Rákszűrés

Tisztelt Dr.ÚR. NEM rég voltam ŕákszűrésen és ez ált a levélben. "rákszűrésében egy minimális éltérést írt le a cytológus (LSIL), ami a méhnyak . Ezt okozhatja HPV-fertőzés. Illetve szükséges 3hónap múlva HPV Szűrésre menni. Meg hogy aggodalomra nincs ok.Ez mit jelent pontosan? Rákos lennék? Előre is köszönöm

▼ hirdetés

Dr. Pétervári László válasza a Nőgyógyászati betegségek témában

LSIL (low grade squamosus laesio) enyhe fokú hámsejt eltérést jelent a méhszájon, azaz a méhnyak sejtjei mikroszkóp alatti vizsgálat estén enyhén rendellenesek. A HPV a humán papilloma vírus rövidítése. Ennek a vírusnak több mint 100 fajtája (törzse) van, a tipizálás azt jelenti, hogy igyekeznek meghatározni, hogy milyen törzs okozott Önnél fertőzést. Ennek az a jelentősége, hogy vannak olyan HPV vírustörzsek, amelyek nagy valószínűséggel okozhatnak a méhszájon rosszindulatú betegséget. Ez ugyanakkor kóros folyamatot jelent, részben emiatt szükséges a HPV tipizálás is , emiatt kontrollra is szükség lesz. Ebben az esetben még HPV pozitivitás esetén is elegendő a szoros ellenőrzés, csak ismétel HSIL-nél (high grade squamosus intraepithelialis laesio), vagyis súlyos fokú laphám-eredetű intraepitheliális lézió esetén merül fel konizáció (kúp alakú kimetszés) végzésének szükségessége. Aggodalomra nincs ok,szükséges kontrollra menni.

Kérdés: 2019. december 01., 17:08 ; Megválaszolva: 2019. december 01., 18:14

CIKKAJÁNLÓ
Sport és immunrendszer
Hogyan befolyásolja a testmozgás az immunitást?
Divatdiéták
A sztárdiéták kevés eredményt hozhatnak. Szervezetünknek nagy károkat is okozhatunk velük.
Kérdések és válaszok: Egyéb
Kedves Dr. Pétervári László! 39 éves nő vagyok, a párommal 7 hónapja próbálkozunk, eddig nem sikerült teherbe esnem. Előzményeim: 10 éve a hormonszinjeim fel...
Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül egy hónapja karácsony környékén kezdődött nálam hasi diszkomfortérzés. Kezdetben az ünnepi vacsoráknak tulajdonítottam, de az ér...
Kedves Doktor úr! Elhúzódó vérzés miatt kerestem fel nőgyógyászati szakrendelést. Az uh eredménye: bal petefészek: 38x26 mm, norm. szerk. benne egy 17 mm átlagá...
tisztelt dr-úr azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy a nemiszervem aggasztóan megy össze mind hosszúság,mind szélesség tekintetében.Soha nem volt óriási úgy mo...
Tisztelt Doktor Úr. Két éve diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, és Leiden mutációt heterozigóta típussal. A laboreredményemben az Anti TPO 1300 fölött ...