Dr. Veress Dóra

pszichiáter

Szakterülete:

pszichiáter

Bemutatkozás:

TANULMÁNYOK 1995-2001 Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Általános Orvosi Kar SZAKMAI TAPASZTALAT 2001-2006 kutató a DEOEC Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben, kutatási területe a gerincvelő hátsó szarvának ingerületfeldolgozása. Rendszeresen tart órákat angol és magyar nyelven orvos- és fogorvostanhallgatóknak anatómiából, szövettanból és neurobiológiából. 2002-2003 Amerikai tanulmányút a University of Kentucky gerincvelősérüléseket kutató központjában (Spinal Cord and Brain Injury Research Center). 2006. decemberétől orvos a DEOEC Pszichiátriai Intézetében. EGYÉB 2009 óta szerkesztője az elmedoktor.hu pszichiátriai oldalnak.

Dr.. Veress Dóra LEGUTÓBBI VÁLASZAI

Kedves Kérdező! A depresszió önmagában is okoz a szexuális életében zavarokat, de a gyógyszereknek is lehet ilyen mellékhatása. Ha elhagyja a gyógyszereket, akkor visszatár a betegsége, ezért inkább azt javaslom, hogy a kezelőorvosával beszélje meg, hogyan lehetne általakítani úgy a gyógyszerelését, hogy csökkenjenek a mellékhatások.
KEdves Kérdező! A leírt tünetek nem csak a gyógyszer mellékhatásai lehetnek, de az is okozhatja őket, hogy az ősz beköszöntével, az év indulásával jobban szorong. Ezt mindenképpen tisztázni kellene a kezelőorvosával, mielőtt abbahagyja a gyógyszerszedét. Egyebekben a hosszú hatású készítményről vissza kellene állni a hagyományos alprazolam tartalmú szerre és azt elhagyni. Így a legkisebb a gyógyszer elhagyásából származó tünetek kialakulásának veszélye.
Kedves Kérdező! Arról nem ír, hogy hogyan változott az utóbbi időben az éjszakai pihenése. Átalussza az éjszakát vagy gyakrabban megébred, felületesen alszik, és ezért érzi úgy, hogy nem tudja kipihenni magát. Elképzelhető, hogy valami miatt mostanában nagyobb az alvásigénye és több alvásra lenne szüksége. Ha éjszaka nem tud jól aludni, akkor napközben meg lehet próbálkozni egy kicsit többtestmozgással, levegőn töltött tevékenységgel, mert ezek fizikailag is elfárasztják és jobban fog tudni aludni. Ha feszóltség miatt nem tud éjszaka aludni, akkor javaslom, hoyg tanuljon valamilyen relaxációs technikát és lefekvés után ennek segítségével lazuljon el. Ha gyógynövényben gondolkodik, akkor citromfű, komló, valeriana keverékéből készült gyógyteát javaslok kipróbálásra.
Kedves Kérdező! Ebben a korban természetes dolog, hogy a hangulat néha kicsit szomorkásabb, gyakran változó, de egy határon túl már nem egészséges a befelé fordulás és a bezárkózás. Javaslom, hogy keresse fel a helyileg illetékes gyermekpszichiátriai rendelést, vagy ha ilyen nincs, akkor a felnőtt pszichiátriai gondozót és ott beszélgessen a kollégával, mert lehet, hogy kezelésre van szüksége. Amennyiben egy alapos kikérdezés után a kolléga úgy gondolja, akkor indokolt gyógyszeres kezelés, de lehet, hoyg pszichoterápiával helyre lehet billenteni az egyensúlyt. A pszichológusok elérésében is segíteni tudnak önnek.
Kedves Kérdező! A leírás alapján valószínűbbnek látom, hogy éhgyomorra ivott sokat, és ez okozta a problémát. A "filmszakadás" lehetett az alkoholtól. A kellemetlen viselkedése is betudható az ivásnak, hiszen az alkohol megszünteti a gátlásokat és az ember hajlamos ilyen állapotban olyan dolgokat is megtenni, amit másnap szégyel.