Krónikus mandulagyulladás

Tisztelt Doktor Úr! Elég régóta érzek a torkomban valamilyen gennyes váladékot (fájdalom nincs), ezért orvoshoz fordultam. Mivel a mandulából nyomásra genny préselhető, az orvos azt mondta, hogy valószínűleg idült mandulagyulladásról lehet szó, de természetesen megtörténtek az ilyenkor szokásos vizsgálatok is: vérvétel, tenyésztés. Ennek eredménye negatív és a vérkép is csaknem 100%-os, viszont az orvos javaslata továbbra is a mandula eltávolítása lenne, mert az állandó gyulladásnak a későbbiekben számtalan szövődményei lehetnek (izületi fájdalmak, szívproblémák, hajhullás stb.). Megjeszés: - Kb. márciusban nagyon fájt a torkom és kaptam rá antibiotikumot. Ennek hatására a fájdalom teljesen megszűnt. - Kb. 2 évvel ezelőtt jelentős része kihullott a szemöldökömnek, akkoriban csináltak allergiavizsgálatot, és pajzsmirigy vizsgálatot, de mindent rendben találtak. Esetleg ezek összefüggésben lehetnek a dologgal? Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben valóban mindenképpen a mandulaműtét-e a legjobb megoldás? Ha igen, Doktor Úr a helyi érzéstelenítést vagy az altatást javsolná? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Ági

▼ hirdetés

Dr. Zaránd Rajmund válasza a mandulagyulladás témában

Tisztelt Asszonyom! Ha mandulából genny préselhető ki, az valóban krónikus mandulagyulladás jele, és műtéti eltávolítást igényel (kivéve, ha ez beteg állapotban van csak, tünetmentesen meg nincs). A bőrgyógyászati panaszokkal lehet összefüggés, ez megerősíti a gyanút és a műtéti indikációt. Altatás-lokál kérdésben az operáló orvos rutinja dönthet, mindkettő sok előnnyel és kevés hátránnyal jár, én azt választanám, ami az adott osztályon napi szinten gyakrabban megy.

Kérdés: 2012. szeptember 14., 09:55 ; Megválaszolva: 2012. szeptember 17., 09:24

CIKKAJÁNLÓ
Az urológus is csak ember
Dr. Bánfi Gergely urológussal beszélgettünk a Movember mozgalomról.
Hüvelyfolyás és terhesség
Pánikba esni nem szabad. Bízzunk a segítségben.
A torok és garat gyulladását számos kórokozó kiválthatja. Leggyakoribbak a légúti vírusok, amelyek többnyire csak a képletek lobosságát okozzák, bár egyes esete...
A garat- és orrmandulák gyulladásos betegségei közé tartozik az akut mandulagyulladás, a krónikus mandulagyulladás, a mandulakő és a mandulák megnagyobbodása. C...
A gégén belüli anatómiai viszonyok szűkebbek, a nyálkahártya laza, vizenyőképződésre hajlamos, és ezért gyulladás következtében a keresztmetszet még jobban besz...
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Tisztelt Doktor Úr! András vagyok, 45 éves. Majd két hónappal ezelőtt estem át (vélhetően) Covid fertőzésen. Tesztelve ugyan nem voltam, de a tünetek, (torok...
Tisztelt DoktorÚr! Kb 2 hónapja eléggé viszket a torkom és a fülem belül (úgy tudnám leírni, hogy ahol a füljárat becsatlakozik a garatba). Régeben is volt eny...
Tisztelt Dr.Zaránd Rajmund! Kb. két hete fájt a bal oldalon a torkom, be is rekedtem. Fertőtlenítő tabletta használt, de visszatért, ezért 3 szem 500 mg-os Azi...
Tisztelt Doktor úr! Szeptember közepén, lassan két hónapja egyoldali mandulatályogot követően mandulaműtéten estem át, aminek a varratja másfél hét alatt szépe...
Tisztelt Dr Úr! 2019. január végén nagy hideghatás érte a fejemet.Nem volt rajtam sapka. Másnap reggelre rosszabbul hallottam. Olyan érzetem lett ,mintha párn...