Dr. Cserháti Zoltán

szemész rezidens

Szakterülete:

szemészet

Bemutatkozás:

Jelenleg a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Szemészeti Osztályán dolgozom szemész rezidensként.

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán szereztem általános orvos diplomát 2015-ben. Évek óta tudom, hogy életemet a szemészeti betegséggel élők gyógyítására szeretném szentelni. 

Tudományos kutatómunkám során az az uvealis melanoma őssejt markereinek expresszióját vizsgáltam, mellyel számos hazai és nemzetközi díjat szereztem. Tagja voltam a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programjának, megnyertem a Nemzeti Kiválóság Program Eötvös Lóránd Hallgatói Ösztöndíját, valamint Köztársasági Ösztöndíjas is voltam.

Évek óta foglalkozom azzal, hogy milyen szerepet tölt be az internet és a közösségi média az orvoslásban és az egészségügyben. Tevékenységi köreim: oktatás, téma és sajtófigyelés, kommunikáció és általános üzletviteli tanácsadás, medical writing, egyéb szakmai, tudományos tevékenység. Számos hazai 

2014-ben Kórházak a neten címmel elindítottam egy honlapot, amely 350 magyar egészségügyi intézmény online felületét és közösségi média felületét gyűjti össze letölthető, valamint térkép formában. A listát mindenki ingyenesen megtekintheti, letöltheti.

Létrehoztam egy szemészeti betegségekkel foglalkozó weboldalt (www.uvea.hu), amely hiteles orvosi források segítségével bemutatja a leggyakoribb és legfontosabb szemészeti betegségeket, kezeléseket.

Részt vettem különböző egészségügyi mobil alkalmazások létrehozásában. Számos cégnek, weboldalnak írok orvosi témájú cikkeket, PR anyagokat, összefoglalókat.

Dr.. Cserháti Zoltán LEGUTÓBBI VÁLASZAI

Kedves Uram! A kolléganő helyesen antibiotikumos lokális kezelést javasolt és igaza volt, nem egykönnyen múlnak el ezek a jégárpát. Javasolt a megfelelő szemhéj higiénia, a szemhéjak melegítése, tisztán tartása és óvatos masszázsa, valamint szükség szerint műkönny cseppentése. (Ez nem tartozik a jégárpa kezelésébe, azonban a szemhéj megfelelő tisztítása miatt fontos lehet.) Javasolt a kezelést hetekig folytatni, azonban lehetőség van - gyulladásmentes állapotban - a megnyitásukra is. Ez lokális érzéstelenítésben történik, ambulánsan, és utána is hetekig kell folytatni az antibiotikumos és gyulladáscsökkentő kezelést. Én személy szerint jobban szeretem a kombinált (anitibiotikum és szteroid) kenőcs használatát. A leggyakrabban a "koszos, poros" munkakörnyezetben dolgozóknál alakul ki ilyen betegség, de sajnos ennél pontosabb válasszal nem tudok szolgálni, hogy az Ön esetében miért alakul ki ilyen gyakran, ilyen sok. Tapasztalatból azt tudom mondani, hogy akinek volt már ilyen problémája, annak a jövőben is lesz még. Abban az esetben, hogy ha a kezelőorvos úgy ítéli meg a látott eltérés alapján árpának tűnik, de szóba jön egyéb jóindulatú/rosszindulatú elváltozás (mérete, széle, pigmentáltsága, stb. alapján), akkor kérhet szövettani vizsgálatot is, ami pontosabban megmutatja, hogy mivel állunk szemben. Erre azért ritkábban kerül sor. Remélem segítettem!
Kedves Uram! Az Ön által említett panaszok mögött általában úszkáló, üvegtesti homályok állnak. Ezek a szem belsejében lévő "kocsonyás" anyagban, az üvegtestben alakulnak ki, leginkább a kor előrehaladtával. (Természetesen fiatalokon is előfordulnak.) Teendőt nem igényelnek, vagyis inkább obszerválni kell őket, tudni róluk, valamint tájékoztatni a pácienseket, hogy ez mit is jelent. Nagyon fontos, hogy ha mennyiségük/méretük nő, valamint látásromlás alakul ki, akkor azonnal forduljon ahhoz a kollégához, aki korábban vizsgálta Önt. (Szoktam javasolni egy szemészeti UH vizsgálatot, hiszen az pontosabb képet ad a szemben lévő úszkáló homályokról.) Sajnos azonban más betegségek során is előfordulnak "apró foltok", pl. zöldhályog betegség, de ezeket szemészeti vizsgálatokkal ugyancsak ki lehet deríteni. A képernyő előtti munkavégzés miatt nem jellemzőek a fenti panaszok. Remélem segítettem!
Kedves Uram! Minden árpa műtét után legalább 2-3 hétig kell használni antibiotikum/szteorid tartalmú kenőcsöt. (Természetesen a kollégák között is vannak különbségek, vannak, akik vagy csak antibiotikumot, vagy antibiotikum+szteroid tartalmú cseppet és/vagy kenőcsöt használnak, igazság szerint ez attól függ, hogy milyen típusú volt az árpa.) A műtétet követően teljesen természetes (a páciens kisebb örömére), hogy néhány napig/hétig még duzzadt, vörös a szemhéja. Amennyiben 2 hét eltelte után is fennállnak a panaszai érdemes ugyanoda visszamenni, esetleg terápiát váltani. A Septosyl-t és kevésbé szeretem, száraz jegelés lehet max. napi 2x10 percig. Mosakodni lehet, bő meleg vízzel a környéket is, óvatosan min. masszírozni is, hogy ha maradt volna bent egy kis váladék, akkor az "kijöjjön", de ezt sem kell erőltetni. Remélem segítettem!
Kedves Hölgyem! Annyit kell tudnia, hogy léteznek ún. fiziológiás dioptria értékek, melyeket nagyon sokan észre sem vesznek, hiszen az agyunk kikorrigálja ezt a különbséget, ami hiányzik az éles látáshoz. Ez általában 0,5-0,75 dioptria. Vagyis, nagyon sok ember látásán nem javít az, hogy +/- 0,75 dioptriát helyeznek a szeme elé, azonban vannak olyanok, akik akár a 0,25-0,5 dioptriát is észreveszik. Az Ön által is említett + ill. - cylinder értékkel kapcsolatban: a cylinder értékhez tartozik egy "fok" is, vagyis, hogy az adott dioptria érték milyen tengelyben van. Ezt azonban megadhatjuk + ill - értékben is. (Ez attól függ, hogy melyik optikában/cégnél készül a lencse. Mondok egy példát: +2,0Dsph +1,0Dcyl 60° = +3,0Dsph -1,0Dcyl 150°. Vagyis minden cylinder dioptria értéket át lehet váltani, át lehet "forgatni". Azt gondolom, hogy nem érdemes több, különböző dioptriájú szemüveget viselnie ebben a korban, valamint, hogy ha az utolsó vizsgálat során alapos tesztelést követően elkészítettek egy Ön számára is megfelelő dioptriájú szemüveget, akkor azt érdemes viselni. Vannak olyan esetek, amikor igazából szükség van a szemüveg "megszokására", azonban ha nagyon fáj benne a feje/szeme, akkor az nem megfelelő szemüveg. Ön "pluszos" szemüveget hord, vagyis hypermetrop, vagyis távollátó. Sajnos a lézeres látásjavító műtét nem éppen az Ön esetére van kitalálva. Értem ez alatt azt, hogy amennyiben megcsináltatná a lézeres műtétet, fennáll annak a veszélye, hogy műtétet követően újra "visszaáll" a pluszos dioptria. Mindenképpen javasolnék egy cycloplegiás vizsgálatot is, ami azt jelenti, hogy a dioptria meghatározás során "normál" tágasságú pupilla mellett mért refraktív értékeket összehasonlítanám a pupillatágítás utáni értékekkel. Ez azt a célt szolgálná, hogy kiderüljön esetleg az, hogy magasabb dioptriákkal állunk-e szemben, hiszen Önnek lehet, hogy magasabb plusz dioptriája van. Remélem nem bizonytalanítottam el és segítettem! Üdvözlettel,
Kedves Hölgyem! A leírása alapján nagyon nehéz adekvát, konkrét, teljes körű választ adni, mivel nem írta le, hogy történt-e más vizsgálat, a homályos látáson kívül van-e egyéb általános betegsége (pl. cukorbetegség), illetve, hogy visszarendelték-e kontrollra. Történt-e macula OCT vizsgálat, mely a szem ideghártyájának (retina) a 10 rétegéről készít nagyfelbontású képeket és segít pontosítani a szemfenéken lévő oedema okát. A maculatáji és az a körüli öédéma (vizenyő) rontja valószínűleg a látását. A leletben leírták még, hogy az erek szűkebbek és kanyargósabbak, ami terhességben előfordul, az ingadozó vérnyomás magyarázhatja mindezt (pl. terhesség toxemia során a magas vérnyomás komolyabb problémát is okozhat) Az alábbiakban kicsit bővebben írnék arról, hogy terhesség során milyen speciális szemfenéki problémákra kell odafigyelni. A retinopathia gravidarum a terhességi toxémia következtében létrejött szemfenéki elváltozások összessége, melyben előfordulnak a látásélesség csökkenése, az arteriolák beszűkülése, egyéb szemfenéki elváltozások (pl. vérzések) valamint szemfenéki ödéma. Ilyen esetekben szoros szemészeti és szülészeti kontroll javasolt, szükség szerinti kezelésekkel. (Erről nem írnék bővebben, mivel nagyon kis szeletét látom az Ön általános állapotának). A toxémia gyógyulása után az esetek többségében a látás visszatér. Semmiképpen sem szabad megijedni, hiszen azzal nem segít, hanem árt magának. Mindezek nem azt jelentik, hogy Önnek ez a problémája, de mindenképpen javasolnám egy nagyobb állami centrumban való szemészeti vizsgálatot, természetesen azután, hogy mindezt jelezte a szülészorvos kollégának is! Remélem segítettem!