Dr.. Puskás Réka

Reumatológus

832

kérdésre
válaszolt

Szakterülete:

Reumatológus

Bemutatkozás:

Szakmai hitvallásom Több mint egy évtized óta dolgozom reumatológusként. Orvosi pályafutásom kezdetén aneszteziológusként dolgoztam ez későbbi hozzáállásomat is nagyban meghatározta. A különböző műtőkben szerzett tapasztalataim, a műtétek utáni és szülés közbeni fájdalomcsillapítás kérdései fogékonnyá tettek az emberi szenvedés iránt. A fájdalomcsillapítás fontossága alapvető értékké vált orvosi gondolkodásomban. Következő szakterületként a reumatológiát választottam, ahol a fájdalomcsillapítás igénye éppúgy felmerül, azonban árnyaltabb, bonyolultabb úton kell a megfelelő fájdalomcsillapítást elérni, miközben a kiesett funkciókat ismét vissza kell nyerni. Nehéz, de nagyon szép feladat ez egy orvos számára!

- 1993-ban szereztem általános orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen
- 3 évig aneszteziológus gyakornokként dolgoztam a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemen
- 2001-ben szakvizsgáztam Reumatológiából
- 1998-2004 között az ORFI különböző osztályain dolgoztam

Munkahelyek:
2004-2011 között a Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórházának reumatológusa voltam, ahol a kórház járóbetegein kívül a fekvő betegek konziliáriusi feladatait is elláttam
2012-től reumatológiai magánrendelőmben fogadom betegeimet
Mozgásszervi Terápiás Centrum

További képesítések:
- CEDH Homeopátiás vizsga, 2000
- Módszerspecifikus pszihoterápia: Szimbólumterápia, 2007
- Igazságügyi orvosszakértői nyilvántartásba vétel, 2008
- Manuálterápiás oklevél, (Semmelweis Egyetem) 2010
- Kineziotaping alaptanfolyam, 2012
- Lágyrész manuálterápiás tanfolyam, 2012
- FRSB kurzus, 2015

Dr.. Puskás Réka LEGUTÓBBI VÁLASZAI

Kedves Kérdező! A panaszai nyaki vagy háti gerinc problémára utalnak. Lehet becsípődés, vagy porckorong probléma, vagy egyéb dolog is.A Neuromultivit jó ötlet, rendben van, szedje és mindenképpen használjon gyulladáscsökkentőt amit vény nélkül kaphat. Szerintem mozgásszervi orvosnak kéne megmutatnia magát, szükséges lenne a gerincről röntgen vizsgálat és egy részletes fizikális vizsgálat is. Ebből talán kiderül, hogy mi a probléma. Lehetséges kórképeket nem írok, mert nagyon sok van, de mindenképpen forduljon szakorvoshoz. Üdvözlettel, Puskás Réka
Kedves Kérdező! Sajnos nem írta le, hogy melyik csípője fáj és melyik térde sérült. Ennek hiányában kicsit általánosabban tudom csak a választ fogalmazni. A lényeg az, hogy a jobb csípője valami okból kopni kezdett, míg a bal nem, ami arra utal, hogy ezt a csípőt jobban terheli. Ennek sokféle oka lehet, amit nagyon gondos és részletes vizsgálattal ki lehet deríteni.A túlterhelés tehát valószínű, ahogy a háziorvosa mondta. A túlterhelt csípők hajlamosak időnként begyulladni egy kicsit és akkor fájnak, máskor teljesen panaszmentesek. A tartásprobléma, ami valóban fennáll, szintén okozhatja a csípő túlterhelését és idő előtti kopását is. Az olyan tartásproblémák, amik komolyabb izomegyensúly felborulással is járnak, gyakran adnak okot az ízületi gyulladásra, ami fáj. Összességében azt gondolom, hogy egy részletes mozgásszervi vizsgálattal talán meg lehetne találni a problémája okát, amit nem fog megmutatni sem a röntgen sem más képalkotó vizsgálat.
Kedves Kérdező! A jelzett panasz összhangban áll az MR vizsgálat során leírt csigolya elcsúszás és porckorong kiboltosulás és kisízületi porckopás okozta idegkilépési csatorna szűkülettel. Ezek a kopásos elváltozások együttesen ideggyulladást okoznak a derekában, ami a lesugárzó fájdalmat okozza. A leírás alapján műtétre nincs szükség. A gyulladásos (fájdalmas, zsibbadós) időszakban gyógyszerek szedése, esetleg helyi vagy ideggyökhöz adott steroidos injekciók javasoltak és gyógytorna, már az erős gyulladásos jelek megszűnése utántól jó sokáig, a panaszok megszűnése után is. Üdvözlettel, Puskás Réka
Kedves Kérdező! Nagyon nehéz erre a kérdésre válaszolni, különösen interneten. Ennyi kivizsgálás után valószínűleg igaz, hogy nincs súlyosabb betegsége. Az nem ritka eset, hogy az általános szalaglazaság és izomgyengeség illetve a mély törzsizomzat relatív gyengesége a végtagokon túlterheléshez vezet. Ennek következtében krónikus túlterhelés alakul ki a végtagokon és emiatt csak átmenetileg használnak a kampányszerűen végzett fizioterápiás kezelések és gyógytorna sorozatok és amikor visszatér a normál terheléshez, nagyon hamar ismét panaszos lesz. Talán önnek is ez a problémája. Én magam az ilyen pácienseknek egy tartós, hosszan végzendő, személyre szabott erősítő gyógytornát szoktam rendelni, amit nagyon körültekintően írunk elő, folyamatosan követjük és nagyon sokáig(kb 2 évig) végeztetjük a pácienssel. Ha végig tudjuk csinálni, meghozza az eredményt, de ismétlem, nehéz és hosszadalmas munkáról van szó. Üdvözlettel, Puskás Réka
Kedves Kérdező! Ez a panasz leggyakrabban nyaki eredetű, de lehet, hogy a válla is problémás. Ha a válla emelésre fájdalmas vagy forgatásra mint pl. a kabátba bújás) akkor a válla is "beteg" (sérült) és először próbálja éjjelente gyulladáscsökkentő krémmel borogatni. Ha inkább a lapockatáj és a nyak fájdalmas, akkor próbáljon felfelé nyújtózkodni a fejével és a nyakával és óvatosan forgatni a fejét jobbra és balra. Mind a két problémára alkalmas lehet a gyulladáscsökkentő gyógyszer szedése is (vény nélkül kapható gyógyszer, 5-7 napig, rendszeresen napi 2 alkalommal szedve, nem csak szükség szerint). Ha ezek nem használnak, érdemes orvoshoz fordulnia. A diagnózis felállítása és a kezelés meghatározása már orvosi feladat, amit csak vizsgálat után lehet megtenni. Üdvözlettel, Puskás Réka