Magas vérnyomás - béta blokkoló

Tisztelt Doktornő! Férjem 43 éves, 86 kg, 178 cm magas,naponta 30 percet fut, és magas vérnyomást diagnosztizáltak nála. Édesapjának 40 éves korában volt by-pass műtétje, és neki is magas volt a vérnyomása. Pulzusa is magas volt. Este 23 óra körül alszik el, de reggel 5-kor már fent van, hétvégén 8-ig is alszik. Ennek ellenére nem fáradékony. 24 órás vérnyomásmérésen is részt vett, a magas vérnyomást megerősítette. pulzus súlyozott átlag nappal 98 volt, éjszaka 74. Vérnyomás súlyozott átlaga nappal 174/109, éjszaka 147/84. Ezenkívül hypertrigyceridaemia igazolódott laborban (triglicerid 5,1 volt), de nincs hyerchol, s a vércukor is normális. Szívultrahang: sine morbo. Jelenleg 1,5 hónapja napi fél Nebivolol tablettát szed reggelente (2,5mg) Vérnyomása is pulzusa is lejjebb ment. Többször mértük, általában 130/80 körül van. Kora estére előfordul, hogy 143/84-re felmegy. Reggel, gyógyszer előtt azonban átlagban 127/78. Az lenne a kérdésem, hogy az esti vérnyomása magas-e, illetve, meddig jó a vérnyomás értéke? Elég ez a gyógyszermennyiség? Milyen gyakran kell mérni a vérnyomást? Van-e további teendőnk? Ihat-e valamilyen gyógyteát még kiegészítésként a gyógyszer mellé? Van egy túlkezelt foga, ami már csontot ért és károsított, gyulladása van a foggyökérnél, jelenleg kezelés alatt van a fog. Ez összefüggésben állhat a vérnyomással? Nagyon szépen köszönöm a segítségét! Tisztelettel!

▼ hirdetés

Dr. Molnár Dóra válasza a gyógyszeres kezelés témában

Kedves Kérdező! 1. 140/90 Hgmm alatt jó a vérnyomás, speciális esetekben 135/85 Hgmm sőt ez alatti érték is kívánatos lehet. 2. Jól beállított vérnyomást heti néhányszor elég ellenőrizni , ha nincs panasz. Ha nem megfelelőek az értékek, vagy panasz jelentkezik, akkor ajánlott gyakrabban ellenőrizni. 3. Egészséges életmód folytatása, évenként kardiológiai ellenőrzés javasolt. 4. Nem tudom milyen gyógyteára gondol. 5. A fogát mindenképpen csináltassa meg, a krónikus gyulladás az ereknek sem tesz jó, de a vérnyomás valószínűleg nem ettől magas. A teendőket, életmódot illetően részletes megbeszélést minden esetben érdemes folytatni a beteget kezelő orvossal, akár előre összeírni a kérdéseket, így mindenre tud válaszolni a vizsgáló orvos. Üdvözlettel: Molnár Dóra

Dr. Molnár Dóra
Dr. Molnár Dóra
Kardiológus, belgyógyász
Tőle szeretnék kérdezni
Kérdés: 2019. december 03., 12:16 ; Megválaszolva: 2019. december 07., 17:45

CIKKAJÁNLÓ
Sport és immunrendszer
Hogyan befolyásolja a testmozgás az immunitást?
Divatdiéták
A sztárdiéták kevés eredményt hozhatnak. Szervezetünknek nagy károkat is okozhatunk velük.
Az emelkedett vérnyomás ritkán okoz tüneteket, lappangva, alattomosan károsítja az érfalat és okoz súlyos szövődményeket. Érdemes emiatt rendszeresen, minden há...
Intenzív szellemi terhelés közben (például vezetői tréningek), a vérnyomásom 146/95-re megy fel. Tíz perc pihenés után lemegy 125-130/80-ra. Normális ez vagy kó...
Az érultrahangot a szívultrahanghoz hasonlóan egy kis bezselézett (hogy a bőrrel jól érintkezzen) kézi vizsgálófejjel végzik. Mit mutat meg az érultrahangvizsgá...
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Tisztelt Doktornő, Nagypapám (96 éves) és szüleim (61 éves nő és 60 éves férfi) számára a háziorvos ASA Protectet írt fel állandó (tartós) szedésre agyvérzés é...
Üdvözlöm.Merre felé indulhatnék?Lehet belgyógyászati betegségem?Érdemes lenne kivizsgáltatnom magam?Fél éve kezdődött nálam hogy ébredés után hajnalba 3körül mi...
Évtizedek óta fennálló magas vérnyomás miatt gyógyszert szedek, ami többnyire megoldotta a problémámat. Három hónapja a reggeli fejfájás és magas vérnyomás gyóg...
Tisztelt Doktornő! Két éven belül már a második alkalommal fordul elő, hogy vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése mellett hirtelen megugrik a vérnyomásom. Teg...
Tisztelt Dr Nő Vérnyomásom 135/ 95 mérek belvárosban buszt vezetek. Alkalmasságin évente 150/100 ra emelkedik.Munka után du 140/95 mérek. Kipihent állapotba 2-3...