyomorsav problémákkal. A terhesség eleje óta szedtem Renit, Gaviscont, ...