Dehydroepiandrosteron sulphat (DHEA-S) férfi

Adatlap

Dehydroepiandrosteron sulphat (DHEA-S) férfi
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A dehidroepiandroszteron-szulfát (DHEA-S) férfias jelleget biztosító (androgén) nemi hormon, amely azonban nem csak férfiakban, de kisebb mértékben nőkben is termelődik. A másodlagos férfi nemi jellegek pubertáskori kialakulásában játszik szerepet. A szervezet férfiakban hatékonyabb androgénekké, pl. tesztoszteronná és androsztendionná, míg nőkben egy női hormonná, ösztrogénné képes átalakítani. A DHEA-S elsősorban a mellékvese-kéregben, jóval kisebb mennyiségben a petefészkekben vagy a herékben képződik. Mivel a DHEA-S-t elsősorban a mellékvese termeli, ezért jól használható a mellékvese-funkció markereként.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Speciális esetben gyermekeknél és időseknél az ujjbegyből vett vérminta is alkalmazható a vizsgálathoz.

Normálérték:
16-29 év: 3,8 - 21,4, 30-39 év: 2,7 - 19, 40-49 év: 2,4 - 15,5, µmol/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Emelkedett DHEA-S szint mellékvese-kérgi tumorra, mellékvese rákra illetve hiperpláziára utalhat. Önmagában a DHEA-S koncentráció mérése nem alkalmas a mellékvese-rák diagnózisának kimondásához, további vizsgálatok szükségesek. Az emelkedett DHEA-S szint felnőtt férfiaknál nem okoz észrevehető tüneteket. Az emelkedett DHEA-S szint fiúgyermekeknél idő előtti (praecox) pubertást okozhat.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Az alacsony DHEA-S-szintet okozhatja a mellékvese működési zavara vagy az agyalapi mirigy csökkent működése, amikor csökken az agyalapi mirigy hormonjainak szintje (ezek szabályozzák a mellékvese-hormonok termelését és elválasztását). Ha a DHEA-S-szint - a többi androgén-szinttel együtt - normális, akkor a mellékvese valószínűleg normálisan működik, vagy (ritkábban) egy meglévő mellékvese-tumor miatt nincs hormonelválasztás.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!