Széklet probléma kisgyereknél

Fiam 3 éves, egy éve jár bölcsibe, szeptemberben fogja kezdeni az ovit. Kedves, kiegyensúlyozott kisfiú, de fél éve gondok jelentkeztek kaki-témában. Fél éve lett szobatiszta, 1-2 hónap alatt, fokozatosan, a bölcsiben is segítették ezt, szépen kialakult, hogy mindig szólt időben, és a vécébe pisilt, viszont ha kakilni kellett, pelenkát kért még. Ebből nem csináltunk gondot se itthon, se a bölcsiben. Viszont ezzel párhuzamosan (illetve kicsit a szobatisztaság előtt már) kialakult, hogy csak 3-4-5 naponta kakilt, és néha csak kúppal. Ez így ment hónapokig, de néhány hete drasztikusan megváltozott a kakilása, konkrétan direkt visszatartja (sosem volt kemény a széklete, tehát nem székrekedés), és már a pelenkát sem fogadja el, hanem hozzám bújva a nadrágba kakil ha végül mégis kijön. Rengeteget szenvedünk a témával, a háziorvos székletlazító szirupot javasolt a kúp mellé, amit kap is, de mivel a széklete nem kemény, félek hogy ez nem fog igazán megoldáshoz vezetni. Sokat idegeskedtünk emiatt, magyaráztunk neki, hogy örülünk, hogy kijött a kaki, de hogy a vécébe kéne, nem a nadrágba. Ezt érti is, megígéri mindig, hogy legközelebb így lesz, de amikor legközelebb jön a kaki, nem hajlandó vécére vagy bilire ülni, a pelenkát pedig letépi magáról. Én már annyira rosszul vagyok a „kakiban turkálástól”, hogy inkább kidobom a kakis bugyikat a szemétbe. Teljesen tanácstalan vagyok. Próbálom azzal vigasztalni magam, hogy úgyis kinövi, és ha nem csinálok belőle nagy ügyet, talán hamar rászokik a vécére, de bevallom, ez nagyon nehéz, és néha nem vagyok benne biztos, hogy ez a jó taktika. Köszönöm előre is válaszukat!

▼ hirdetés

Dr. Balogh Andrea válasza a széklet témában

Kedves Kérdező! Valószínűleg a probléma hátterében 2 ok állhat: az egyik, hogy a 3-4-5 naponta megszülető székletek nehezen távoznak és ez a végbél nyálkahártyáját fel szokta sérteni, egy kis sebet ejt, ez pedig aztán minden székletürítésnél fájdalmat okoz, a másik pedig, hogy a kicsiknél a széklet távozása ijesztő dolog, ahogy látják, hogy a széklet belepottyan a WC-be, bilibe ijedséggel tölti el őket, mert olyan mintha belőlük, önmagukból veszítettek volna el valamit, ezt számunkra nehéz megérteni, de így van. Ilyen esetben sokszor segít, ha testvért látnak WC-zni, illetve kaphatóak olyan gyurmajátékok amikor a gyurmát különböző formákon kell átnyomni ez is segíti ennek a helyzetnek a feloldását. A székletlazítás nem rossz ötlet, próbálják meg illetve javaslom, hogy Protexin Restore-ból adjanak napi 1x1 tasakot a kicsinek ez is segíti a panaszok elmúlását illetve külsőleg valamilyen krémet érdemes lenne alkalmazni naponta 2-3 a végbélnyílásra pl. körömvirág krémet. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Dr. Balogh Andrea
Dr. Balogh Andrea
gyermekgyógyász
Itt kérdezhet
Kérdés: 2012. február 09., 09:09 ; Megválaszolva: 2012. február 10., 16:13

CIKKAJÁNLÓ
A hurutos köhögés
COVID-19 kisokos
Vizelettenyésztés elvégzése akut, krónikus vagy visszatérő húgyúti fertőzések esetében, illetve a vesék, valamint a húgyutak megbetegedésének gyanújakor, hasi f...
Az E. coli baktérium a normál bélflóra tagja, fontos szerepe van a kórokozó baktériumok megtelepedésének megakadályozásában. Átmenetileg az E. coli törzsek megt...
A székletürítés módja és maga a széklet is sok információval szolgáltat az emésztőrendszer működéséről, állapotáról. Ezért nem véletlen, hogy ha orvoshoz emészt...
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
Üdvözlöm! A kérdésem az lenne, hogy van egy újszülött fiam 13 napos, akit elvittem a házi gyermekorvoshoz aki megállapította hogy túl nagy a kutacsa, ezért Eur...
Üdvözlöm! 5 éves lassan 6 éves fiú gyermekkel kapcsolatban írok. 31 hétre született egészséges gyerekről van szó. A gyermek életéből kimaradt a kúszás, mászás....
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Kisfiam 7 hónapot tölti a napokban és még nem gagyog/gagyarászik. 4 hónaposan sem mondott szótagokat (1-2x azt mondta “he”), ellen...
Kedves WebBeteg, Szeretném kérni a segítséget, hogy mi okozhatja a kisfiam esti elalvásának elnyúlását? Néhany hete kezdődött, hogy a 3 éves kisfiam egyszerűe...
Kedves Doktornő! Nagyon szépen köszönjük, ismét a megnyugtató válaszát. Múltkor nem sikerült a kép csatolása, remélem most összejön. Lefotóztam a kis könyvét i...