A köhögés lehetséges okai

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

A köhögés célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól, idegentestektől. A tünet mögött nem kizárólag légzőszervi betegségek húzódhatnak meg, az okok felderítése időnként igen komplikált.

Köhögés - A téma cikkei

6/1 A köhögés lehetséges okai
6/2 Mit árul el a köhögés jellege?
6/3 A száraz köhögés okai és kezelése
6/4 A hurutos köhögés és kezelése
6/5 Az elhúzódó (krónikus) köhögés okai
6/6 Köhögéscsillapítás gyermekeknél

A köhögés számos folyamatot kísér, számos betegség tünete lehet, a légúti betegségek mellett kardiológiai, gasztroenterológiai vagy akár pszichés problémák is állhatnak hátterében. Ezért sokszor igen alapos kivizsgálás után lehet csak a köhögés pontos okát meghatározni.

Mi okozhat köhögést?

A köhögés légzőszervi okai

Az akut köhögéses panaszok hátterében leggyakrabban a felső légutak gyulladásos megbetegedései állnak. Ez lehet torokgyulladás, gégegyulladás, légcsőgyulladás, hörgő- és tüdőgyulladás. Kórokozói leginkább vírusok és baktériumok, ezeken kívül különleges - igen ritka - esetekben gombák.

Bővebben Köhögés vírusos fertőzés esetén: Hogyan kezelje?

A dohányosok és az asztmások köhögése is a légutak idült gyulladására vezethető vissza. A krónikus köhögés mögött gyakori ok a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), továbbá a mellhártya gyulladása, a tüdőtágulat (tüdőemfizéma), továbbá a tbc is köhögéssel jár.

Köhögést okoznak a légzőszervek egyes jó- és rosszindulatú daganatok. Leggyakrabban a tüdő rosszindulatú daganatai okoznak ezek közül köhögést, ám ezen kívül a gége, a mellhártya, a mellüreg tumorai is előidézhetik.

Köhögést okoz természetesen a légutakba került idegentest, például félrenyelés kapcsán. Köhögést válthatnak ki a légutakba kerülő allergének (pollenek, egyéb allergén anyagok) is.

Régebben gyermekeknél fordult elő a húzó jellegű szamárköhögés, ám mióta az ellene kifejlesztett védőoltás a kötelező védőoltások közt szerepel, ezzel a betegséggel már nem találkozunk.

A köhögés emésztőszervi okai

A visszatérő köhögés egyik oka a refluxbetegség, amikor is a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe, majd a légcsőbe jut, ott a légutakat irritálja és köhögési ingert vált ki. Ez különösen jellemző lehet éjszaka, amikor a vízszintes testhelyzet miatt fizikailag kedvező helyzet alakul ki a savas reflux számára. A felületes, száraz köhögés szokott jellemző lenni. Kompenzálható a folyamat az ágy fejvégének emelésével, a savtermelődést csökkentő gyógyszeres kezeléssel. Sajnos sok esetben a diagnózisra nem vagy csak nehezen derül fény, mert sokszor elsősorban légzőszervi okok irányába folyik a kivizsgálás.

Bővebben Refluxbetegség tünete is lehet a köhögés

A köhögés kardiológiai oka

Köhögéssel járhatnak különböző heveny és idült szívbetegségek, gyakran szívbillentyűhiba (aorta inszufficiencia). A köhögés jelentkezhet szívelégtelenség során, amikor is a szív rossz pumpafunkciója miatt a tüdőben pangás alakul ki, nő a nyomás a tüdőerekben. Amennyiben a folyamat súlyossá válik, akkor akár tüdőödéma is kialakulhat, melyre a habos köpetürítéssel járó köhögés jellemző.

A szívelégtelenség oka a Magyarországon sajnos igen gyakori ischaemiás szívbetegség, a magas vérnyomás, ritmuszavar, a szívburok gyulladása, toxinok, gyógyszermellékhatás, ritkán terhesség is okozhatja.

Bővebben A szívelégtelenség tünetei

A köhögés pszichiátriai oka

Sokszor a köhögés mögött nincs szervi ok, hanem pszichés tényezők miatt alakul ki. Különösen gyerekeknél gyakori, hogy érzelmileg megterhelő időszakban szervi ok nélkül jelentkezik a köhögés. Előfordul, hogy légzőszervi betegség után marad meg az ideges köhögés, majd megszokássá válik. Önmagában is jelentkezhet az ideges köhögés, és ha a diagnózis nem kerül időben felismerésre, akkor számos fölösleges vizsgálat és gyógyszerszedés történhet.

Bővebben A pszichogén köhögés

Gyógyszermellékhatás

A gyógyszerek mellékhatása is lehet köhögés, jellemző ez a mellékhatás ACE-gátlók esetében (angiotenzinkonvertálóenzim-gátlók), melyek igen fontos gyógyszercsoportot jelentenek a magas vérnyomás kezelésében. Szívelégtelenségben is alkalmazzák őket, ezért a szívelégtelenségben szenvedő beteg köhögése során igen fontos megkülönböztetni, hogy a köhögés gyógyszermellékhatás miatt alakult ki, vagy a szív csökkent pumpafunkciója miatt.

Bővebben Az ACE-gátlók működése és hatásai

Mikor forduljunk feltétlenül orvoshoz?

Ha a köhögés napok múltán sem szűnik meg, esetleg láz, nehézlégzés vagy légszomj tapasztalható mellette, érdemes orvosi segítséget igényelni. A kivizsgálás akkor is ajánlott, ha a köhögés során váladék jelentkezik, amely sűrű állagú és zöldessárga. Rózsaszín vagy egyértelműen véres köpet esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Szintén sürgős ellátásra szorul a páciens, ha súlyos légzési vagy nyelési nehézségei vannak.

A köhögés jellege sok mindent elárul

Ahogy láttuk, a köhögés számos különböző betegség tünete lehet. Az okok megállapításához orvosának pontosan ismernie kell a köhögés jellegét. Mielőtt orvoshoz fordulna, gondolja át Ön is a következőket! Mióta tart a köhögés és hirtelen kezdődött-e? Száraz vagy köpetürítéssel jár? Változott-e az elmúlt időszakban a köhögés vagy a köpet jellege? Befolyásolja-e a köhögését a testhelyzet, a napszak, vagy bármilyen egyéb tényező? Társul-e fájdalom a köhögéséhez?

Készüljön fel! Mit kérdezhet orvosunk a köhögésről?

Az alábbi tényezők segíthetnek felderíteni a köhögés okát.

Ha a köhögés kevesebb, mint három hétig tart, akut köhögésről beszélünk, és leggyakrabban valamilyen felsú-légúti fertőzés okozza. Ezzel szemben a krónikus köhögés kezeletlenül három hétnél hosszabb idő alatt sem hagy alább. Ebben az esetben feltétlenül forduljon orvoshoz!

A köhögés minősége szerint lehet produktív (hurutos) vagy nem produktív (száraz) köhögés, ez utóbbi nyálkahártya-irritációt jelent. Gyulladásos folyamatok elején jellemző lehet a száraz köhögés, amely később hurutos formába mehet át, szintén jellemző a száraz köhögés idegentest-aspirációnál.

Sőt, nem mindegy az sem, hogy mely napszakban jelentkezik a köhögés, ugyanis a különböző betegségek okozta köhögések más-más napszakban (pl. kifejezetten csak reggel, vagy éjszaka), vagy időtartamban állnak fenn.

Tovább Mit árul el a köhögés jellege?

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
T
ovábbi felhasznált forrás:
Onmeda.de

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.