Ételintolerancia vizsgálat eredmények értelmezése

Tisztelt Doktorúr! Gyomor panaszaim miatt csináltattam egy 46 tételes ételintolerancia vizsgálatot. Segítséget szeretnék kérni az eredményének értelmezéséhez. Az eredmény szerint enyhén pozitív: búza, kukorica, glutén, tehéntej, teljes tojás, földimogyoró és mérsékelten pozitív az élesztő.Ezek az értékek mit jelentenek az életmódomra vonatkoztatva? Esetleg glutén és tej mentes diétát kellene tartanom? Illetve, ha tej mentes diéta, akkor a laktózmentes tejtermékek fogyasztása sem javasolt (mert sajton kívül általában laktózmentesen szoktam étkezni)? A tejcukorra is kértem külön vizsgálatot, de annak az eredménye kb. 2 hét múlva lesz meg. Egy korábbi terheléses cukor vizsgálat miatt felmerült a IR gyanú is, a HOMA-IR érték normális volt (0,8) azonban a háziorvos véleménye szerint az étkezés utáni 60 perces glükóz érték nem a várt mértékben emelkedett (5,6 mmol/L), ami gyanúra adhat okot, valamint a 0-60 perces inzulin érték közötti különbség túl nagy (3,3 mIU/l - 32,3 mIU/l). Emellett felmerülő egyéb panaszaim: fáradékonyság, alvási nehézségek, fejfájás, emésztési zavarok: puffadás, egyes ételek hatására gyomorgörcs. Epekő kizárása miatt készült hasi UH negatív. Nyaki UH negatív. A vérvételek többi értéke a normális tartományon belül mozgott. Az IR diéta elkezdésén gondolkodom, nem tudom az megoldást jelenthet e? Köszönöm a válaszát!

▼ hirdetés

Dr. Plósz János válasza a intolerancia témában

Az intolerancia teszt jelenleg nem része az elfogadott rutin diagnosztikának, így szigorúan szakmailag nem is tudok véleményt mondani. Az enyhén pozitív tételek esetében én inkább csak mennyiségi korlátot javasolnék és az élesztő esetében ennek kerülését legalább 3 hónapig. 0.8-as HOMA értékkel nem gondolnék IR lehetőségére, de nem tudok, hogy milyen alkatú, amit mindenképp érdemes, az optimális testtömeg és testösszetétel elérése. A puffadás mérséklésére probiotikum legalább 1 hónapos használata (Progastro825 vagy Bonolact Regeneral), gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, rendszeres, intenzív testmozgás javasolt.

Kérdés: 2020. június 02., 15:10 ; Megválaszolva: 2020. június 02., 17:20

CIKKAJÁNLÓ
Allergiás?
A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
Tehet a hüvelygomba ellen
A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.
Mivel az ételallergia és az ételintolerancia részben hasonló tüneteket okoz (émelygés, hányás, görcsös hasi fájdalom, hasmenés), gyakran összekeverik a kettőt....
Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal, így egyre in...
Tejcukor-érzékenységről (laktózintoleranciáról) akkor beszélünk, ha a tejcukor (laktóz) bontó enzim (laktáz) részlegesen vagy teljesen hiányzik a szervezetből. ...
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Tisztelt Hölgyem/Uram Azután szeretnék érdeklődni hogy okozhat-e aranyér olyan tüneteket mint székelés közbeni vérzés ami rendszerint csöpög néha percekig nem ...
Üdvözlöm, Hosszú ideje az alábbi tünetekkel élek nap, mint nap. Mely évről-évre rosszabb. Minden reggel rossz szájíz, fogmosásig egy pohár vizet sem bírok meg...
Tisztelt Doktornő! 1hete emésztési problémáim léptek fel, leginkább szorulás és hányinger (tényleges hányás nem fordult elő, de vissza-visszajött az emésztetle...
Tisztelt Doktornő/ Doktor úr! Kb másfél hónapja vettem észre, hogy székelés után, a víz felszínén pörkölt szafthoz hasonló zsírcseppek úsznak. A másfél hónap a...
Tisztelt Plósz János doktorúr! Koràbban irtam önnek az antibiotikum után hasi fàjás ès fehèr bevont nyelvem miatt.Most jelenleg is probietikumot szedek.Valamely...