GFR, GFR-EPI (Glomerulus Filtrációs Ráta)

Adatlap

GFR, GFR-EPI (Glomerulus Filtrációs Ráta)
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A glomerulus filtrációs ráta (GFR) a vesefunkció állapotának leírására szolgál, leginkább vesekárosodáskor van jelentősége. Mindamellett a veseműködés romlását, valamint a dialízis kezelésben részesülők vesefunkciójának megítélésében segít. A GFR megmutatja a vesén keresztül percenként átszűrt vér mennyiségét, annak térfogatát. A GFR meghatározható a szérum és a 24 órás gyűjtött vizelet kreatinin koncentrációjának ismeretében is. A GFR mellett a kreatinin clearance szintén becslést nyújt a vesefunkcióról és az aktuális GFR-ről.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület. A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért, de a 24 órán keresztül gyűjtött vizeletből is kiszámolható az érték.

Normálérték:
> 90 ml/p/1,73m2

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A nagyon korai vesekárosodást (különösen, ha a vesék a diabetes által károsodtak) az emelkedett GFR jellemezheti, jelezve, hogy a vesék a normálisnál nehezebben működnek. Terhesség során emelkedhet értéke.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
A normál GFR érték az jelenti, hogy a vesebetgség nem valószínűsíthető, az alacsony GFR pedig arra tal, hogy valamilyen vesekárosodás áll fenn. Ezzel egyidőben a vérben megnő a kreatinin és a különféle méreganyagok szintje. A krónikus vesebetegség stádiumai részben a GFR érték alapján kerülnek megadásra, illetve ismerete nélkülözhetetlen a krónikus vesebeteg, vagy vesetranszplantált beteg állapotának, állapotromlásának követésére. Folyadékhiány, ill. súlyos májbetegségek esetén is alacsonyabb lehet a szintje.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!