Skarlát kiújulás, milyen vizsgálatok javasoltak?

Kb 1 hónappal ezelőtt kezdődött a betegség mindkét gyermekemnél torokgyulladással, hőemelkedéssel. Ekkor jeleztem a orvosunknak, hogy az oviban skarlát van, de ő azt mondta, hogy ez nem az, de így is kaptak antibiotikumot de csak 5 és 7 naposat. ezután visszamehettek az oviba, majd kb egy hét múlva lányomat magas lázzal és torokgyulladással vittem az ügyeletre, ott már skarlátot diagnosztizáltak nála. kiütése nem volt, csak enyhe pír a hasa alján. fiamnál pár nap késéssel jelentkezett a magas láz és torokgyulladás, de kiütése egyáltalán nem volt. Mindketten 10 napos antibiot. kúrát kaptak, majd 14 nap elteltével az orvos megvizsgálta őket, és vizeletet is nézett. Fiamnál ekkor kis szívzörejt hallott az orvosunk és EKG-ra küldött. Itt is hallotta az orvos a zörejt, úgyhogy vele még megyünk további vizsgálatokra. Ezután 1 hétig megint mehettek közösségbe, majd lányomnál ismét magas láz, fejfájás, lepedékes nyelv jelentkezett, ekkor az orvos még nem írt fel semmit, de miután nem javult az állapota visszavittem( ekkor már a málnanyelv is jelentkezett ) és most ismét antibiotikumot szed. Fiamnál tegnap este láttam enyhe málnanyelvet, de láza még nem volt. Kérdésem az lenne, hogy lehetséges kétszer akár háromszor visszaesni a skarlátba és, hogy ez okozhat e vmilyen károsodást a gyerekeknél? Elég rosszakat lehet olvasni! Milyen vizsgálatokat javasol? Válaszát előre is köszönöm!

▼ hirdetés

Dr. Balogh Andrea válasza a skarlát témában

Kedves Kérdező! A skarlátot több alkalommal lehet elkapni tekintettel, hogy ennek a baktériumnak ami okozza ezt a betegséget több "alfaja" létezik. Azt viszont nem tartom valószínűleg, hogy 2-3x szorosan egymás után skarlátot kapjon el valaki. A skarlát ma már nem veszélyes betegség, antibiotikummal remekül kezelhető, így szövődménye sem szokott lenni. Baj akkor lenne, ha a gyerekek nem kapnák meg a megfelelő antibiotikumos kezelést. Azonban mivel ilyen sűrűn betegek voltak immunerősítő kúrát javasolnék a Broncho-Vaxomot vagy a Ribomunyt. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Dr. Balogh Andrea
Dr. Balogh Andrea
gyermekgyógyász
Itt kérdezhet
Kérdés: 2011. november 25., 09:24 ; Megválaszolva: 2011. november 28., 15:34

CIKKAJÁNLÓ
Hüvelygomba és fogamzásgátló
Online konzultáció
Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
A skarlát (régebbi nevén vörheny) egy bakteriális fertőzés, ami a test jelentős részét beborító vörös kiütések formájában jelentkezik. A betegség cseppfertőzéss...
Minden szülő jól tudja, ha máshonnan nem, hát tapasztalatból, hogy a közösségben töltött 10 hónap egyenlő a különböző betegségek, fertőzések szezonjával. Mire l...
Sok esetben nem a fertőzés maga veszélyes, hanem a lehetséges szövődmények kialakulása. Szerencsére ezen betegségek jó része védőoltással megelőzhető....
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Tisztelt Doktor úr/asszony! 16 éves fiam Véreredmény eltérései: Haematokrit 0.453L/L,MPV 11.2fM, ALP 217.70 U/L,Triglicerid 0.40 mmol/l Húgysav 444.9 umol/l. M...
Tisztelt Doktor úr/asszony! 4és fél éves kisfiam véreredmény eltérései:lymphocyta 53.50%,PDW 8.2%,Triglicerid 0.29 mmol/l,Foszfor 1.81 mmol/l,IgM 0.36 g/l.Mit ...
Kedves doktornő Kérem segítsen a vérvételre et elemezni van e aggodalomra ok Vörösvérsejt:5,58t/l,heamaglobin:175g/l,heamatrocrit:0,482 monocita:9/3%,creatini...
Tisztelt Doktor úr /Doktornő! Bőrgombára egy alkalommal használtam Canesten plus krémet a lábamon. Jelenleg 4 hónapos babámat szoptatom.Nem vettem figyelembe, ...
Kisbabám kézfején piros pöttyök találhatók, melyek egy foltba tömörülnek. Enyhén kitüremkedik, és már születésétől fogva rajta van. Színe, mérete nem változott ...