Helicobacter Pylori - fertőző betegség?

Tisztelt Szakértők!

Kedvesemnek (42 éves ffi) gyomorfekélyt diagnosztizáltak tavaly, amelyre gyógyszert szedett.Úgy 1 hónapja (rá egy évre) vett részt kontrollvizsgálaton, ahol refluxot diagnosztizáltak és a mintavétel eredményeképpen helicobactert is. Most ismét gyógyszert szed. Kérdésem az lenne, ami kissé naívnak tűnik: de facto nyálcsere útján (csókolózás) terjeszthető-e a betegség illetve a baktérium? Én minden nap fogyasztok probiotikus joghurtot és minden rendben van az emésztésemmel. De nagyon aggódom, mert valahol azt olvastam nyál útján terjedhet a betegség.

Erre kérném megnyugtató válaszukat!

Előre is köszönöm, üdvözlettel: Audrey

▼ hirdetés

WEBBeteg szakértő válasza a Helicobacter témában

Tisztelt Kérdező!

Jelenleg a Helicobacter terjedésének  két módját feltételezzük: a székletből vagy a szájon át távozó váladékból történő fertőződést.  Bár tudományos vizsgálatban még nem sikerült igazolnunk a szájból-szájba történő átvitelt, bizonyos epidemiológiai kutatások eredményei alátámaasztják ezt a terjedési módot. A helicobacter fertőzés azonban csak a hordozók kb. 10 %ában okoz panaszt, így előfordulhat, hogy Ön is helicobacter-pozitív. Párjának korábbi fekélye miatt indokolt lehet mindkettőjük ilyen irányú vizsgálata és szükség esetén kezelése.

Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

WEBBeteg szerkesztőség
Itt kérdezhet
Kérdés: 2009-07-13 08:59:41 ; Megválaszolva: 2009. július 13., 08:59

CIKKAJÁNLÓ
Az urológus is csak ember
Dr. Bánfi Gergely urológussal beszélgettünk a Movember mozgalomról.
Hüvelyfolyás és terhesség
Pánikba esni nem szabad. Bízzunk a segítségben.
A peptikus fekélybetegség (PUD) kialakulásáért elsősorban a Helicobacter pylori fertőzést, illetve a nemszteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését tartják...
Globus szindróma a neve annak a tünetegyüttesnek, amelynek lényege, hogy a betegek úgy érzik, a torkukban fájdalommal nem járó csomó, duzzanat van. Sokféleképpe...
Gyulladásos bélbetegségek (IBD) esetén a tünetek megjelenésétől a diagnózis megállapításáig hosszú, vizsgálatokkal teli idő telhet el. Ennek az időszaknak a kön...
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Tisztelt Dr.Plósz János! Magas lactulose miatt szedtem Normixot, majd probiotikumot. Önnél voltam vizsgálaton, irritabilis bél syndromát állapított meg. Laktóz...
Kedves Doktornő!Gyomortükrözésem volt októberben és a szövettani eredményt most kaptam meg a hàziorvostol mert a jàrvàny miatt nem rendel a gastroenterológus és...
Tisztelt Doktor Ur! Az alabbi problemaval fordulnek Onhoz. 5-6 nap jobboldali alhasi fajdalom utan elmentem a helyi sbo-ra, ahol nagyon korrektul megvizsgalta...
Tisztelt Doktornő! A véleményére lennék kiváncsi. A panaszok hirtelen jöttek, 9 hónapja és azóta krónikussá váltak. Tüneteim jobb oldali hasi fájdalom kb. Köld...
Tisztelt Plósz János Doktor Úr! Köszönöm megtisztelő válaszát, miszerint a kellemetlen lehelet oka a nyitott gyomorszájon kívül lehet még fogászati, fül-orr-gé...