érdeklődés

Kedves Doktornő ! Anyukámnak tüdő adenocarcinoma betegsége van. Szövettant nem tudtak venni,ezért luqoid biopszia történt,amelyből készült molekuláris diagnosztika : KRAS és EGFR vizsgálat,amely vad típusú gént tartalmazott. Azt szeretném megtudni,hogy van e még a molekuláris diagnosztikán belül más gén vizsgálat,amely ha megfelelő gént tartalmaz,akkor létezik célzott kezelés a betegségre és lehetőség a "gyógyulásra". Ha van lehetőség,hogy célzott gyógyszert kapjon,akkor akár privát is meg próbálnánk megoldani a molekulárist valahogy.De viszont ha csak próba kemok vannak,akkor ezzel inkább nem gyengítenénk az amúgy is gyenge szervezetét. Válaszát nagyon megköszönöm ! Tisztelettel : Alexa

▼ hirdetés

Dr. Baki Márta válasza a tüdő daganat, liquid biopszia, adenocarcinoma, genetikai vizsgálat témában

Tisztelt Alexa! Levelének tartalma alapján úgy tűnik, hogy édesanyja kezelése során műtét és/vagy sugárterápia nem jön szóba. Ezért gyógyszeres kezelése válik szükségessé. A jelen szakmai javaslatok alapján valóban ebben az altípusban kemoterápia adása az elsődleges kezelés. Abban az esetben, ha a kemoterápia során a betegség rosszabbodik, akkor javasolt egyéb kezelés. Előtte viszont több genetikai eltérést is vizsgálnak, pl. ROS-1, BRAF, stb… Amennyiben szükséges, akkor ezeket az ellátó onkológiai és/vagy tüdőgyógyászati egység meg tudja szervezni. Eredményektől függően pedig a további kezelést is, figyelembe véve a beteg általános állapotát, egyéb betegségeit. Elsődleges terápiaként szóba jön még az immunterápia egyik fajtája, de ez előtt is szükséges az un. PD-L1 meghatározás. Az ennek alapján alkalmazott kezelés viszont sokkal drágább, így ezt különleges esetekben un. egyedi méltányosság alapján lehet igényelni. Levelében jelezte, hogy „privát” utat is választanának. Ilyen módon esetleg további genetikai vizsgálatok elvégzése jön szóba. Az eredmény alapján adott gyógyszerek több millió forintba kerülnek, s lehetséges, hogy több hónapon keresztül szükséges az alkalmazásuk. Beszerzésüket „privát” módon egyáltalán nem javaslom, mert – tapasztalat alapján – ezt hosszabb távon még a nagyon jó anyagi körülményekkel rendelkezők sem tudják vállalni. Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2019. december 02., 12:36 ; Megválaszolva: 2019. december 06., 13:45

CIKKAJÁNLÓ
Sport és immunrendszer
Hogyan befolyásolja a testmozgás az immunitást?
Divatdiéták
A sztárdiéták kevés eredményt hozhatnak. Szervezetünknek nagy károkat is okozhatunk velük.
A meningeoma jóindulatú agydaganat, az agyburok (meninx) sejtjeinek burjánzásából származik. Milyen tünetek utalnak a betegségre, hogyan ismerhető fel és hogyan...
A mióma legtöbbször tünetmentesen növekszik, és rutin nőgyógyászati vizsgálat során fedezi fel az orvos. Azonban jelenléte az esetek mintegy 10 százalékában vez...
Frissen felismert daganat, de kiújulás, áttétképződés esetén is gyakran merül fel a kérdés, hogy vajon mennyi ideje lehet jelen a szervezetben a daganat? Vajon ...
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Tisztelt Doktornő! Először is köszönöm 2019.12.29-én „tüdődaganat műtét előtt” témában írt gyors válaszát. Most ismét döntési helyzetben vagyunk… Az onko-team...
Kedves doktor nő! Vastagbéltükrözés során egy 0,7 és egy 2.5 cm es polipt távolitottak el,s szövettanra küldték,aminek most jött meg az eredménye.Orvosi megbes...
Édesanyám lassan 78 éves lesz. A lentiektől eltekintve egészséges, aktív, tevékeny, csak a magas vérnyomása miatt szed gyógyszert. Soha nem dohányzott. Időszako...
Tisztelt Főorvos Asszony! Édesapámnak most volt mellkas-has-kismedence CT vizsgálata. A mellkas lelettel kapcsolatban kérném segítségét, áttét lehet-e a 4 mm-e...
Tisztelt Főorvos Asszony! Édesapámnak 3 hónapja volt végbéldaganat miatt műtéte, ma volt CT-n, a tüdő, hasi rész rendben van, viszont a kismedencei eredményről...