Mik a kockázatok az allergiát okozó ételek fogyasztásának?

Üdvözlöm Doktor nő! Minap merült fel bennem egy pár kérdés, és ezekre szeretnék választ kapni. Allergiás vagyok több fajta növényre, pollenre és ezek álltal keresztallergiám is van. Teszten is voltam és tudom is, hogy mikre. Viszont olyan sok fajta dologra vagyok, hogy szinte semmit nem ehetnék ezért ugyanúgy megeszem még mai napig azokat az ételeket (gyümölcsök, zöldségek, mák stb.) amikre allergiás vagyok, mert szeretem őket. Fogyasztásuk után fel is szoktak lépni az allergiás tünetek(viszket a szám, nyelőcsövem, torkom) de hideg vizet szoktam inni az enyhítésére és el is múlik magától 10-20 perc után. Gyógyszert nem szedek, csak mikor a pollen szezon van, mert egyébként allergiás tüneteim is csak akkor vannak. Az lenne a kérdésem, hogy okozhatnak bármi problémát hogy ezeket az ételeket fogyasztom? Előfordulhat, hogy súllyosbodik egy-két tünet? (Teszem fel, esetleg bedagadhat a torkom vagy bármi egyéb súlyosabb? ) Lehet bármilyen gyógyszerrel enyhíteni a tüneteket? (Gyógyszerszedés mellet is voltak tünetek étkezés után, ha olyat ettem.) Egyébként Allegra Forte-t szedek mindig a szezonba. Meg még lenne egy kérdésem, hogy az Allegra Forte a legjobb választás pollenszezonra? Mert van mikor teljesmértékben nem jelentkeznek a tünetek(tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés), viszont van mikor olyan mintha nem is szedném (Ez a pollenkoncentráció magasságátől függ? ) Elnézést a sok kérdésért! De úgy gondoltam, hogy leírom az összes kérdésemet egy levélben. Válaszait előre is köszönöm! Tisztelettel: Ádám

Dr. Hangonyi Csilla válasza a Keresztallergia témában

Kedves Kérdező! Többféle antihisztamin tabletta létezik, melyek közül Ön tudja eldönteni, melyik szünteti meg leginkább tüneteit. A panaszok, valóban függnek a pollen koncentrációtól. Az antihisztamin tablettákat mindenképpen rendszeresen kell szedni pollenszezonban. A keresztallergia erőssége is függhet az elfogyasztott étel mennyiségétől.Vigyázzon, hogy amitől allergiás tünetei erősödnek, ne fogyassza rendszeresen, mert komolyabb panaszt, akár aszthmás rohamot, fulladást is okozhatnak. A keresztallergia tüneteit is csökkentik az antihisztaminok. Üdvözlettel:

Dr. Hangonyi Csilla
Dr. Hangonyi Csilla
tüdőgyógyász, allergológus

Orvos válaszol

Kedves Kérdezőnk!

Az SMS díja bruttó 508 Ft/SMS.
Részletesen a szolgáltatásról, ügyfélszolgálat elérhetőség

1. Küldje el a WEBBETEG szót a következő telefonszámra: 06-90-643-644
2. Írja be a válaszüzenetben kapott kódot a következő oldalon!
3. Írja le kérdését szakértőnknek!

KÉRDÉS FELTEVÉS

CIKKAJÁNLÓ

Akut fájdalom
Nem szükséges mindig orvoshoz fordulni. De mikor kell mégis?
Állítsa meg az időt!
Íme, a Vichy speciálisan a változó korba lépő hölgyeknek kifejlesztett innovációja.
Szemviszketés, allergiás nátha, asztmás rohamok - különösen nyáron sokan szenvednek allergiás tünetektől. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem mindig vagy n...
Az allergián a szervezetünk túlérzékenységi reakcióját értjük az egészségesek számára ártalmatlan, környezetünkben jelenlévő anyagokkal (allergénekkel) szemben....
Tisztelt Doktornő! A 6 éves kislányomnál allergiatesztet készítettek aminek az eredménye az lett, hogy a pozitív kontroll/histamin/, 5 fűkeverék, parlagfű, ür...