Immunrendszer

2, 5 év alatt 1, 9 gr methotrexat gyógyszert kaptam psoriasis betegségemre. Kérdésem: Befolyással van-e az immunrendszerre? Meddig szedhető? Javasolható-e a biológiai kezelés? Köszönöm

▼ hirdetés

Dr. Gál Mónika válasza a pikkelysömör témában

Tisztelt Kérdező! A methotrexat immunmódosító szer, emiatt természetesen befolyásolja az immunrendszer működését több ponton is. A szedése sokszor több éven át tart, de bizonyos időközönként a májfunkció komoly vizsgálata kell, hogy következzen. Kezelőorvosa dönthet arról, hogy biológiai terápia indítható- e önnél. Szigorú kritériumrendszer szabályozza, hogy mely betegek bevonhatóak ebbe és biológiai terápiás központokban kaphat ilyen kezelést. A methotrexat természetesen nem akadályozza a biológiai kezelés beállítását.

Dr. Gál Mónika
Dr. Gál Mónika
bőrgyógyász-allergológus
Itt kérdezhet
Kérdés: 2010. november 09., 19:46 ; Megválaszolva: 2010. november 11., 11:53

CIKKAJÁNLÓ
Allergiás?
A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
Tehet a hüvelygomba ellen
A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.
Az arthritis psoriatica (AP) egy krónikus szisztémás gyulladásos reumatológiai megbetegedés, melyben az ízületek gyulladása (arthritis) a bőr betegségével - pso...
A pikkelysömörben (psoriasisban) szenvedő betegeknek különösen fontos odafigyelniük egészségükre, a normál testsúly megtartására és bizonyos rossz szokások, kár...
A psoriasis (pikkelysömör) egy gyulladásos betegség, ezért a gyulladáskeltő élelmiszerek étrendből való elhagyásával, illetve gyulladáscsökkentő élelmiszerek fo...
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Tisztelt Webbeteg! Kb 2 hónapja jelentkeztek az alábbi képen látható hólyagok,vagy szemölcsök a nemi szervem felett! Nagyon lassan de szerintem nőnek is :( És ...
1-2 éve szerettem volna egy szemöldök sminktetoválást készíttetni, de nem merték megcsinálni a szemöldököm alatt áthaladó piros foltocska miatt, ami tűzfolt sze...
Tisztelt doktornő/doktor úr! 16 évesen kezdtem a kemót (heredaganat) és kb. 6-7 hónapig tartott. A kezelés után nem egészen egy hónappal nőtt ki a mostani haja...
Jó napot kívánok! Az egyik talpamon a nagylábujj második ujjperce alatt mostanában többször kirepedt a bőröm. Szeretném megkérdezni, hogy ezzel érdemes-e felke...
Tisztelt doktornő/doktor úr! 16 évesen kezdtem a kemót és kb. 6-7 hónapig tartott. A kezelés után nem egészen egy hónappal nőtt ki a mostani hajam, azonban nag...