Nyálkás széklet

Tisztelt Doktornő, Doktor Úr! Korábban, még április-május folyamán kértem az Önök segítségét, amikor is egy hirtelen jelentkező, párnapos hasmenéses időszak után szilárd halmazállapotú, ám a felületen jól látható mennyiségű nyálkát tartalmazó székletürítést tapasztaltam. Sajnos ez a tünet azóta is fennáll, leszámítva egy kb. egyhónapos időszakot, amikor is teljesen megszűnt. A nyálka mennyisége meglehetősen kevés, leginkább úgy lehetne jellemezni, mintha egy homogén, alig látható filmként vonná be az amúgy normális szilárdságú (és átlagosan napi egyszeri gyakoriságú) székletemet. Jelenlétéről alapvetően a wc-papír tanúskodik, ahol is kis mennyiségű átlátszó nyálkát látok, székletmaradványt szinte soha. Egyéb tünetet nem tapasztalok, étvágyam jó, testtömegem nagyjából 10 éve változatlan, véres széklet, hasmenés, puffadás, fájdalom nincs. Szeretném kérni szíves véleményét a fentiekről, mi okozhatja ezt, van-e bármilyen teendőm? (Épp az Önök legutóbbi hírlevelében béldaganattal is összefüggésbe hozták a nyálkás székletet, sajnos eléggé megijedtem emiatt.) Nagyon köszönöm.

▼ hirdetés

Dr. Plósz János válasza a széklet témában

Véleményem szerint aggodalomra nincs oka, riasztó tünete nincs (vérzés, fogyás, éjszakai ágynyugalmat megzavaró tünet). Javaslom, használjon pre- ás probiotikumot 1 hónapig, jó eséllyel megszűnhet a tünet.

Kérdés: 2013. augusztus 30., 12:52 ; Megválaszolva: 2013. szeptember 01., 20:35

CIKKAJÁNLÓ
A hurutos köhögés
COVID-19 kisokos
Vizelettenyésztés elvégzése akut, krónikus vagy visszatérő húgyúti fertőzések esetében, illetve a vesék, valamint a húgyutak megbetegedésének gyanújakor, hasi f...
Az E. coli baktérium a normál bélflóra tagja, fontos szerepe van a kórokozó baktériumok megtelepedésének megakadályozásában. Átmenetileg az E. coli törzsek megt...
A székletürítés módja és maga a széklet is sok információval szolgáltat az emésztőrendszer működéséről, állapotáról. Ezért nem véletlen, hogy ha orvoshoz emészt...
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Tisztelt Doktor Úr! Kb 3 napja előfordul, hogy hamenésem van (normál székletem is volt közben, de az is lágyabb inkább). Pár napja érzem, hogy valami nem oké, ...
Tisztelt Dr. Plósz János! Immáron lassan 6 hónapja hasfájással küzdök. Azt vettem észre, hogy mind1 mit eszem vagy mikor vagy mennyit akkor is fáj. Vannak jobb...
Tisztelt Doktor Úr! Több hónapja keressük a jobb oldali hasi fájdalmam okát (köldöktől jobbra) Ct vizsgálat készült. A Pco diagnózis évek óta adott, de "csak" ...
Üdvözlöm! ASCA immunszerológiai lelet eredménye: -ASCA IgA: 1,3 -ASCA IgG: 1,5 Szeretném segítségét kérni a lelet értelmezésében. Köszönettel Gál Zsolt...
Tisztelt Dr. Nő/Úr! Kérdésem a következő lenne. 1 éve pánikbetegséggel diagnosztizáltak. Mivel fizikai tüneteim voltak, különböző vizsgálatokon estem át. Gyom...