Vércukor ingadozás?

Kedves Tünde, a vércukor ingadozás definíciójával kapcsolatban szeretnék kérdezni. Sajnos sehol nem találok információt arról, hogy milyen értékek mennyi idő alatt való változása számít már ingadozásnak. Nem vagyok cukorbeteg, de mivel bizonyos tünetek már erre mutattak, gyakran mérem a cukromat. Az értékek mindig a normál tartományban maradtak (min. 4.1, max. 8.4) sokszori mérés alapján. Azonban volt olyan eset, hogy gyomorfájdalom vagy furcsa érzés hatására megmértem és akkor akár negyed óra alatt 0, 6-ot, vagy 35 perc alatt 2-vel változott az érték. (7, 3, majd 30 perc múlva már 5, 2). Nem tudom, hogy ez normálisnak számít-e. Amennyiben igen, lehet, hogy csak sokat aggódok emiatt, de sajnos nagyon félek, hogy alacsonyra esik a cukrom, ezért gyakran eszem keveset. Lelki okai is lehetnek, tudom, mert szorongás és pánikkal is találkoztam már az évek alatt... Csak először szeretném kiszűrni, hogy kell-e aggódnom valami testi elváltozás miatt, hogy nem működik megfelelően a rendszer. Ez az evés-függőség már pár kiló felesleget is eredményezett, nagyon szeretném ezt elengedni. Egyébként reggeli után a legrosszabb, reggeli után másfél órával mindig nagyon éhesnek érzem magam, pedig a vércukrom sosem nagyon alacsony (4, 5 - 5, 6 között van ilyenkor). Köszönöm a választ és a tanácsokat, Virág

▼ hirdetés

Irinyi-Barta Tünde válasza a Vércukorszint ingadozása, Cukorbetegség témában

Kedves Virág! Volt már glükóz terheléses vizsgálaton? Ha még nem, akkor elsősorban azt tanácsolnám, kérjen orvosától egy kivizsgálást (labor), és az eredmények alapján pontosan látni fogják, miről van szó. Az Ön mérései alapján még nem gondolnék cukorbetegségre. Nincs szükség ilyen sűrű vércukorszint mérésre, információtartalommal az étkezés előtti (éhgyomri) és étkezés után 1, 5-2 órával elvégzett mérések eredményei bírnak. Ha ettől gyakrabban mér, akkor a változó eredmények okozhatnak félreértéseket. Azt jól teszi, hogy sűrűn eszik keveset, de javaslom, hogy figyeljen oda a szénhidrátbevitelre is (nem csupán pékáruk és tésztafélék, hanem gyümölcsök, üdítőitalok, stb. szénhidráttartalmával is számolni kell). Az éhség elkerülése végett próbáljon teljes kiőrlésű gabonatermékeket választani, amelyek lassabban szívódnak fel összetett szénhidráttartalmuknál fogva. Kiváló a lenmag, a chia mag, a köles és a zab is. Minden jót kívánok! Üdvözlettel: Irinyi-Barta Tünde

 Irinyi-Barta Tünde
Irinyi-Barta Tünde
okleveles táplálkozástudományi szakember
Online kérdésfeltevés - Webbeteg.hu
Kérdés: 2017. február 06., 11:13 ; Megválaszolva: 2017. február 09., 20:06

CIKKAJÁNLÓ
Az urológus is csak ember
Dr. Bánfi Gergely urológussal beszélgettünk a Movember mozgalomról.
Hüvelyfolyás és terhesség
Pánikba esni nem szabad. Bízzunk a segítségben.
Tegyük fel, hogy két órával aludt kevesebbet minden este a múlt héten, egy pénteki határidős nagy projekt miatt. Szombaton és vasárnap azonban négy órával többe...
A zöld kávé, illetve a belőle készült kivonat mint étrend-kiegészítő összetétele a szemes kávéhoz nagyon hasonló. Főleg magasabb klorogénsav-tartalmában különbö...
Az ország betegeinek gyógyulását sok esetben különböző vérkészítmények segítik, melyek élő emberektől származnak: a véradóktól. Azonban sok közkeletű tévedés és...
Kérdések és válaszok: Egészséges élet
Tisztelt Doktornő! A következő problémával kapcsolatosan kérek tanácsot. 4 éve voltam extrasystole miatt egy kardiológiai kivizsgáláson. Akkor minden rendben...
Tisztelt Hölgyem/Uram Kérdésem a céklafogyasztással lenne,50gm vagy 100gm nyersen ledarálva,lehet-e naponta fogyasztani? Van-e káros hatása ha 100gm-nál többet...
Tisztelt Doktornő! Kérném segítségét az alábbi vizsgálat és EKG-lelet értelmezésében. Mire utal, ha utal valamire, milyen betegség gyanúját vetheti fel? 37 év...
Kedves Doktornő! Öcsém többször felkereste háziorvosát, azzal hogy gyakran patakokban folyik róla a víz kb. 20 percig, aztán helyre áll a rend. A háziorvos megn...
Tisztelt Hölgyem! Kb. fél éve szedem az AHCC-t megelőzésként, mely Alfa-glükánt, C-vitamint, B6 vitamint és folsavat tartalmaz. ( 120, 100, 2,8 és 400 mg)Az ára...