bárányhimlő aciklovir-támogatással felnőttkorban

Tisztelt Doktornő! 35 éves vagyok, jelenleg zajlik nálam a bárányhimlő, Telviran 800mg-t szedek rá, így valamelyest elviselhetőbb a betegség rendkívül viszkető, égő, fájó kellemetlensége. Szeretném megkérdezni, hogy a gyógyszeres segítség mellett leküzdött vírus ad-e ugyanolyan védettséget a további fertőzéssel szemben, mint ha az az immunrendszer saját erejéből történt volna? Szükséges esetleg később oltást adatnom, hogy egy újabb fertőzést elkerüljek (már másodszorra fertőződtem)? A későbbi esetleges övsömört el tudom-e kerülni védőoltással? Valamint van-e arra vonatkozóan bármilyen tapasztalat, hogy az aciklovir-kúrák milyen hatással vannak a későbbi szövődményekre? Növelik, csökkentik, vagy nincs összefüggés? Másik kérdésem, hogy a Telviran kúra 3. (a himlő 5.) napja óta bal oldali végtagzsibbadást tapasztalok. Mit tegyek, várjak, vagy forduljak mielőbb orvoshoz? Válaszait előre is köszönöm: Katalin

▼ hirdetés

Dr. Pék Tamás válasza a bárányhimlő témában

Tisztelt Kérdező! A bárányhimlőt csak egy alkalommal lehet elkapni, vagy az első, vagy a második betegsége más kellett hogy legyen. A vírus második betegségként már övsömört okoz. A védettség kialakulását nem befolyásolja az acyclovir kezelés, élethosszig kitart. Sajnos az övsömör kialakulását jelen tudásunk szerint nem lehet megelőzni. Védőoltás azoknak javasolt, akik még nem estek át a betegségen. Acyclovir kezelés egyébként megfontolandó minden felnőtt bárányhimlős esetében, náluk ugyanis gyakrabban alakul ki szövődmény. Amennyiben végtagzsibbadása fennáll, forduljon minél előbb orvosához. Tisztelettel:

Kérdés: 2014. július 11., 11:33 ; Megválaszolva: 2014. július 22., 21:48

CIKKAJÁNLÓ
Füstmentes jövő?
Új - Távkonzultáció
A bárányhimlő - bár ritkábban, mint gyermekkorban - felnőttkorban is előfordulhat. A betegséggel szemben csak azok védettek, akik gyermekként már átestek a fert...
Minden szülő jól tudja, ha máshonnan nem, hát tapasztalatból, hogy a közösségben töltött 10 hónap egyenlő a különböző betegségek, fertőzések szezonjával. Mire l...
A kiütéses betegségeket általában a fertőző betegségekhez kötik. Számos más betegség járhat azonban még kiütéssel, illetve olyan bőrelváltozással, melyek kiütés...
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Jó napot! Azt szeretném kérdezni, hogy ha valaki HIV vírussal fertőzött és annak az egyik ruhájával(pl nadrág) valaki maszturbál akkor az elkaphatja a betegsége...
Tiszteletem. Olyan panaszom lenne. Húsvét óta valami vírust össze szedtem és lassan egy hónapja a házi orvosomal találgatunk hogy mi lehet az. Hasmenéssel indul...
Üdvözlöm! Kb 6 hónapja voltam együtt védekezés nélkül 3 férfivel különböző időintervallumukban (hónapokra bontva). Január elején influenzaszerű tüneteim voltak...
Tisztelt Dr Nő Üdvözlöm : Egy olyan helyen Dolgozom, Marcal folyó holtág közvetlen partján , ahol nádas bokros vizes terület van. fű nyírás közben nagyon meg c...
Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! Volt egy védekezés nélküli szexuális kapcsolatom egy olyan személlyel, akiről kiderült, hogy több partnere is volt és intravénás ...