Hasfájás csecsemőknél

Kedves Doktor! Van egy 6 hetes kislányom és nagyon fáj a hasa. Voltunk ultrahangon és ott mindent rendben találtak. Minden etetés után van széklete, büfizik is, de csak nagyon fáj. Tiszta görcs a baba és sír nagyon sokat. Már mindent kipróbáltunk Espumisan, Infacol...de nem használt. Az orvos kiírta a papaverines kanalas gyógyszert. Tényleg rá lehet szokni? Mondta a doktornő, hogy nincs benne nyugtató direkt úgy állította össze a receptet. A patikus is mondta, hogy nem tartalmaz nyugtatót. 3X2 ml ajánlottak. Első nap adtam neki 2 ml, de egész napra kiütötte, úgy kellett 4-5 óránként felkelteni szopizni, mert egyfolytában aludt. Azóta csak 4x1 ml adok neki kb. 6-7 óránként. Így érzi azért a hasfájást, de nem annyira mint eddig és úgy viselkedik ahogy egyébként szokott. Kérdésem az lenne, hogy meddig lehet ezt alkalmazni? Folyamatosan amíg a hasfájás tart (állítólagos 3 hónapig). Rá lehet-e szokni a babának? Mik a tapasztalatok ezzel a termékkel kapcsolatban? Válaszát előre is köszönöm!

▼ hirdetés

WEBBeteg szakértő válasza a csecsemő, hasfájás témában

Kedves Kérdező!

Úgy gondolom első körben a hasfájás okát kell megfejteni, akkor a terápia is adott. Ebben a korban a hasfájásnak több oka van: gyakran a babák 1, 5-2 óránként kapnak enni, ami nem igazán jó érdemes törekedni a 3 óránkénti etetésre, egész egyszerűen azért, mert a kisbaba gyomra 3 óránként ürül ki és ha valaki 1, 5-2 óránként eteti a babát, akkor a még ki nem ürült gyomorra ráetet, ami hasi fájdalmat okozhat. A hasfájás másik oka, hogy a babák sok levegőt nyelnek etetés közben különösen a mohón evő babák. Ezért etetés után legalább 20 percet érdemes őket ölben tartani, hogy büfizni tudjanak. Ha szoptatja a kisbabáját, akkor nagyon fontos, hogy Ön mit eszik, biztosan tudja, hogy a túl fűszeres ételek, a káposzta, bab, karfiol, paradicsom, citrom, narancs stb. fogyasztása hascsikarást okozhat a babának, illetve érdemes arra is vigyázni, hogy lehetőség szerint szénsavmentes vizet igyon, ha iszik rostos levet vagy pl. szoptatós teát abból is kb. 2-3 dl-nél többet ne igyon. Persze lehet ezeket az ételeket enni csak arra kell odafigyelni, hogy amikor a baba hasa fáj, akkor mit evett és amitől fáj a baba hasa abból lehetőség szerint keveset egyen. Van, hogy nem egyeszer valamilyen fűszernövényre érzékeny a baba. Ne haragudjon nem ismerem Önt, lehet, hogy csupa olyan dolgot írok amit rég tud és szépen alkalmaz, csak próbálok segíteni illetve ötletet adni.

A babák pociját ugyanakkor megfelelő technikával remekül lehet masszírozni, hőmérőzéssel lehet a gázok távozását elősegíteni, illetve létezik egy Woodwards vagy Grippe water nevű készítmény ami hasfájásra kiváló. A Papaverines készítményt én magam kb. 2x írtam fel eddigi praxisom során nem azért mert rövid ideje praktizálom, hanem mert sikerült e nélkül megoldani a gondot. A papaverin az önmagában egy opiát származék, így nyugtató hatása van mindamellett, hogy a belek simaizomgörcsét is oldja, tehát ennek van nyugtató hatása. Semmi esetre sem javaslom ezt a szert tartós alkalmazásra, mert egyrészről számos olyan módszer létezik, mely a problémát megoldhatja (Babynos termékek is kiválóak recept nélkül kaphatóak) illetve mert ez egy erős hatású szer, mellyel a baba szervezetét nem szabad terhelni.

Tisztelettel:Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Dr. Boros Miklós
általános sebész
Itt kérdezhet
Kérdés: 2010-05-05 20:27:07 ; Megválaszolva: 2010. május 05., 20:27

CIKKAJÁNLÓ
Hüvelygomba és fogamzásgátló
Online konzultáció
Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
A napsugárzás rendkívül nagy veszélyt jelent a babák és kisgyermekek érzékeny bőrére. Ezért fontos, hogy a szabadban való tartózkodáskor árnyékban is speciális ...
Az úgynevezett hirtelen csecsemőhalál (Sudden Infant Death Syndrome - SIDS) vagy ahogy a köznyelvben leggyakrabban nevezik: bölcsőhalál, egyike a legrettegetteb...
Természetes dolog, hogy a kisbaba megszületése után az újdonsült szülők szoronganak. Ennek sok oka lehet, a leggyakoribb, hogy az édesanya attól fél, hogy nem f...
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
Üdvözlöm! A kérdésem az lenne, hogy van egy újszülött fiam 13 napos, akit elvittem a házi gyermekorvoshoz aki megállapította hogy túl nagy a kutacsa, ezért Eur...
Üdvözlöm! 5 éves lassan 6 éves fiú gyermekkel kapcsolatban írok. 31 hétre született egészséges gyerekről van szó. A gyermek életéből kimaradt a kúszás, mászás....
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Kisfiam 7 hónapot tölti a napokban és még nem gagyog/gagyarászik. 4 hónaposan sem mondott szótagokat (1-2x azt mondta “he”), ellen...
Kedves WebBeteg, Szeretném kérni a segítséget, hogy mi okozhatja a kisfiam esti elalvásának elnyúlását? Néhany hete kezdődött, hogy a 3 éves kisfiam egyszerűe...
Kedves Doktornő! Nagyon szépen köszönjük, ismét a megnyugtató válaszát. Múltkor nem sikerült a kép csatolása, remélem most összejön. Lefotóztam a kis könyvét i...