Pozitív hozzáállás...

Tisztelt Webbeteg! - 2004. júniusában ( 48 évesen) egy szakorvosi intézetben F4120 Kevert szorongásos és depressziós zavart diganosztizáltak. - Anamnézis: Kb. két éve feszültebbnek érzi magát a kelleténél, nehezebben sikerül a problémás helyzeteket megoldania. Különösen reggel feszült, ezért fél tabbletta Xanax-ot szokott bevenni feszültségoldás-képpen. Munkahelyi ill. familiáris élethelyzet kiértékelése. Élettörténeti eseményekről konzultáció. Függőség és önállósodás kérdése. - Status: közepes fokú anxietas, dysthymia, egyéb pszichopatológiai eltérés nincs. - Gyógyszerelés: Paroxat 20 mg reggel - 1, Xanax 0.25 mg 2x1. -Epikrízis: depresszív-anxiosus tünetek miatt antidepresszáns és anxiolitikus terápia indul, szupportív pszichoterápiával. (kelt: 2004. június.) - Azóta rendszeresen jelentkezem a megbeszélt időpontokban és egyórás terápiás beszélgetések vannak. - Tíz év óta szedem a Paroxatot, a Xanax ( 0, 5 mg) jelenlegi adagja: reggel 1.5 szem & este 0.5 szem, az elalváshoz. Az utóbbi hónapokban minden reggel kialvatlannak érzem magam, emiatt a munkahelyre is feszülten érkezem, mely az egész napomra kihat és zavarja a munka-kapcsolataimat. Mellékhatásként, szedeáció, aluszékonyság, a közúton való gyalogos átkeléskor ájulásérzet kerít hatalmába.(hétvégén - szombat & vasárnap - alszom ki magam, oly módon, hogy a reggeli szokásos 6.00 órai ébredésemre, még "rá alszom" 1-2 órát, gyógyszre nélkül. Ily módon már jól érzem magam. A kezelő pszichiáter doktornőnek is elmondtam, de nem akar a gyószereimen változtatni. - Kérdésem az lenne, hogy a Xanax mellett /helyett fitoterápiás megoldás lehetséges-e, hogy a hétköznapi életminőségem jobb legyen. - Eddigi lelki traumáim: 1968.: apám öngyilkos lett. 1977.: apám apja öngyilkos lett. 2009. és 2014.: húgom, aki nálam 10 évvel fiatalabb 3 - szor kisérelt meg öngyilkosságot. 2008.: anyám öngyilokos lett.

▼ hirdetés

Dr. Veress Dóra válasza a szorongás témában

Kedves Kérdező! Arról nem ír, hogy hogyan változott az utóbbi időben az éjszakai pihenése. Átalussza az éjszakát vagy gyakrabban megébred, felületesen alszik, és ezért érzi úgy, hogy nem tudja kipihenni magát. Elképzelhető, hogy valami miatt mostanában nagyobb az alvásigénye és több alvásra lenne szüksége. Ha éjszaka nem tud jól aludni, akkor napközben meg lehet próbálkozni egy kicsit többtestmozgással, levegőn töltött tevékenységgel, mert ezek fizikailag is elfárasztják és jobban fog tudni aludni. Ha feszóltség miatt nem tud éjszaka aludni, akkor javaslom, hoyg tanuljon valamilyen relaxációs technikát és lefekvés után ennek segítségével lazuljon el. Ha gyógynövényben gondolkodik, akkor citromfű, komló, valeriana keverékéből készült gyógyteát javaslok kipróbálásra.

Kérdés: 2014. szeptember 14., 14:18 ; Megválaszolva: 2014. szeptember 23., 12:42

CIKKAJÁNLÓ
Hüvelygomba és fogamzásgátló
Online konzultáció
Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
Az esetek túlnyomó többségében a hiperaktivitás megfelelő terápia mellett jól kezelhető és a tünetek az életkor előrehaladtával enyhülnek, de valamennyi figyele...
Az anorexia nervosa elnevezés valójában megtévesztő, mert szó szerint idegi eredetű étvágytalanságot jelent, noha a betegek - noha kórosan soványak - valójában ...
Az entomofóbia rovaroktól való rettegést, iszonyt jelent. Mi okozhatja a kialakulását? Mik a tünetek? Hogyan, milyen módszerekkel és milyen eredménnyel lehet ke...
Kérdések és válaszok: Depresszió
Tisztelt cím,Tisztelt hölgyem !uram! Édesanyámnak havonta a fenti szakrendelőben van pszhiátria kontrollja(gyakorlatilag ez kimerül gyógyszerfelírásban)NEm kén...
Tisztelt Doktornő! Tavaly novemberben kerültem pszhiátriára. Hasi panaszok miatti depresszió. Nagyon sokat fogytam a hasi köldök táji fájdalmam miatt és a vele ...
Üdvüzletem! Kb. 3 hete jelentkezett előszőr a belső remegés, előszőr csak este és éjszaka, amitől nem tudtam rendesen aludni. Emellet ismételten előjött az epet...
Üdvözlöm,a kérdésem az lenne,hogy a lányom fél éve szenved abban ,hogy fontos dolgogat elfelejt ,régi dolgokra is alig emlékszik.Egyéb tünete nincs a háziorvos ...
Tisztelt Doktornő! Arról szeretnék érdeklődni, hogy Co-Dalnessa (4mg/5mg/1,25mg) vérnyomáscsökkentőt lehet-e együtt szedni Remotiv Extra (500 mg)-val, valamint...