Mit tegyek? nagyon tanácstalan vagyok...

Tisztelt Doktornő! Fuvolatanárnő vagyok. 3 éve kezdődtek az egészségügyi problémáim, melyek miatt az egyetemet is halasztanom kellett annó. 2016 júliusában ínhüvelygyulladást diagnosztizáltak mindkét kezemben a sok gyakorlástól. Miután kikezelték, el tudtam kezdeni 2016 őszén a mesterképzés első félévét, viszont decemberben újra fájdalmak jelentkeztek nyaktól a csuklóig mindkét karomban, így a félévet megajánlott jeggyel zártam. A mesterképzés második félévében (2017-ben) a fuvolás tantárgyaimat már nem tudtam folytatni újabb fájdalmak és izomgyengeség miatt. Folyamatosan gyógyszeres kezelés alatt álltam. Több orvost is felkerestem a problémámmal. (ortopéd, reumatológus, neurológus). Gyógytornákra is jártam sokáig szalagrendszer megerősítése céljából, mivel a kezem borzasztóan gyenge volt. Alap dolgokat pl. fogmosás hajmosás nem tudtam ellátni a gyengeség illetve a fájdalom miatt... Részt vettem több vizsgálaton is: ENG, C gerinc MRI, labor, de minden leletem jó volt. Ezután beutalót kaptam fizikoterápiára, ami mellett tovább folytattam a gyógyszeres kezeléseket is. A fizikoterápia elvégezte után némi javulás történt, viszont a nyári szünet alatt kiújultak ismét a fájdalmaim, így gyógyfürdőbe jártam 30 napos kezelésre (elektroterápia, mágneses terápia, lézerterápia, iszapos kezelés, ultrahangos masszázs, biolámpa, gerinctorna, izomerősítő gyakorlatok, akupunktúra). Mindeközben fokozatosan, az orvosi javaslatot betartva, tértem vissza a fuvolázáshoz. Hetekig csak néhány percnyi gyakorlásra voltam képes, könnyen elfáradt vagy megfájdult a karom, a lapockám, a nyakam vagy a csuklóm. Csalódott és elkeseredett voltam amiatt, hogy még ekkorra sem vált tünetmentessé a problémám, a gyulladás ugyan megszűnt, ennek ellenére egy vizsgálat sem adott választ a panaszaim forrására, ezért természetgyógyászhoz fordultam. Reflexológushoz jártam húsz alkalommal, így sikerült a folyamatos és fájdalmas kezelések mellett visszatérnem a napi többórás gyakorlásra, és be tudtam fejezni az egyetemet, viszont még mái napig is elég sűrűn fájdalmaim vannak. Orvosságot már nem szedek, a fájdalmat tűröm, vagy tapaszokat teszek rá. Olykor a nyakam, vállaim, vagy a lapockáim fájnak, de van hogy a könyököm és a csuklóm. Írni kézzel egyáltalán nem tudok, gépelni se tudok egyszerre sokat. Fizikai munkára nem vagyok képes, nehezebb dolgokat nem tudok emelni, cipelni, mert elgyengül a kezem vagy megfájdul. Alap háztartási dolgokat (pl. takarítás, porszívózás, söprögetés stb.) nem tudok ellátni. Ugyan a kezem erősödött az évek során, mégis sokszor gátol a fájdalom a mindennapi teendőimben, sőt már fuvolázni se tudok egyszerre 10 percnél többet. Nem tudok már kihez fordulni, egy orvos sem ad megfelelő választ a panaszaim okára. Már rég nincsenek gyulladásban a karjaim, mégis viszonylag erőtlenek, és sokszor fájnak. Miért nem múlnak el 100 százalékosan a panaszaim? Mi kellene ahhoz, hogy a kezem újra a régi legyen? Mit tudna javasolni? Köszönöm szépen előre is!

▼ hirdetés

Dr. Puskás Réka válasza a karfájdalmak témában

Kedves Kérdező! Nagyon nehéz erre a kérdésre válaszolni, különösen interneten. Ennyi kivizsgálás után valószínűleg igaz, hogy nincs súlyosabb betegsége. Az nem ritka eset, hogy az általános szalaglazaság és izomgyengeség illetve a mély törzsizomzat relatív gyengesége a végtagokon túlterheléshez vezet. Ennek következtében krónikus túlterhelés alakul ki a végtagokon és emiatt csak átmenetileg használnak a kampányszerűen végzett fizioterápiás kezelések és gyógytorna sorozatok és amikor visszatér a normál terheléshez, nagyon hamar ismét panaszos lesz. Talán önnek is ez a problémája. Én magam az ilyen pácienseknek egy tartós, hosszan végzendő, személyre szabott erősítő gyógytornát szoktam rendelni, amit nagyon körültekintően írunk elő, folyamatosan követjük és nagyon sokáig(kb 2 évig) végeztetjük a pácienssel. Ha végig tudjuk csinálni, meghozza az eredményt, de ismétlem, nehéz és hosszadalmas munkáról van szó. Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2019. április 30., 19:52 ; Megválaszolva: 2019. május 09., 17:21

CIKKAJÁNLÓ
Allergiás?
A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
Online konzultáció az OncoLogic-nál
Az egyszerű derékfájdalom legtöbbször otthoni kezeléssel is javul, bizonyos esetekben azonban nem szabad halogatni az orvoshoz fordulást, mivel a derékfájás kom...
Különösen a fiatalokat veszélyezteti a fejentyű. Ausztrál tudósok meglepő kutatást publikáltak 2018 februárjában, amely - jobb későn, mint soha - másfél év után...
A Tarlov-ciszta a lágyagyhártya olyan kiboltosulása, mely a gerincvelőből kilépő hátsó ideggyök körül helyezkedik el (perineurális ciszta).
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Tisztelt Dr. Ùr! Olyan problémával fordulok Önökhöz, hogy 2 hete műtötték a jobb kezem középső ujját pattano ujjal. A gondom az hogy még mindig ugyanugy sőt né...
Tisztel Lehel! Femurtörés szövődményeként szerzett kórházi lágyrészfertőzés és csontvelőgyulladás kövekeztében a suprapat recessus letapadt és hegesedés alakul...
Jó napot kívánok!Az lenne a kérdésem hogy 2 hete recsent a térdem és pattanó hangot hallottam. Az orvos azt mondta részleges keresztszalag szakadas és oldalszal...
Tisztelt Doktornő! Kérem segítsen értelmezni az alábbi leletet: A craniospinalis átmenet szabályos.A nyaki lordosis mérséklődött , a cervico-dorsalis átmenetb...
Kérem fordítsa le nekem a leletemet és a vélemény ,hogyan tovább? javaslat? Köszönöm A lordosis megtartott. A csigolyatestek magassága szabályos. A ventralis ...