A barátom öngyilkos akar lenni

Jó estét! Dóra vagyok! Egy olyan problémával fordulnék Önhöz ,hogy van egy nagyon közeli ismerősöm akit tulajdonképpen pótapámként kezelek! Van köztünk legalább 30év korkülönbség . Köztünk soha semmilyen szexuális dolog nem volt, ismeretségünk során sokszor találkoztunk de legtöbbször telefonon kommunkikáltunk ilyenkor beszéltük meg a mindennapos problémáinkat! Kb féléve tudom hogy ő beteg,legalábbis ő sose váltotta be , de én sejtettem. 2nappal ezelőtt felhívott és bevallotta hogy van betegsège legalább 60kilot fogyott karikás szemek stb...tényleg nagyon rosszul néz ki. A betegsége nevét nem árulta el valamilyen okból,csak annyit mondott hogy nem rák,valami a beleivel van , és az orvosa megmondta neki hogy féléve sincs hatra és az sem biztos a mostani állás szerint hogy a karácsonyt megéli!!! Elmondta nekem hogy ő nem bírja tovább a kezelèseket és hogy ez a betegség gyógyíthatatlan , emiatt és más lelki eredetű dolgok miatt nem fogja tovább folytatni! Az egyetlen ember vagyok az életében akiben megbízott és ezt elmondta! Köztük azt is hogy most december 24.-én szenteste fejbe fogja magát lőni. Konkrétan nincsenek hozzátartozói csak én ! Szeretném ezt a dolgot megakadályozni mert tényleg apukámként szeretem őt! Mindig mellettem állt és segített , nem pénzbenileg hanem lelkileg! Nem tudom a helyet hogy hol fogja ezt megtenni , csak az időpontot dec.24 20:00 Kérem adjon valami tanácsot mert ha nem tudom meg ezt a helyet hogy hol van nem tudom hogy fogom ezt feldolgozni hogy hagytam hogy ezt tegye magával!:(

▼ hirdetés

Dr. Pálvölgyi Rita válasza a öngyilkossági késztetés témában

Tisztelt Kérdező, Nagyon nehéz helyzet, mikor valaki helyett szeretnénk lépni, és az ő életére befolyással lenni, - akár szemben az illető akaratával. Meg lehet próbálni beszélni vele. Kérni, hogy esetleg járuljon hozzá, hogy elkísérje valaki a kezelőorvosához, és kívülállóként tekintsen rá a helyzetre. Meg kell próbálni őt jobb belátásra bírni. Be lehet vonni a szakorvosi ellátást. Ha valaki közvetlenül ön,- vagy közveszélyes magatartást tanúsít, vagy ilyen szándékot közvetít, ez indokolhatja pszichiátriai osztályra szállítását, és gyógykezelését. Azt azonban tudni kell, hogy ha őt kolléga megvizsgálja, pszichiátriai szempontból egészségesnek tekinti, és az illető írásban lemond az öngyilkossági szándékáról, akkor őt el kell bocsátani a kórházból. De természetesen meg lehet próbálkozni ilyen úton is változást elérni. Lehet, hogy egy kolléga képes megváltoztatni ismerőse elhatározását. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita

Dr. Pálvölgyi Rita
Dr. Pálvölgyi Rita
pszichiáter, pszichoterapeuta
Tőle szeretnék kérdezni
Kérdés: 2019. december 04., 20:14 ; Megválaszolva: 2019. december 07., 23:05

CIKKAJÁNLÓ
Sport és immunrendszer
Hogyan befolyásolja a testmozgás az immunitást?
Divatdiéták
A sztárdiéták kevés eredményt hozhatnak. Szervezetünknek nagy károkat is okozhatunk velük.
Hazánkban sajnálatos módon kiugróan magas az öngyilkosságok száma. Ismerjük fel az árulkodó jeleket és szükség esetén segítsünk bajba jutott ismerőseinken!...
A feszültség és a stressz az élet természetes velejárói. A kérdés inkább az, tudjuk-e ezeket a helyzeteket megfelelően kezelni. Mit tegyünk, ha azt tapasztaljuk...
A zene közös létrehozása vagy egy együtt eljárt tánc során olyan energiák szabadulnak fel, melyek erősebbé és boldogabbá teszik a benne részt vevőket, miközben ...
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Tisztelt Doktornő! Ocd-re valamint depresszióra írt fel az orvos antidepresszanst(Mirzaten) és Rivotril-t. Kérdésem az lenne hogy kötelező ezt együtt szedni? ...
Tiszteletem! Koszonom a gyors valaszat! Azt ketlem, hogy a cukorbetegsegek a zavartsaghoz koze lenne, az csak 4 ev + 2-3 honapja allapitottak meg. Es az elso ...
Tiszteletem! Valamilyen zavarom van. Példák: A megelozo harom napban, legalabb hatszor hallottam a csengonket, pedig senki nem csengetett. Korabban, hallott...
Kérdésem,hogy a férjem most kisebbségi komplexusban szenved vagy pedig nárcisztikus személyiségzavarban.Tudom ezt így nehéz megmondani,de csak kis útmutatást sz...
Tisztelt doktornő! Sajnos több éve vagyok állítólagos pánikbeteg ebbe a hónapba észre vette nálam az EKG 2 alkalommal is a bal kamra hypertrophia 23 éves vagyok...