Dr.. Hangonyi Csilla

tüdőgyógyász, allergológus

871

kérdésre
válaszolt

Szakterülete:

tüdőgyógyász, allergológus

Bemutatkozás:

  • 1987-ben szereztem orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Budapesten.
  • 1996-ig az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben dolgoztam.
  • 1993-ban szakvizsgáztam Tüdőgyógyászatból.
  • 1996-óta a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Tüdőgondozójában dolgozom, melynek 2010-óta vezető főorvosa vagyok.
  • 2008-ban Allergológia és Klinikai Immunológia szakvizsgát tettem.

Elsősorban légúti allergiás betegségekkel, krónikus légzőszervi betegségekkel foglalkozom, de szakterületemhez tartoznak egyéb légúti gyulladásos kórképek is. Segítséget nyújtok a dohányzásról való leszokásban is.

Dr.. Hangonyi Csilla LEGUTÓBBI VÁLASZAI

Kedves Kérdező! A passzív dohányzás valóban ártalmas az egészségre, nem véletlenül szabályozzák már törvényben a nyilvános helyen történő dohányzást. Véleményem szerint nem felelős viselkedés a dohányostól, ha családtagjai egészségét veszélyezteti! Azt nem lehet megjósolni, hogy kinél, mennyi passzívan "elszívott" cigaretta okoz betegséget,de tapasztalataim szerint ehhez éveken keresztül rendszeresen belélegzett füst szükséges. Jelenleg Önnél nem valószínű tüdőbetegség kialakulása, de próbálja nagypapájával megbeszélni, hogy a jelenlétében ne dohányozzon ,ezzel saját egészségét is óvja. Üdvözlettel:
Kedves Kérdező! Légúti fertőzést követően gyakran találkozunk elhúzódó, akár hónapokig tartó száraz köhögéssel ami sajnos igen lassan, de megszűnik. A gyógyulás folyamatát lehet gyorsítani hörgőtágító, és szteroid inhalációs kezeléssel. Megpróbálhatja a sóterápiát ( sópipa, sóbarlang) gyakran az is sokat enyhít a panaszokon. Üdvözlettel:
Kedves Kérdező! Összességében ez egy negatív lelet. A rekeszek lefutása és magassága nem feltétlenül kórjelző, különösen, ha a korábbi felvételekhez képest változást nem mutat. A szívárnyék kisfokú megnagyobbodása a magas vérnyomástól lehet, ha nem növekszik, és a vérnyomása jól be van állítva ennek sincs jelentősége. Üdvözlettel:
Kedves Kérdező! Az allergia teszt önmagában nem értékelhető, mindenképpen figyelembe kell venni a tüneteket, panaszokat ,különösen az étel allergia vonatkozásában. Gyakran indokolatlanul hagynak ki az étrendjükből bizonyos ételeket a páciensek laborleletek alapján. Amennyiben az említett gyümölcsöktől nem voltak súlyos allergiás tünetei, egyenként, óvatosan meg lehet próbálni az étrendbe visszaállítani. Eleinte kis mennyiséggel kell kezdeni, és ha bőrkiütést, ajak. nyelv duzzanatot okoz, akkor valóban kerülni kell a fogyasztását. Légúti allergiásoknál gyakran találkozunk keresztallergiával, ami ugyancsak okozhat tüneteket, de nem minden esetben alakul ki. Ebben az esetben a gyümölcs párolva, hőkezelve, ( kompót, leves, mártás stb.) nem okoz panaszt. Üdvözlettel:
Kedves Kérdező! Sajnos erre a kérdésre nem tudok válaszolni, hiszen nem ismerem az esetet. Azt javaslom, kontroll vizsgálatra keresse fel a tüdőgondozót, vagy ha állapota ezt nem teszi lehetővé, hívja háziorvosát, aki a megfelelő ellátásban részesíti, vagy a megfelelő helyre irányítja. Üdvözlettel: